Мінпаливенерго: Влада добилася зниження цін на нафтопродукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго: Влада добилася зниження цін на нафтопродукти

Енергетика
752
Зниження цін на нафтопродукти, домовленість про яке досягнута за підсумками засідання експертно-аналітичної групи (ЕАГ), досягнуто жорсткою позицією Міністерства палива і енергетики та Антимонопольного комітету, йдеться в прес-релізі Мінпаливенерго.
"Влада не терпітиме подібних методів трейдерів, не погоджених в рамках експертно-аналітичної групи, і відповідним чином реагуватиме на них", - цитує прес-служба виступ міністра Юрія Бойка на засіданні групи.
Глава Мінпаливенерго висунув вимогу терміново стабілізувати ситуацію, що склалася у зв'язку зі зростанням цін на ринку пального.
За його словами, основна мета роботи ЕАГ - не допустити розбалансування ринку нафтопродуктів і хаосу в ціноутворенні.
Крім рішення встановити максимальну ціну на бензин А-95 8,1 грн/л, також було домовлено вжити низку заходів з поліпшення якості нафтопродуктів, що реалізовуються в Україні. Конкретні пропозиції будуть розглянуті на наступному засіданні ЕАГ, йдеться в повідомленні.
Мінпаливенерго нагадує, що в кінці минулого тижня деякі нафтотрейдери одночасно підвищили роздрібні ціни на пальне понад максимальний рівень цінового коридору, встановленого ЕАГ.
Як повідомляло агентство, роздрібні ціни на нафтопродукти в Україні, що залишалися стабільними останні декілька тижнів, за минулі вихідні зросли на 3-5% і досягли рівнів історичних максимумів.
Зокрема, вартість найбільш популярного бензину А-95 вперше істотно перевищила рівень 8 грн. за літр і досягла в столиці і на заході країни на великих мережевих заправках, не пов'язаних з групою "Приват", 8,3-8,35 грн/літр. Дизельне паливо подорожчало в цих регіонах в середньому з 6,95 грн/літр до 7,35 грн/літр. Історичних максимумів досягли й оптові ціни на нафтопродукти.
Учасники ринку пояснювали подорожчання зростанням цін на сировину та імпортні нафтопродукти, проте деякі експерти сумніваються в обґрунтованості такого значного і одночасного збільшення цін на внутрішньому ринку.
Антимонопольний комітет України 25 березня повідомив про порушення справи проти 15 нафтотрейдерів за ознаками погоджених дій при підвищенні ціни на нафтопродукти.
За даними Мінекономіки, з початку 2010 року бензин А-95 подорожчав в Україні на 13,5%, А-76 - на 14,9%, дизпаливо - на 19,3%, при цьому за останні вихідні їх зростання склало 3-4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас