Пасхальний стіл подорожчав на 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пасхальний стіл подорожчав на 20%

189
За інформацією видання, середня ціна на найбільш затребуваний продукт - курячі яйця - щонайменше на 75% вища, ніж рік тому. Саме настільки зросла відпускна ціна на яйце з птахофабрики (крупний опт), досягши 8-8,05 грн. за десяток (без врахування вартості коробки). У роздрібі ціни стартують від 9,6-9,7 грн../десяток. Хоча на деяких столичних ринках вже зараз нереально знайти яйця, дешевше 11 грн../десяток. Водночас, за прогнозом генерального директора Союзу птахівників України Олександра Бакуменка, до середини травня ціни на яйця впадуть, приблизно, на третину від їх нинішнього рівня. Вжиток яєць впродовж того місяця, на який доводиться Пасха, оцінюється в межах 15% від річного обігу - це приблизно 2 млрд. штук. Отже, при середній ціні 1 грн. за яйце виторг виробників від продажу курячих яєць повинен скласти близько 2 млрд. грн.
Паски у 2010 році, за оцінками пекарів, подорожчали в середньому на 13%, в порівнянні з квітнем 2009 р. Причина - у відчутному зростанні цін таких складових як цукор, масло і яйця. Крім того, практично за останні три місяці на 8-10% подорожчало борошно: вищого сорту - до 2200 грн../т, першого - до 1920 грн../т.
Як пишуть "Коментарі:", промислові хлібозаводи, пекарні торговельних мереж і міні-пекарні приватних підприємців в 2010 році випечуть від 1,2 до 1,5 тис. тонн різних пасок. У грошовому вираженні обсяги святкових продажів складуть приблизно 35-45 млн. грн.
Крім того, зазначає видання, традиційно напередодні Пасхи на 10-20% піднімаються роздрібні ціни на м'ясо, хоча у сільгоспвиробників вони залишаються порівняно стабільними: свинина другої категорії (жива вага) - 15-15,5 грн../кг, яловичина (жива вага) - в середньому по Україні приблизно 13 грн../кг.
В цей період очікується і збільшення продажів овочів і фруктів (в межах 15-20%). Найвідчутніше збільшується вжиток огірків і томатів, які до самої Пасхи українці традиційно майже не купують. "Зараз томати і огірки на 30-40% дорожчі, ніж торік, переважно через те, що Пасха в 2009 році настала пізніше", - пояснив керівник "АПК-Інформ: овочі і фрукти" Андрій Ярмак. Існує й інша причина різкого зростання цін - передсвятковий період співпав з масовим виходом на ринок тепличної продукції (огірків і томатів) українського виробництва. За інформацією "АПК-Інформ: овочі і фрукти", тепличний огірок коштує 16-20 грн../кг (опт), тепличний томат українського виробництва - близько 19-22 грн../кг (опт), тоді як імпортну продукцію можна купити за 12-14 грн../кг (опт). І хоча наявність імпортних овочів в деякій мірі стримує ціни усередині країни, споживачі, за даними А.Ярмака, віддають перевагу вітчизняній продукції. Після Пасхи ціни на вітчизняні помідори-огірки можуть знизитися в середньому на 20-30%.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас