"Ъ": Ринок збуту вилетів у трубу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Ринок збуту вилетів у трубу

Казна та Політика
4164
Вчора федеральна митна служба Росії оголосила про припинення безмитного ввезення сталевих труб з України. Сторони не змогли домовитися про продовження угоди про квотування постачань. В результаті найбільший український виробник труб "Інтерпайп" Віктора Пінчука може втратити основний ринок збуту продукції - постачання із України оцінюються в $250-300 млн на рік.
З 1 квітня Росія припинила безмитне ввезення сталевих труб з України, повідомили вчора у федеральній митній службі Росії. Термін дії угоди між Мінекономіки України і мінекономрозвитку РФ, що визначає розмір квоти безмитного ввезення українських труб в країну, закінчився наприкінці I кварталу (квота на квартал складала 55 тис. т). "У зв'язку з відсутністю після 31 березня погодженого розміру квоти з 1 квітня при митному оформленні української трубної продукції слід керуватися постановою уряду РФ, що передбачає стягнення антидемпінгових мит відносно їх імпорту", - говориться в листі служби.
Україна і Росія вели переговори про продовження квот на безмитний імпорт українських труб в 2010 році. Натомість Київ був готовий відмовитися від закриття ринку мінеральних добрив для російських компаній. Вчора уточнити підсумки переговорів в Мінпромполітики не удалося.
Найбільшим імпортером труб, що працює в рамках угоди з РФ, була трубно-колісна компанія "Інтерпайп", підконтрольна підприємцеві Віктору Пінчуку і членам його родини. За даними Фонду розвитку трубної промисловості РФ, об'єм російського ринку труб оцінюється в $3-4 млрд, частка українських труб - в $250-300 млн. "Тепер з 1 квітня постачання труб заводів 'Інтерпайпа' повинні обкладатися митами в розмірі від 8% до 55%", - говорить директор Фонду розвитку трубної промисловості РФ Олександр Дейнеко.
Для "Інтерпайпа" російський ринок є ключовим - і відміна безмитного ввезення може привести до його повної втрати для компанії. За оцінками аналітика Dragon Capital Сергія Гайди, на російський ринок доводиться 35-40% всіх продажів "Інтерпайпа". "Компанія буде змушена підвищувати ціну для кінцевих користувачів і знижувати власну маржу", - говорить Олег Юзефович з Alfa Capital. За словами Сергія Гайди, російські споживачі українських труб купували їх перш за все через дешевизну. "За якістю українські труби поступаються російським, а після введення мита вони коштуватимуть не дешевше", - зазначає Айда. Борис Красноженов з "Ренесанс Капіталу" нагадує, що в Росії зростає виробництво зварних труб - і відміною мит зможуть скористатися місцеві гравці. "Таке рішення буде на руку в першу чергу Об'єднаній металургійній компанії, Трубній металургійній компанії, Челябінському трубопрокатному заводу і 'Северсталі'", - вважає він.
На думку експертів, зараз "Інтерпайпу" потрібно активніше займатися диверсифікацією постачань. "Компанія буде змушена активно шукати нові ринки збуту - зокрема, на Близькому Сході. Але обсяги постачань там будуть далекі від постачань до Росії", - упевнений Сергій Айда. Єдиний вихід для "Інтерпайпа", аби не допустити масштабних скорочень фінансових і виробничих показників в 2010 році, - домовитися про квоту на II квартал. У прес-службі "Інтерпайпа" вчора від коментарів відмовилися.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас