Греки виносять депозити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греки виносять депозити

Казна та Політика
5390
Повідомлення про те, що відтік коштів з депозитів грецьких банків змусив банкірів скористатися спеціальним державним фондом, викликали паніку серед інвесторів. Акції найбільших грецьких банків впали на 6-9%, а Європейському центробанку (ЄЦБ) знов довелося заспокоювати громадськість.
Вчора основний фондовий індекс Греції ASE впав на 5,2% після того, як інвестори знов відчули занепокоєння з приводу фінансового стану Греції. Найбільших втрат зазнали акції найбільших грецьких банків - National Bank of Greece, Eurobank, Alpha Bank і Piraeus Bank, - опустившись на 6-9%. В середу ЦБ Греції повідомив, що в січні-лютому обсяг коштів на депозитах грецьких банків зменшився на 8,5 млрд євро, що становить 3,1% від загального обсягу коштів, що зберігаються на депозитах грецьких банків. Раніше в деяких британських ЗМІ повідомлялося про те, що відтік коштів з депозитів склав 10 млрд євро. Втім, вчора неназване джерело в ЦБ Греції повідомило агентству Dow Jones, що "в перші десять днів березня відтік коштів із депозитів, що спостерігався раніше, припинився". Березневі дані про вклади в банках вийдуть в середині квітня.
Після повідомлень про початок відтоку коштів з депозитів грецьких банків міністр фінансів Греції Гіоргос Папаконстантіну повідомив, що їм дозволено користуватися спеціальним державним фондом, призначеним для допомоги фінансовому сектору країни. Цей фонд із коштами приблизно 28 млрд євро був організований урядом Греції ще в жовтні 2008 року, у момент різкого загострення фінансової кризи, але в нім ще залишається близько 17 млрд євро - частково у вигляді державних облігацій. Тепер грецькі банки зможуть використовувати ці державні облігації у вигляді забезпечення під позики від ЄЦБ. Вчорашнє зростання занепокоєння з приводу Греції змусило главу ЄЦБ Жана-Клода Тріше заспокоювати інвесторів. "У випадку з Грецією не йдеться про дефолт", - заявив він вчора у Франкфурті.
Втім, заяви офіційних осіб не заспокоїли інвесторів. Нове загострення ситуації довкола Греції призвело до того, що прибутковість із десятирічних грецьких суверенних облігацій злетіла до рекордного рівня з 2001 року (коли Греція стала членом єврозони), склавши 7,6%, а також до зниження на всіх європейських торговельних майданчиках. Вчора до середини торговельної сесії основні індекси знизилися на 1,2-1,7%. На думку провідного аналітика Fitch Ratings Кріса Прайса, цитованого Reuters, "для грецького уряду настав час публічно звернутися за допомогою і підтримкою до ЄС і МВФ, зволікати з цим не можна".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас