"Ъ": Бізнесу обіцяють швидке банкротство — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Бізнесу обіцяють швидке банкротство

5851
Міністерство економіки запропонувало скоротити процедуру банкротства підприємств, щоб унеможливити її умисного продовження. Оприлюднений на сайті міністерства законопроект "Про внесення змін до деяких законів щодо вдосконалення процедури банкротства" визначає максимальний термін проведення процедури розпорядження майном боржника (12 місяців) і термін проведення санації підприємств-банкротів (18 місяців).
Для боротьби із зловживаннями при розміщенні в ЗМІ оголошень про порушення справ про банкротство пропонується зобов'язати суди самостійно оприлюднювати таку інформацію. Оскарження рішень судів першої інстанції щодо початку процедури банкротства не зупиняє їх. А перехід з процедури розпорядження майном при банкротстві в процедуру санації стане можливим лише при наданні плану санації. За його відсутності суди мусять приймати рішення про початок процедури ліквідації підприємства-боржника.
Світовий банк схвалює ініціативу і готовий допомогти її доопрацювати. "Ми схвалюємо те, що уряд нарешті взявся за вдосконалення процедури банкротства, яка в Україні значно складніша, ніж в інших країнах, - говорить координатор проектів банку з розвитку приватного і фінансового сектора Маріус Вісмантас. - Наші юристи вивчать цей документ і підготують рекомендації, як наблизити його до європейської практики". Банк радить створити для кредиторів і боржників стимул-реакції вирішувати проблеми в досудовому порядку.
Юристи теж позитивно оцінюють запропоновані зміни. "Процедура банкротства має стати ефективнішою, а визначення в законі чітких термінів перешкоджатиме маніпулюванню процедурою банкротства з боку боржників. Зараз процедура банкротства може тривати безстроково, а значить, весь цей час діє мораторій на стягнення боргів, що робить стягнення неможливим", - підкреслює управляючий партнер юридичної фірми Astapov Lawyers Сергій Астапов. "Якщо такі норми виконуватимуться повною мірою, то процедура банкротства стане прозорішою", - вважає радник фірми "Василь Кисіль і партнери" Ярослав Теклюк.
Шанси на прийняття в цього закону досить високі, бо спрощення процедури банкротства є одним з вимог Міжнародного валютного фонду, відзначають в Партії регіонів. "Чинник МВФ збільшує вірогідність успішного прийняття таких змін, - говорить член комітету Верховної ради з питань економічної політики Олексій Плотніков. - Але оскільки цей законопроект - плід роботи попереднього уряду, до внесення до парламенту він повинен пройти оцінку того, як його норми співвідносяться з нашими розробками".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас