Висока ціна на газ - результат нечіткої аргументації української сторони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Висока ціна на газ - результат нечіткої аргументації української сторони

Енергетика
1191
Візит керівництва Міністерства палива і енергетики і НАК "Нафтогаз України" до Москви не виправдав чекань. Ціна на газ для України так і залишилася високою. Свої оцінки підсумків переговорів між керівництвом ПЕК України і Росії, а також перспектив подальшої співпраці країн в газовій сфері дав колишній уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.
Залучення дипломатії - позитивний сигнал
Взаєморозуміння в газовому питанні буде досягнуте за рахунок того, що до рішення цього питання залучилися українські дипломати, упевнений Богдан Соколовський. Позитивну оцінку залучення дипломатів колишній уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки пояснює тим, що вони можуть допомогти уникнути багатьох помилок, схожих до тих, які допустила стара команда під час підготовки контрактів.
Соколовський відзначає, що новий уряд "цілком обґрунтовано декларував свою готовність міняти ціну на газ і низку інших положень торік і під час передвиборної кампанії". Колишній уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки вважає, що в Партії регіонів були підстави для упевнених тверджень: цими підставами могли служити попередні домовленості з російською стороною.
"Нова команда почала дуже активно виконувати свої обіцянки. Відбулися переговори, у тому числі по газу, на рівні президентів, прем'єрів, міністрів енергетики і закордонних справ", - відзначив експерт.
"Партії регіонів я зараз не заздрю в тому, як вони вирішуватимуть проблеми в газовому, нафтовому і ядерному секторі і забезпечуватимуть більш-менш нормальне функціонування галузі", - сказав Богдан Соколовський.
На думку Соколовського, російська сторона ніколи і ні для кого не була простим парламентером, тим вона і цікава. "Повинні існувати амбіції з українського боку - порозумітися в переговорах з таким складним партнером. Це вже вищий пілотаж, але зробити це реально. Тому що Україна володіє людським потенціалом, у тому числі й нова влада", - вважає експерт.
В разі високої ціни ми провалимо транзит вже через півроку
Московські переговори, що стосувалися вигідної для України ціни на газ, не дали результату тому, що українська сторона не використала всіх наявних аргументів, упевнений Богдан Соколовський.
"Навіть з суперечливих заяв, що надходили до і в процесі переговорів, видно, що аргументація української сторони нечітка. А це насторожує. Говорили про ціну, бо це справді ключовий момент, але чомусь мова зайшла і про консорціум, ідея якого взагалі суперечить чинному законодавству України", - говорить експерт.
На думку Соколовського, прийняття ціни в разі вирішення питань в інших секторах - абсолютно некоректний підхід. "Про те, що ціна на газ несправедлива, йшла мова на всіх рівнях і дуже давно. Тож навіщо пов'язувати виправлення цієї помилки про несправедливість ціни з якимись іншими питаннями. Тобто підміняти одну помилку іншою. Це не підхід. Так в міжнародній практиці не робиться", - обурюється експерт.
Ми маємо час і інструменти, щоб добитися зниження ціни на газ, упевнений Богдан Соколовський. На його думку, Україна мала сказати: "За умови високої ціни ми провалимо вам транзит вже через півроку, і вже в наступному сезоні виникнуть проблеми, а це для "Газпрому" величезні збитки".
Перспективи зниження ціни на газ є
Перспективи зниження ціни на газ є, вважає Соколовський. На його думку, є можливість "аргументувати російській стороні необхідність зниження ціни і зміни інших параметрів контрактних угод".
Експерт пропонує як аргумент насамперед використовувати непросту фінансову ситуацію, що склалася в НАК "Нафтогаз України". Соколовський пояснює, що це загрожує російській стороні і Європі збоями в транзиті, що означатиме величезні збитки для Росії. Російська сторона цю загрозу розуміє, відзначає експерт: "Я абсолютно точно знаю з особистих розмов з окремими керівниками "Газпрому", що вони це розуміють. І кажуть, що якимсь чином необхідно вирішувати фінансові проблеми НАК "Нафтогаз України", поки немає обхідних маршрутів".
Якби були обхідні маршрути, то складна ситуація НАК "Нафтогаз України" не була б для Росії проблемою. "Тому що, наприклад, не може Україна транспортувати - переключили газ в обхід і поїхали. Навіть, якщо дорожче, але поїхали", - вважає Богдан Соколовський. Поки ж, на 5-7 років, це дуже серйозний аргумент для Росії, відзначає експерт.
Другий аргумент
Другим ваговитим аргументом, на думку Богдана Соколовського, може стати пропозиція продовжити роботу і втілення в життя проекту "Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енерготранзитного простору", який рік тому був розроблений, але не завершений. "Це - проект міжнародного інструментарію контролю потоків енергоресурсів. Він забезпечує контроль і моніторинг переміщення кожної тонни нафти або кубометру газу", - пояснює експерт.
Адже Росія дуже часто висловлює невпевненість в тому, що Україна прозоро і чесно транспортує газ, тобто Україну дуже часто звинувачують у крадіжці газу. Але жодного разу несанкціонований відбір газу Україною так і не довели.
Проект "Каспійсько-Чорноморсько-Балтійського енерготранзитного простору" був підтриманий сімома країнами: Балтійськими країнами, Польщею, Азербайджаном, Грузією і Україною.
Соколовський відзначає, що брати участь у цьому проекті неодноразово запрошували Росію, але вона так і не погодилася. "І це зрозуміло, адже тоді вибивається дуже важливий рівень з російської аргументації. Тому що введення за їх участі такого моніторингу позбавить можливості говорити про несанкціонований відбір. Цей проект є гарантією того, що забезпечується транзит", - відзначає експерт.
Проте цей проект навіть не обговорювався під час останнього візиту керівництва ПЕК України до Москви. Тому Соколовський робить висновок, що "інструменти, які на сьогодні має українська сторона, не були, на жаль, використані".
Нова газова криза в Україні можлива
В Україні можливі нові газові кризи, якщо затягуватиметься врегулювання питання ціни на газ, про це заявив Богдан Соколовський. Експерт пояснює це припущення тим, що сьогодні НАК "Нафтогаз України" майже банкрот, а в такій складній фінансовій ситуації країна не зможе нормально підготуватися до осінньо-зимового періоду.
Богдан Соколовський пояснює, що в такому разі, по-перше, не буде куплено достатньої кількості газу для підземних сховищ, щоб спокійно підтримувати режим транзиту і внутрішнього постачання. "А це має бути близько 22-24 мільярдів кубів газу. Просто не буде грошей на це", - відзначає експерт. По-друге, може не вистачити коштів для того, щоб забезпечити нормальні сервісно-ремонтні роботи в літній період, говорить колишній уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки.
На думку експерта, Україна зараз в безвиході, тому що "вже потрібно закачувати газ на наступний осінньо-зимовий період у великих об'ємах, а відповідно потрібні великі оплати". З нинішньою платіжною дисципліною і ціновою політикою на внутрішньому українському ринку немає іншого виходу з ситуації, окрім як залучити кошти, взяти у позику або реструктурувати плату для України російською стороною, а це той же борг, вважає Соколовський.
Прихід компанії-посередника малоймовірний
Поява посередника між "Газпромом" і "Нафтогазом" найближчим часом малоймовірна. Питання - в чистоті схеми роботи і додаткової вартості. "Виникає питання: яку додаткову вартість принесе посередник? Якщо посередник принесе звідкись газ дешевше, наприклад, удвічі або на 30%, ніж той, що існує за прямою схемою, тоді це цікаво. За умови, якщо це чиста схема", - вважає Соколовський.
"Наприклад, з'являється кампанія - посередника між "Газпромом" і "Нафтогазом", тобто між державними кампаніями створюється дочірнє підприємство 50/50, і забезпечує на взаємовигідних умовах постачання газу. В такому разі, можна розглядати", - додає він.
В той же час, Богдан Іванович сумнівається в тому, що "приватні особи прийдуть зараз на газовий ринок, тому що дуже вже все заполітизовано, і дуже вже на високому державному рівні розглядається це питання".
Експерт вважає необхідною георозвідку на шельфі
Сьогодні потрібно працювати в секторі георозвідки на шельфі, вважає Богдан Соколовський. "У цей сектор необхідно залучати потужні компанії, які здатні дати відповідь, або ми говоримо про щось, чим насправді володіємо, або все це пусті розмови", - відзначає експерт.
На думку Соколовського, друге, над чим сьогодні потрібно працювати, - це підтвердження і розробка сланцевих родовищ в Україні. "Вони є, це ще в радянський час було підтверджено документами, які дуже легко підняти. Але за останні 18 років із сланцями ніхто не працював. А тепер вже є перспективи", - вважає колишній уповноважений Президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки.
Ядерна енергетика стоїть на порядку денному, але публічно не обговорюється
Експерт також відзначив, що сьогодні на порядку денному стоїть питання ядерної енергетики, але публічно він не обговорюється. "Це будуть дуже серйозні теми для дискусій - і підприємства з ядерного палива, присутність або відсутність інших компаній, окрім "Росатому", ядерне паливо і ціла низка інших питань, а також розробка наших уранових запасів", - говорить експерт.
Останнім часом ця тема проходила без особливого розуміння в суспільстві, хоча насправді була величезна загроза передачі всіх уранових запасів під суворий контроль іншої держави, відзначає колишній уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки. За словами Соколовського, тепер існує "топологія вже розвіданих родовищ, і відомо, де копати і скільки можна викопати". Тому передача уранових запасів України в розпорядження іншої держави абсолютно не в національних інтересах України.
Богдан Соколовський сподівається, що нова урядова команда відновить статус компанії "Кіровоградгеологія". "Про неї мало хто що знає. Сьогодні ця компанія фактично втрачена, доведена "до ручки". Але ще в радянські часи ця компанія була основною в розробці уранових родовищ", - підкреслює експерт.
Свою надію Соколовський пояснює тим, що "Кіровоградгеологія" здатна підняти наш ядерний комплекс на той рівень, "коли ми зможемо забезпечувати потреби ядерного енергетичного комплексу не на 30%, а хоч би на 50-60%". Новий уряд, за словами експерта, буде в цьому зацікавлений, тому що краще торгувати готовою продукцією, ніж сировиною.
Надія Майна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас