Експерт: Банки розпочнуть знижувати ставки з іпотечних кредитів не раніше 2012 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Банки розпочнуть знижувати ставки з іпотечних кредитів не раніше 2012 р.

Кредит&Депозит
616
Українські банки почнуть знижувати ставки з іпотечних кредитів не раніше 2012 року, вважає директор департаменту управління продуктами роздрібного бізнесу VAB Банку (Київ) Антон Шаперенков.
"В поточному році відсоткові ставки з іпотечних кредитів без врахування додаткових комісій, пов'язаних з оформленням кредиту, знаходитимуться на високому рівні - 25-30% річних. Це обумовлено дорожнечею ресурсів, що залучаються, високою мірою кредитних ризиків і відсутністю можливості залучення довгострокових пасивів в національній валюті. Зниження ставок стане можливим не раніше 2012 року, коли банки вже не будуть в такому значному обсязі, як в даний час, формувати резерви під активні операції у зв'язку з неплатежами клієнтів із кредитів, і почнуть виходити на прибуткову діяльність", - сказав він агентству "Інтерфакс-Україна".
За словами Шаперенкова, високі ставки з іпотеки також обумовлені нестабільною ціновою ситуацією на ринку нерухомості.
"Суттєве зменшення попиту на нерухомість через неплатоспроможність населення, а також чекання ринком зростання реалізації банками заставного майна із проблемних операцій в 2010 році з високою мірою вірогідності може призвести до зниження цін на нерухомість. А це, у свою чергу, ризик знецінення заставного майна для банку", - зазначив експерт.
За його оцінкою, в 2010 році кількість проблемних іпотечних кредитів, і, як наслідок, кількість об'єктів, виставлених на продаж в рамках виконавчого виробництва, збільшуватиметься. Це обумовлено тим, що буде завершено розгляд значної кількості судових справ, поданих банками до судів впродовж 2009 року.
"Головного розпродажу заставної нерухомості можна чекати впродовж 2010-2011 рр., коли завершуватиметься виконавче провадження із прострочених в 2008-2009 рр. іпотечних кредитів", - додав Шаперенков.
На його думку, іпотечні кредитні програми в поточному році пропонуватиме незначна кількість банків, в основному банки з іноземним капіталом, що не припиняли кредитування в 2009 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас