ФРС побоюється зірвати пожвавлення економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРС побоюється зірвати пожвавлення економіки

Кредит&Депозит
422
Керівники Федерального резерву побоюються, що дуже швидке підвищення відсоткових ставок може загальмувати пожвавлення економіки, що намітилося, свідчить опублікований у вівторок протокол останнього, березневого засідання Комітету з відкритих ринків.
"Ризик дуже раннього початку посилення політики перевищує ризики, пов'язані із затримкою цього початку", - говориться в документі, опублікованому з традиційним 3-тижневим лагом.
Занепокоєність керівників американського ЦБ викликає, за протоколом, зокрема те, що у Федеральної резервної системи (ФРС) менше, ніж в 2007-2008 рр., важелів впливу на економіку, якщо її зростання загальмується, зазначає The Wall Street Journal.
Учасники засідання також дійшли думки, що "в майбутньому зростання доходів домогосподарств, швидше за все, продовжуватиме стримуватися слабким ринком праці, нижчим рівнем вартості житла, обмеженістю кредиту, повільним зростанням доходів".
В цій ситуації керівники ЦБ хотіли б переконатися у стійкості пожвавлення, зокрема, в зміцненні ринку праці США, перш ніж починати посилення політики, вказує агентство Bloomberg.
Однак обережність ФРС відносно посилення грошово-кредитної політики поділяють не всі її керівники. Глава канзаського банку Томас Хоєніг, вказавши на небезпеку зростання інфляційних очікувань, на тому ж засіданні 17 березня висловився проти формули із збереження відсоткової ставки на незмінному рівні на "тривалий період часу".
За протоколом цього засідання, керівники ФРС не хотіли б переводити звичну формулу про "тривалий період часу" в конкретні тимчасові терміни (ринок вважає, що ФРС в цьому випадку має на увазі збереження ставки незмінною ще мінімум 6 місяців).
Члени Комітету вказали, що їх рішення про зміну ставки залежатиме від зміни ситуації в економіці, а не від "проходження деякого зафіксованого періоду часу", зазначає в зв'язку з цим MarketWatch.
Таким чином, нинішня обіцянка не змінювати ставки протягом тривалого періоду часу не зупинить ЦБ від підвищення вартості кредитів, якщо економіка почне перегріватися. Експерти вказують, що тим самим ФРС намагається вихолостити зміст формули, що стала останнім часом знаковою для ринку.
В протоколі говориться, що керівники ФРС здивовані низькими показниками базової інфляції, і вони чекають збереження цієї тенденції.
Аналітики не знайшли в протоколі будь-яких нових подробиць відносно майбутніх дій ЦБ із згортання нинішньої стимулюючої грошово-кредитної політики.
Чергове засідання ФРС відбудеться 27-28 квітня, і ринок знов не чекає від нього змін в політиці ЦБ.
На засіданні 16 березня ФРС злегка поліпшила оцінку стану економіки США і не стала подовжувати дію масштабної програми з покупки іпотечних облігацій, яка була одним з її найважливіших інструментів із підтримки житлового ринку. При цьому ФРС знов пообіцяла не піднімати відсоткові ставки протягом тривалого періоду часу, оскільки як і раніше вважає, що економіка США потребує її підтримки.
Американський центробанк утримує ставку в цільовому діапазоні від 0% до 0,25% річних з грудня 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас