Кудрін: ЦБ РФ повинен припинити зниження ставок через ризик інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: ЦБ РФ повинен припинити зниження ставок через ризик інфляції

Казна та Політика
217
Центробанку необхідно зробити паузу у зниженні ставок, оскільки ризики інфляції зростають, а зростання кредитування в будь-якому разі не перевищить 10% в 2010 році, заявив, виступаючи на конференції у Вищій школі економіки, віце-прем'єр, міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.
Кудрін зазначив, що на сьогоднішній день ціни падають у зв'язку з дуже слабким попитом при надлишковому обсязі виробництва. Як тільки попит почне розігріватися, виникне небезпека зростання інфляції, упевнений віце-прем'єр. Він також висловив думку, що незабаром ЦБ РФ доведеться активно боротися з надлишковою ліквідністю.
За словами міністра, зростання кредитування в 2010 році складе від 5% до 10%, Кудрін підкреслив, що воно зростатиме у міру зростання попиту на кредити. У 2009 році, уточнив він, кредитування не зросло, але і не знизилося, залишившись на тому ж рівні, що і в 2008 році.
Кудрін заявив також, що бюджетні витрати в Росії в найближче десятиліття зростати не будуть після події за останні роки чотирикратного зростання. Більш того, найближчими роками РФ доведеться знизити витрати бюджетної системи до 20% в порівнянні з нинішнім рівнем, а можливість повернутися до нього не підвищуючи податки з'явиться лише до 2020 року, повідомив він.
Він розповів, що зараз необхідно підвищувати ефективність держвитрат, додавши, що упевнений в можливості обійтися без збільшення податкового тягаря.
Глава Мінфіну уточнив, що на сьогоднішній день в уряді не всі розуміють ситуації, що склалася, і низка міністерств бачить можливість стимулювати зростання галузей за рахунок бюджету.
Він також зазначив, що заходи, направлені на захист населення від наслідків кризи, знижують стимул-реакції зростання економіки на найближчих рік-два, у зв'язку з цим питання звільнення надлишкової робочої сили як і раніше залишається актуальним.
Вяце прем'єр уточнив, що до кризи сукупний розмір заробітної плати в РФ становив близько 25% ВВП, і зараз він такий самий, в той же час після кризи 1998 року він істотно знизився, завдяки чому підприємства отримали додаткові можливості через зниження вартості робочої сили.
Кудрін також підкреслив, що уряд не планує додаткових заходів із підтримки банківської системи, у тому числі і у зв'язку з ризиками поганих кредитів. Він нагадав, що навіть передбачені у 2010 році на докапітализацію банків через цінні папери 100 млрд. рублів заморожено.
Міністр відзначив скорочення поганих кредитів останнім часом, додавши, що в разі зростання економіки запланованими темпами особливі заходи підтримки банків не знадобляться. Повернутися до питання про такі заходи можна буде в разі несприятливого варіанту розвитку ситуації.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас