"Ъ": Суд змінює валюту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Суд змінює валюту

Кредит&Депозит
12621
Вищий госпсуд (ВГС) прийняв рішення, яке фактично визнало незаконною видачу банками валютних кредитів без індивідуальної валютної ліцензії. Рішення було прийняте попри те, що в кінці минулого року цей же суд прийняв протилежне рішення. Юристи вважають, що це створює можливість для різних судів по-різному підходити до вирішення проблем з позичальниками, які відмовляються повертати валютні кредити.
Вчора в розпорядженні Комерсант-Україна опинилася копія постанови Вищого господарського суду №1/207, у якій сказано, що "Райффайзен Банк Аваль" не мав права видавати кредити в іноземній валюті, яка не є законним засобом платежу в Україні, оскільки ні банк, ні позичальник не володіли індивідуальною ліцензією на її використання.
Рішення було зачитане в рамках розгляду касаційної скарги ТОВ "Кристал", яке в 2007 році отримало від "Райффайзен Банк Аваль" кредитну лінію на $200 тис., а в кінці 2008 року перестало платити по кредиту. У вересні минулого року Донецький госпсуд за позовом банку вирішив стягнути з "Кристалу" 1,3 млн грн. кредиту і 2,46 тис. грн. пені. У грудні цю вимогу підтвердив Донецький апеляційний суд. У касаційній скарзі "Кристал" заявив, що суди нижчих інстанцій неправильно застосували норми матеріального і процесуального права, бо не врахували аргументи компанії. ВГС частково погодився з цим, скасувавши 2 березня рішення судів і направивши справу на розгляд в першу інстанцію.
Втеча від сплати валютних кредитів - популярна практика. Зараз, за даними Нацбанку, в судах розглядаються тисячі подібних справ. Але до ВГС доходять одиниці. Нагадаємо, в серпні Госпсуд Донецької області визнав недійсним договір видачі валютного кредиту ВТБ Банком ТОВ "Готель 'Централь'" в $18,8 млн. Рішення ґрунтувалося на тому, що "єдиним законним засобом платежу, який застосовується на території України, є гривня" і при укладенні валютного договору обидві сторони зобов'язані були отримати індивідуальну валютну ліцензію НБУ. Це ж рішення у вересні підтвердив Донецький апеляційний суд. Але 18 листопада ВГС фактично прийняв рішення на користь банку. Тоді була задоволена касаційна скарга НБУ, і справа була відправлена до суду першої інстанції.
Вчора у ВТБ Банку заявили, що завдяки аргументам НБУ в березні Донецький госпсуд прийняв сторону кредитної установи, вирішивши стягнути з позичальника борг, внаслідок чого майно ТОВ "Готель 'Централь'" перейшло у власність банку.
В Нацбанку вчора були вражені такою непостійністю суддів. "Незрозуміло, як одні й ті ж суди приймають такі рішення", - сказав директор юридичного департаменту НБУ Віктор Новиков. Він упевнений, що генеральної ліцензії, що отримується банками, досить для кредитування в тих видах валют, про які вони домовляються з позичальниками. При цьому індивідуальні ліцензії можуть видаватися банкам, лише якщо терміни і суми кредитів перевищують встановлені законодавством межі, чого не траплялося. "Банки і інші фінансові установи, які в установленому порядку отримали генеральну ліцензію НБУ на здійснення валютних операцій, мають достатні юридичні підстави і законне право для надання резидентам України кредитів у валюті", - відзначено в документі, переданому юрдепартаментом НБУ.
На підставі такого формулювання "Райффайзен Банк Аваль" знову сподівається виграти суд в "Кристалу". "Ми вважаємо, що суд визнає обґрунтованість наших вимог", - сказав прес-секретар банку Леонід Зябрєв. Отримати коментар представників "Кристалу" не вдалося.
Юристи впевнені, що нове трактування валютного законодавства ВГС дозволить багатьом позичальникам добиватися в судах першої інстанції визнання недійсними договорів щодо видачі валютних кредитів. "Можуть прийматися рішення про те, щоб всі перераховані відсотки, штрафи, пені були зараховані як сплата тіла кредиту, а також щоб кредити перераховували в гривню по курсу на момент видачі позики", - відзначив управляючий партнер юркомпанії "Ольга Демченко і партнери" Ростислав Кравець. Зняти неоднозначність трактувань ВГС з приводу валютних кредитів може лише внесення змін до Цивільного процесуального кодексу, вважає управляючий партнер LCF Law Group Ганна Огренчук: "Доти дуже складно буде досягти однакового застосування норм різними суддями ВГС".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас