Фірташ в країні чудес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фірташ в країні чудес

Енергетика
4644
Минулого тижня газотранспортний і газодобувний підрозділи НАК "Нафтогаз України" отримали нове керівництво. Обидва новачки досить довго працювали на благо газотрейдера Дмитра Фірташа і міністра Юрія Бойка.
Директором "Укртрансгазу" став 51-річний Сергій Винокуров, який більше двадцяти років (з 1981 по 2003 рр.) пропрацював у Росії. За цей час він встиг покерувати відділом головного інформаційно-розрахункового центру Міністерства лісового господарства СРСР, а також заснувати групу московських приватних підприємств, найбільш відомим серед яких є ЗАТ "Меконг Плюс".
В середині 90-х років минулого століття ця компанія надавала брокерські послуги на Московській західній митниці. А одним з її клієнтів був чернівецький продавець автомобілів і продуктів - ТОВ "Виробничо-комерційна фірма ФДКМ, назва якого збігається з ініціалами його засновників: Фірташ Дмитро і його тоді ще майбутня дружина Калиновська Марія. У 2003 р. Сергій Винокуров купив частку в київському ТОВ "Марія", яке на той час займало міцні позиції в галузі торгівлі продуктами і напоями в Україні.
Продавцем "Марії" став київський бізнесмен Валентин Ульянов, який на той час обіймав посаду керівника справами НАК "Нафтогаз України". Можливо, Валентин Федорович вирішив продати своє дітище Сергію Олексійовичу під впливом Дмитра Фірташа, який на той час вже напрацював зв'язки в енергетичному середовищі на ґрунті бартерних схем постачань харчових продуктів в обмін на туркменський газ.
В 2004 р. бізнес-партнером Сергія Винокурова з "Марії" став чернівецький бізнесмен Юрій Борисов, який минулого тижня був призначений директором "Укргазвидобутку". На той час Юрієві Сергійовичу ледь виповнилося 30 років, але, незважаючи на молодий вік, йому вже було чим пишатися. У 2001-2003 рр. він був комерційним директором київської компанії ТОВ "Нафта Сервіс-Україна", яка займалася будівництвом і реконструкцією автозаправних станцій. Не виключено, що Борисов отримав цю посаду завдяки знайомству з тодішнім радником віце-президента з переробки та торгівлі ВАТ "Тюменська нафтова компанія" (зараз обіймає посаду віце-президента з розвитку ТОВ "ТНК-ВР Коммерс") Феліксом Лунєвим, з яким вони вчилися в Чернівецькому національному університеті ім. Федьковича.
В "ТНК-ВР Коммерс" не підтвердили, але і не спростували цю версію, проте вона здається як мінімум логічною, якщо врахувати два факти. По-перше, "Нафта Сервіс-Україна" була заснована англійським бізнесменом Сергієм Лунєвим, якого пліткарі вважають близьким родичем Фелікса Сергійовича. По-друге, одним з перших великих клієнтів цього київського ТОВ була ТНК, що викупила в 2000 р. у Фонду держмайна Лисичанський НПЗ, яким тоді керував нинішній глава Мінпаливенерго Юрій Бойко.
До речі, в 2003 р., коли Юрій Анатолійович очолював "Нафтогаз України", "Нафта Сервіс-Україна" перемогла в тендері НАК "на розробку фірмового стилю рекламно-інформаційного оформлення мережі АЗС", яку державний газовий монополіст розвивав спільно з компанією "Екойл" Володимира Костеріна. В принципі, ідея Бойка забезпечити "Нафтогаз" власними автозаправками була логічною, адже НАКу (в особі "Укргазвидобутку") належить найбільший державний виробник нафтопродуктів - Шебелінський газопереробний завод. Щоправда, згодом з'ясувалося, що "Нафтогаз Україні" даремно витратився на розвиток станцій, оскільки вони належать виключно "Екойлу".
Налагоджені робочі стосунки з Юрієм Бойком і Дмитром Фірташем сприяли тому, що в жовтні 2003 р. Юрій Борисов очолив київську компанію "Коллайд Ес.Ей.", а в січні 2004 р. Сергій Винокуров став його заступником. Тоді фірма "Коллайд Ес.Ей." представляла в Україні інтереси офшорки з Британських Віргінських островів Collide Limited, яка надавала послуги з перевалки нафти через підконтрольний "Нафтогазу" державний морський термінал "Південній".
Але в кінці 2004 р. в Україні змінилася влада, через що Collide залишилася без роботи. Тому згодом Сергій Винокуров був переведений на посаду головного радника Юрія Бойка, який тоді ще продовжував очолювати "Нафтогаз", а Юрій Борисов став генеральним директором ТОВ "РСДж Україна" (зараз - "ОСТХЕМ Україна"), яка входить до OSTCHEM Holding, що об'єднує хімічні підприємства Дмитра Фірташа. Останньою посадою Борисова до свого нинішнього призначення була посада виконавчого директора "ОСТХЕМ Україна", а Винокуров донедавна був генеральним директором цієї ж компанії.
Щільна "інтеграція" обох менеджерів у бізнес Бойка і Фірташа дозволяє передбачити, що віднині "Укртрансгаз" і "Укргазвидобуток" будуть з розумінням ставитися до газових інтересів Group DF. Серед них - відновлення кампанії з поглинання регіональних газопостачальних підприємств (міськ- і облгазів), а також розвиток проектів газовидобутку. Одним з найбільш перспективних серед них є розробка Одеського і Безіменного газових родовищ, яку "Укргазвидобуток" веде в парі з державним "Чорноморнафтогазом".
Дмитро Рясний
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас