Троє в човні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Троє в човні

Казна та Політика
1428
Нещодавно уряд офіційно оголосив про підготовку до приватизації раніше націоналізованих банків. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Сергій Тігіпко, відзначивши, що це завдання на середньотермінову перспективу. "У нас є розуміння того, що гроші, які ми вклали в ці банки, повинні повернутися державі", - додав Тігіпко.
Активно пасивні
Уряд в особі Мінфіну контролює 99,94% акцій банку "Київ", 99,99% - "Родовід-Банку" і 87,72% - Укргазбанку. Всього на рекапіталізацію цих установ Кабмін направив близько 17 млрд грн. Найбільше отримав Укргазбанк - 5 млрд грн. Банку "Київ" дали 3,6 млрд грн., "Родовід-Банку" дісталися 2,8 млрд грн. на власну капіталізацію плюс 5,6 млрд грн. - в рамках програми переведення депозитів населення з Укрпромбанку. Нагадаємо: в процесі націоналізації Мінфін вносив до капіталу банків ОВДП, які потім монетизував (викупляв) Нацбанк. Так, регулятор викупив у банків облігації приблизно на 13,8 млрд грн. (в "Родовід-Банку" - на 5,9 млрд грн., Укргазбанку - на 4,5 млрд грн. і в банку "Київ" - на 3,4 млрд грн.). Відзначимо також, що нещодавно Мінфін передав Нацбанку понад 60% акцій націоналізованих фінустанов як забезпечення з кредитів рефінансування.
За даними банків, на 1 жовтня 2009 р. заборгованість трьох націоналізованих фінустанов перед НБУ складала майже 8 млрд грн. Найбільше заборгував Укргазбанк - 3,8 млрд грн., "Родовід-Банк" винен 3,1 млрд грн., банк "Київ" - 1 млрд грн. За інформацією банку "Київ", 26 лютого кредит рефінансування був реструктуризований до 2016 р. Щоб компенсувати бюджетні витрати на рекапіталізацію трьох проблемних банків у розмірі 17 млрд грн., їх потрібно продати з коефіцієнтом price-to-book value (P/BV - відношення ціни банку до розміру його власного капіталу), що перевищує 3. Відзначимо: у 2005-2008 рр. українські банки "продавалися" іноземцям за ціною 3-6 капіталів. Але це було до кризи. Зараз же навряд чи якийсь інвестор заплатить ціну, що перевищує капітал, навіть за відносно здоровий банк. Акції вочевидь проблемних фінустанов реально можна продати лише нижче номіналу.
Незважаючи на перехід під контроль держави, Укргазбанк, "Родовід-Банк" і банк "Київ", як і раніше, є проблемними. Так, націоналізовані фінустанови - лідери за обсягами збитків за підсумками 2009 р. На трьох негативний фінансовий результат склав 11,6 млрд грн., або більше 30% збитків банківської системи країни. Це не дивно, адже новоспечені держбанки як ніхто страждають від неплатежів з кредитів. В зв'язку з цим левова частка державних вливань в статутні капітали рятованих банків була направлена на формування резервів під проблемні кредити. В результаті власний капітал націоналізованих гравців виявився в рази меншим від їх статутних фондів.
Яскравий приклад - Укргазбанк. При статутному капіталі в 3,8 млрд грн. власний (балансовий) капітал фінустанови на 1 січня 2010 р. складав всього 95,4 млн грн. Тоді як активи банку на цю дату перевищили 12 млрд грн. Очевидно, що Укргазбанк виявився на межі невиконання нормативу адекватності капіталу (Н2), мінімально допустиме значення якого - 10%. Щоб виправити ситуацію, в терміновому порядку було потрібно додаткове збільшення статутного фонду на 1,9 млрд грн. за державний кошт. Відповідне рішення було прийняте 26 грудня 2009 р. Не виключено, що новим держбанкам будуть потрібні додаткові вливання.
Показово, що навіть після націоналізації банки продовжували втрачати ринкові позиції майже у всіх сегментах. Перш за все, продовжується відтік депозитів як населення, так і корпоративних клієнтів. За підсумками другого півріччя 2009 р. портфель депозитів населення Укргазбанку скоротився на 22% - до 3,2 млрд грн. Ще більших втрат зазнав банк "Київ", у нього обсяг депозитів зменшився на 64% - до 0,8 млрд грн. "Родовід-Банк" продемонстрував номінальний приріст заощаджень населення, проте це стало можливим лише завдяки переведенню депозитів з Укрпромбанку. Судячи з динаміки залишків на рахунках юридичних осіб, націоналізовані банки розгубили майже всю корпоративну клієнтуру. Так, обсяги депозитів компаній в "Родовід-Банку" і Укргазбанку скоротилися на 35% - до 0,9 млрд грн. В той же час справедливості ради варто зазначити, що банк "Київ" і Укргазбанк зуміли збільшити кредитні портфелі. Перший - на 10% (до 4,3 млрд грн.), другий - на 7% (до 9,7 млрд грн.). Зараз філіальна мережа Укргазбанку налічує близько 280 відділень, "Родовід-Банку" - 112 відділень, банку "Київ" - 61 відділення.
Стратегії
Попередній уряд планував приватизувати націоналізовані в липні 2009 р. банки мінімум через три роки. Протягом цього періоду передбачалося перетворити фінустанови на справжні держбанки, подібно Ощадбанку і Укрексімбанку. "Ми розглядаємо всі п'ять банків (за участю держави) як єдине поле. Зараз Мінфін разом з Нацбанком і самими фінустановами розробляє стратегії для всіх державних банків - не лише тих, які були капіталізовані. У найкоротші терміни, думаю, такі стратегії будуть підготовлені", - заявив у січні поточного року заступник міністра фінансів Андрій Кравець. При цьому кожен новий держбанк мав отримати якусь спеціалізацію.
Влітку 2009 р. Мінфін висловив намір на базі банку "Київ" створити спеціалізований іпотечний банк. Потім з'явилася ідея перетворити цю фінустанову на поштовий банк. Нещодавно з'явилася інформація, що банк "Київ" домовився з "Укрпоштою" про прийом депозитів населення через 15 тис. відділень зв'язку в усій Україні. Укргазбанк колишній уряд розглядав як основного оператора розрахунків між підприємствами паливно-енергетичного комплексу. При цьому головним клієнтом Укргазбанку мала стати НАК "Нафтогаз Україні". "Родовід-Банку", який досі перебуває під контролем тимчасової адміністрації НБУ, відводилася роль санаційного банку, в який переводилися б активи і пасиви з інших проблемних фінустанов. Проте перший досвід виявився не дуже вдалим. "Родовід-Банк" отримав зобов'язання Укрпромбанку з депозитів населення, проте йому не вдалося роздобути активи цього банку на еквівалентну суму. Раніше планувалося перевести в "Родовід-Банк" депозити населення і з "Надра Банку", однак це рішення було скасоване.
Поки ж уряд використовує націоналізовані банки для фінансування державних потреб. Так, нещодавно нові держбанки під тиском Мінфіну змушені були викупити ОВДП для фінансування дефіциту Пенсійного фонду на 2,7 млрд грн. з прибутковістю всього 11% річних, тоді як трьома днями раніше інвестори викупляли ці облігації під 16-17% річних.
Сергій Тігіпко, віце-прем'єр-міністр України:
- Технологія підготовки до приватизації держбанків не дуже відрізняється від аналогічної процедури для комерційних банків. Це - реструктуризація бізнесу, поліпшення якості портфеля, вироблення стратегії розвитку. Така процедура, природно, займає немало часу. Зовсім не обов'язково фінустанови будуть продані відразу після завершення підготовчих процесів. Визначаючи час продажу, уряд орієнтуватиметься на багато чинників, у тому числі й на поточну ринкову кон'юнктуру. Для успішного продажу необхідна, як мінімум, наявність попиту. Тим більше що ми орієнтуємося на максимально повне повернення вкладених державою коштів.
З урахуванням розмірів банків та їх часток на банківському ринку України, така перспектива виглядає реальною. Якщо ми побачимо, що нинішнє керівництво банків працює недостатньо ефективно, то, безумовно, прийматимемо кадрові рішення. Там, де досі працює тимчасова адміністрація ("Родовід-Банк"), мають з'явитися нові люди, які мають успішний досвід роботи у фінансовому секторі. Поки передумов для подальшої капіталізації нових великих системних банків немає. Що стосується "трійки" нових держбанків, поки жодних офіційних звернень з приводу подальшої їх капіталізації не надходило.
Станіслав Шлапак, заступник голови правління Укргазбанку:
- Стратегія розвитку банку, яка вже перебуває на затвердженні наглядової ради, розроблялася на 2010-2012 рр. Тобто говорити про продаж банку рано, зараз важливіше завершити оздоровлення і вийти в прибуток. Крім того, необхідно вирішити питання проблемної заборгованості. Це кредити під проекти в галузях, що найбільш постраждали від фінансової кризи, зокрема будівельній галузі. Щоб повернути кредитні кошти, Укргазбанк бере активну участь у пошуку інвесторів для цих будівельних проектів, працює над реструктуризацією кредитів і реалізацією заставного майна. Далі необхідно буде досягти високої капіталізації банку, щоб держава від його продажу отримала необхідні кошти. Таким чином, до питання продажу можна буде повернутися, коли з'являться потенційні інвестори і попит на подібні активи взагалі.
Максим Нефьодов, директор інвестиційно-банківського департаменту інвесткомпанії "Драгон Капітал":
- Передпродажна підготовка націоналізованих банків може зайняти як мінімум півроку. Цей час необхідний на списання "поганих" активів, проведення міжнародного аудиту. В такому разі виставити на продаж націоналізовані банки Кабмін зможе вже до кінця поточного року. Попит на активи багато в чому залежатиме від їх ціни. Попитом українські банки завжди користуватимуться в російського капіталу, банків з країн Далекого Сходу. Із залученням європейських інвесторів, звичайно, складніше. Зараз отримати за банк ціну вищу від величини його капіталу надто складно. Акції навіть таких великих банків, як "Райффайзен Банк Аваль" або Укрсоцбанк, торгуються за цінами, що лише трохи перевищують номінальні. Проте при належній підготовці націоналізованих держбанків до приватизації в першій половині 2011 р. цілком реально продати їх за ціною, що удвічі перевищує капітал.
Дмитро Гриньков
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас