Тимчасовий уряд Киргизії обіцяє провести вибори через півроку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимчасовий уряд Киргизії обіцяє провести вибори через півроку

Казна та Політика
181
Тимчасовий уряд Киргизії має намір перебувати при владі півроку, після чого будуть проведені парламентські і президентські вибори. Про це повідомила голова "тимчасового народного уряду" Киргизії Роза Отунбаева у своєму блозі, передає радіостанція "Маяк".
Також лідер опозиції повідомила, що міліція і військові взяли під контроль ситуацію в Бішкеку. За її словами, на ключових точках у місті розміщені підрозділи збройних сил.
Для запобігання мародерства опозицією була створена народна дружина. Її члени з характерними пов'язками на рукавах патрулюють вулиці і охороняють магазини і торгові центри.
Є інформація про те, що в Бішкеку з'явився спецназ. За свідченням очевидців, кілька вантажівок із спецназівцями попрямували в південну частину міста, де особливо завзято орудують мародери. Також у столиці з'явилися патрульні міліцейські машини.
Нагадаємо, кількість жертв масових протестів в Киргизії, за останніми даними, збільшилося до 74 чоловік. Госпіталізовано близько 400 осіб. Про це повідомила журналістам призначена новим урядом міністр охорони здоров'я Даміра Ніязаліева.
Тим часом, так званий "уряд народної довіри" прийняв рішення про розпуск Жогорку Кенеша - однопалатного парламенту країни. Про це 8 квітня на зустрічі з журналістами повідомила голова тимчасового уряду Роза Отунбаева. За її словами, повноваження законодавчої влади поки переходять до тимчасового уряду.
Ситуація в охопленому заворушеннями Бішкеку продовжує залишатися напруженою. Повідомляється про масові факти мародерства. Так, після провалу переговорів між представниками влади та опозиції Киргизії, протестуючі влаштували погром в будівлі уряду. Відомо також, що мародери не обійшли увагою і Музей образотворчих мистецтв у Бішкеку. Крім того, невідомі розграбували і спалили будинок, що належить сім'ї президента Киргизії Курманбека Бакієва.
В останні місяці поріділа опозиція демонструє згуртованість і вимагає від президента Курманбека Бакієва припинити репресії, звільнити родичів і скасувати підвищення тарифів на електроенергію. Протести почалися в кінці березня і приурочені до п'ятої річниці "тюльпанової революції", яка призвела до влади К.Бакієва на хвилі масових заворушень, аналогічних сьогоднішнім.
Опоненти звинувачують главу держави в узурпації влади і наступ на свободу, а Захід стривожений нападами на журналістів і кримінальними процесами проти лідерів опозиції в бідній центральноазіатській державі, на території якої розташовані російська і американська військові бази.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас