Ціна на газ зростає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на газ зростає

Енергетика
2512
НАК "Нафтогаз України" заплатив "Газпрому" $576 млн. за отриманий у березні газ. Однак квітневий платіж вже значно зросте - у день сміху ціна російського газу зросла для нашої країни на $20-25 і склала $320-330 за 1 тис. куб. м. Остаточну суму назвуть до кінця тижня. Тому в "Нафтогазу" попереду важкі часи, враховуючи нещодавню відмову уряду допомагати держкомпанії.
Україна продовжує переговори з російською стороною про зниження цін на газ на всіх рівнях. 5 квітня це питання обговорювалося на неофіційній зустрічі Віктора Януковича з президентом Росії Дмитром Медведєвим у Москві. Російський керівник погодився розглянути варіанти, запропоновані Україною.
Причому, за неофіційною інформацією, нашим чиновникам вже натякнули, що особливо уважно розглянуть пропозиції про передачу Москві пакетів акцій стратегічних підприємств. Таких як "Турбоатом", "Мотор-Січ", "Зоря-Машпроект". Тобто підприємств, продукція яких використовується для будівництва газопроводів. В Україні з цієї теми вже розпочали роботу.
У Кабміні підрахували, що нова ціна на газ призведе до дефіциту бюджету НАК у 60 млрд. грн. "Це неприпустимо для бюджету, оскільки його загальний дефіцит обчислюється, в тому числі, з урахуванням дефіциту НАК", - заявив прем'єр Азаров на зустрічі з Віктором Януковичем. "Очевидно, що при ціні на газ в $330 за 1 тис. куб. м хімпром зупиниться, а гірничо-металургійна галузь буде працювати з мінусовою рентабельністю. Тому, відповідно, не буде і бюджетних надходжень", - підкреслив прем'єр.
Крім того, Стокгольмський арбітражний суд зобов'язав НАК "Нафтогаз України" виплатити за позовом швейцарського газотрейдера RosUkrEnergo $197 млн. Таке рішення винесено у зв'язку зі спірними питаннями взаємин у 2008 р. У прес-центрі НАК інформацію підтверджують і наголошують: "Сума в сім разів менша, ніж була в позові, в якому RosUkrEnergo вимагала сплати "Нафтогазом" $1,4 млрд.".
Разом з тим на сьогодні урядом вже прийнято рішення, що дефіцит держбюджету на 2010 р. має бути на рівні 6% ВВП, а НАК "Нафтогаз України" зобов'язаний налагодити свою роботу без підтримки із скарбниці - такі попередні результати роботи чергової місії МВФ. Про це повідомляє офіційний сайт Кабміну з посиланням на главу місії Європейського департаменту МВФ Атанасіос Арванітіс.
Ймовірно, твердості місії МВФ в переговорах додала схема роботи минулого уряду, про яку місії стало відомо, яка полягала у перекачуванні грошей із резервів НБУ на оплату російського газу. Однак для МВФ відстежити подібні операції не складає труднощів.
Разом з тим проектний дефіцит бюджету НАК, публічно озвучений ще при Олегові Дубині, складав 21 млрд. грн. Й експерти МВФ припускали, що він може зрости.
Тому і вирішили не вводити уряд Азарова в спокусу. При цьому керівник місії МВФ Атанасіос Арванітіс погодився з пропозицією української сторони підписати новий меморандум про співпрацю з МВФ. На його думку, це дасть можливість уряду України вже почати роботу з реалізації стратегічних реформ в економіці та банківській сфері. Проект нового меморандуму від МВФ чекають вже на цьому тижні.
Нагадаємо, що на багатобічній технічній зустрічі 29 червня 2009 між МВФ і Україною був підписаний цілий перелік умов, при виконанні яких ми можемо розраховувати на гроші МВФ.
"Серед них окреме місце займають питання реформування газового ринку: підвищення внутрішніх цін на газ; лібералізація внутрішнього ринку, коли продавці і покупці мають вільний доступ і право обирати собі постачальників і споживачів; своєчасний доступ незалежних аудиторів до фінансової звітності НАК і приєднання України до Директиви ЄС про прозорість видобувних галузей.
З усього переліку Україна виконала тільки останнє - 30 вересня 2009 уряд Тимошенко своєю постановою приєднався до цієї директиви ", - нагадує директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар. "До того ж після провальних переговорів у Москві Юрій Бойко направив до Брюсселю комісару ЄС з енергетики Гюнтару Еттінгеру листа, в якому висловив згоду України співпрацювати з інститутами ЄС з реформування вітчизняного енергосектора ", - додав Гончар.
"Новий меморандум не дуже сильно буде відрізнятися від попереднього", - вважає політолог Олексій Голобуцький. "І необхідність демонополізації внутрішнього ринку в новому документі збережеться, як і підвищення внутрішніх тарифів. Адже підвищувати тарифи без серйозних реформ в галузі - це шлях в нікуди. Хоча влада буде всіма силами намагатися розвести в часі вибори і підвищення тарифів, щоб не було удару рейтингів ", - говорить експерт.
Його підтримує аналітик Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Дмитро Науменко: "Уряд вже оголосив про перегляд ціноутворення в комунальній теплоенергетиці. І для НАК, як для компанії, це позитивна новина. За попередніми підрахунками, ціни на тепло найближчим часом підвищать удвічі , і далі вже будуть підвищувати за потребою. Варто очікувати і підвищення тарифів на 20% для населення ".
У прес-службі "Нафтогазу України" заявили, що про підвищення тарифів поки говорити зарано. "Зараз ми зосереджені на наведенні ладу на внутрішньому ринку.
Суворий облік, контроль і повернення боргів. Тільки за 2009 р. теплокомуненерго і облгази недоплатили нам 14 млрд. грн. І це без урахування боргів за попередні роки ", - говорить глава прес-служби НАК Валентин Землянський.
Збільшення контролю в галузі компанії НАК почали з кадрових перестановок. ДАТ "Чорноморнафтогаз" і "Укрспецтрансгаз" майже повністю змінили наглядові ради. У ДК "Укртрансгаз" замінили фінансовий блок і майже всю службу безпеки. Готується наступна хвиля.
Схоже, квітень у представників фінансово-енергетичного блоку уряду буде напружений. Навіть президент не залишається осторонь. Сьогодні Віктор Янукович зустрічається з президентом Казахстану Нурсултаном Назарбаєвим. Одна з ключових тем переговорів - газове співробітництво. Україні просто необхідно умовити "Газпром" знизити ціни, але при цьому отримати гарантії транзиту своїми територіями і зберегти нинішні транзитні ставки.
Тому що це єдине реальне джерело грошей в галузі. А НАК все-таки доведеться повністю переглянути свою політику, і таким чином, щоб не спровокувати хаос на внутрішньому газовому ринку. На все про все є три тижні. 25 квітня керівництво МВФ чекає в Вашингтоні українську делегацію для продовження переговорів. Делегацію очолить віце-прем'єр з реформ Сергій Тігіпко.
Інна Коваль
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас