Парламент випробовують на стабільність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент випробовують на стабільність

Казна та Політика
820
Судді Конституційного суду готуються прийняти доленосне для парламентської коаліції рішення. Проте опозиція вже передрікає, що судді КС винесуть ухвалу на користь регіоналів. БЮТ спробує отримати вигоду з ситуації, що склалася.
Конституційний суд повинен до кінця цього тижня пояснити порядок формування парламентської коаліції і статус позафракційних депутатів за конституційним поданням депутатів від Партії регіонів.
Прибічники Юлії Тимошенко вважають, що своїм рішенням КС може підтримати діючу парламентську коаліцію. Глава комітету Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець (БЮТ) заявив: "За тією інформацією, яка є у нас, шостого квітня КС може прийняти таке рішення". Депутат додав, що якщо суд підтвердить легітимність коаліції Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина і окремих депутатів, то цим самим в Україні буде відкрита можливість для здійснення антиконституційних дій в ширшому масштабі.
За інформацією "ЭИ", вчора судді КС збиралися для обговорення цієї справи, але жодного конкретного рішення прийнято не було.
Тим часом Юлія Тимошенко заявила, що її політична сила ініціюватиме відставку суддів КС, якщо вони потримають діючу парламентську коаліцію. Екс-прем'єр додала, що її фракція вноситиме відповідні проекти постанов до Верховної Ради, а також звертатиметься із проханням до З'їзду суддів зібратися на позачергове засідання і звільнити тих суддів КС, які визнають формування коаліції на індивідуальній основі відповідним Основному закону.
"На минулому тижні відбулося рейтингове голосування за вказаною ухвалою, яке показало, що лише сім суддів із 18 доки залишаються на позиції закону і не піддаються тиску влади", - заявила лідер БЮТ.
Попри гучну заяву Юлії Тимошенко, у неї немає дієвих важелів впливу на КС. Адже суд складається із 18 суддів - по шість від президента, Верховної Ради і З'їзду суддів. У Раді не знайдеться достатньої кількості голосів для звільнення суддів КС, так само як і Юлія Тимошенко не зможе вплинути на З'їзд суддів.
Глава Мін'юсту Олександр Лавринович вважає, що ініціативи Юлії Тимошенко обмежаться критичними зауваженнями. "Своїми сьогоднішніми заявами вона чинить тиск на суддів КС перед їх вердиктом відносно правомірності або неправомірності парламентської коаліції", - заявив міністр.
Регіонал Олександр Стоян заявив, що своє рішення КС прийме через два-три дні. "Нам не важливо, яке це буде рішення. Заяви Юлії Тимошенко - не більше ніж політтехнологія", - зазначив депутат.
А поки КС формулює своє рішення, в БЮТ намагаються прорахувати, скільки ще депутатів може залишити фракцію заради союзу з регіоналами. За підрахунками спікера Володимира Литвина, потенційних дезертирів в БЮТ знайдеться ще близько двадцяти осіб. За підрахунками усередині фракції БЮТ, парламентську більшість можуть поповнити ще близько 25-27 перебіжчиків.
Втім, в політичних кругах курсує версія про те, що Юлія Тимошенко може отримати вигоду від остаточно узаконеного порядку формування коаліції. Формально залишаючись в опозиції, лідер БЮТ може співпрацювати з Віктором Януковічем на парламентському рівні за допомогою перебіжчиків. Що зведе нанівець вплив Блоку Литвина і комуністів. БЮТ і Партія регіонів робили спроби об'єднатися заради зміни Конституції у вересні 2008 р. - тоді Рада протягом двох тижнів ухвалювала законопроекти, написані першим віце-спікером Ради Олександром Лавриновичем (ПР) і одним з найвпливовіших юристів БЮТ Андрієм Портновим. До речі, минулої п'ятниці Портнов указом президента призначений заступником глави Адміністрації президента і завідуватиме питаннями судової реформи.
Регіонали говорять, що з екс-прем'єром неможливо вести будь-які переговори. "Юлія Тимошенко намагається впливати на процеси в своїй фракції, але всі вони відбуваються без її участі, у тому числі і перехід депутатів в коаліцію", - заявив депутат від Партії регіонів Василь Хара.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас