"Ъ": ФДМ знов приватизує "Луганськтепловоз" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": ФДМ знов приватизує "Луганськтепловоз"

Казна та Політика
266
Фонд держмайна (ФДМ) оголосив конкурс з продажу 76% акцій холдингової компанії ВАТ "Луганськтепловоз", повідомлення про це було опубліковане в газеті "Відомості приватизації". Конкурс відбудеться 15 червня, а заявки на участь в ньому прийматимуться до 8 червня. Стартова ціна пакету акцій складає 400 млн грн. Виконуючий обов'язки голови ФДМ Олександр Рябченко висловив упевненість, що участь у конкурсі візьмуть декілька претендентів, проте назвати їх відмовився.
"Луганськтепловоз" випускає магістральні і маневрові тепловози, дизельні і електропоїзди, трамваї, поворотні круги і запчастини для залізничного транспорту. Основні замовники підприємства - "Укрзалізниця" і "Російські залізниці". У 2009 році дохід компанії склав 429,6 млн грн., що на 66,5% менше, ніж в 2008 році.
В березні 2007 року 76% акцій "Луганськтепловозу" купили структури російського "Трансмашхолдингу". Держпакет акцій обійшовся компанії в 292,5 млн грн. при стартовій ціні 292 млн грн. Але в листопаді того ж року Верховний суд за позовом "Дніпровагонмашу", підконтрольного групам "Приват" і ТАС, визнав конкурс незаконним. До участі в ньому не були допущені структури цих груп, які претендували на завод. В кінці листопада минулого року акції були перераховані з рахунків "Трансмашхолдингу" на рахунок ФДМ (див. Ъ від 20 листопада 2009 року).
В "Трансмашхолдингу" не заперечують своєї зацікавленості в покупці підприємства. Але, за словами заступника генерального директора компанії Анатолія Мещерякова, остаточне рішення буде прийнято після детального аналізу умов конкурсу, які, як і інвестзобов'язання, не мають бути суворішими, ніж минулого разу, бо вартість підприємства значно зросла. У групі "Приват" заявили, що "Луганськтепловоз" більше не становить для них інтересу. "Час минув, змінилася кон'юнктура ринку. Треба було чесно продавати об'єкт відразу", - сказав співрозмовник у групі.
В конкурсі не братимуть участі Siemens і Alstom, які раніше називалися в числі претендентів. Директор департаменту корпоративних комунікацій "Siemens Україна" Тетяна Чубенко повідомила, що їй невідомо про інтерес компанії до "Луганськтепловозу". А в московському представництві крупного виробника локомотивів Alstom пояснили, що корпорація має договір про стратегічне партнерство з "Трансмашхолдингом" і не зацікавлена в самостійній участі в конкурсі.
Аналітик Concorde Capital Єгор Самусенко вважає, що в результаті "Трансмашхолдинг" виявиться єдиним претендентом на "Луганськтепловоз", і сам конкурс буде формальним. "Акціонером 'Трансмашхолдингу' є 'Російські залізниці' - єдиний покупець продукції 'Луганськтепловозу' торік, - погоджується аналітик KBC Securities Ukraine Інна Перепелиця. - А на локомотивах луганського підприємства встановлені дизельні двигуни 'Трансмашхолдингу'".
Експерти вважають невипадковим той факт, що "Трансмашхолдинг" не став добиватися повернення грошей, сплачених на попередньому аукціоні. "Вочевидь, компанія відразу розраховувала зберегти контроль над підприємством", - говорить пані Перепелиця. За словами глави ФДМ, хоча акції підприємства списані з рахунків російської компанії, завод як і раніше очолюють менеджери, лояльні до колишнього власника. Рябченко пояснив, що велика частина замовлень надходить з Росії, тому міняти менеджмент було недоцільно.
На думку Інни Перепелиці, в процесі торгів ціна пакету акцій навряд чи значно підвищиться: "Мова може йти про доплату від 'Трансмашхолдингу' 108-110 млн грн. більше суми, сплаченої на попередньому конкурсі". Нагадаємо, "Луганськтепловоз" - один з тих крупних держактивів, завдяки яким ФДМ планує залучити до держбюджету не менше 10 млрд грн.
Фондовий ринок вчора відреагував на рішення ФДМ зростанням котирувань акцій "Луганськтепловозу". З ранку, відразу після оголошення про продаж підприємства, папери подорожчали на "Українській біржі" на 17,5%. До кінця дня зростання склало 5,25%, або 5,91 грн. за акцію. Таким чином, капіталізація "Луганськтепловозу" досягла 1,25 млрд грн., отже, 76% його акцій оцінюються в 950 млн грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас