Кінець китайської економіки вже близький — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кінець китайської економіки вже близький

Казна та Політика
7079
Невже фінансова система Китаю виходить з-під контролю? Судячи з ажіотажу на ринку нерухомості, масовому паломництву в банки за кредитами, надлишку виробничих потужностей в окремих галузях промисловості, а також збільшеному рівню шахрайства, коли позичальники беруть кошти для певного проекту, а використовують їх для спекуляцій, в країні вочевидь щось пішло не так, пише Dow Jones Newswires.
Без сумніву, всі дії китайського уряду були направлені на боротьбу зі світовою фінансовою кризою. У країні, де уряд може просто наказати банкам продовжувати видавати кредити, немає проблем з ліквідністю. Результатом стало безпрецедентне зростання обсягу грошової маси, яке склало 40% від ВВП, відзначила аналітик агентства Lombard Street Research Даяна Чойльова.
В результаті все це призвело до перегріву економіки Китаю і зростання інфляції. Це проблема. Уряду Китаю буде нелегко йти в ногу з інфляцією.
З літа минулого року стався різкий стрибок цін. Зростання зарплат і цін на продукти харчування говорить про те, що цього літа рівень інфляції в Китаї досягне 6%, що в два рази перевищує прогноз уряду, говорить аналітик агентства Lombard Street Чарльз Думас.
При негативних реальних відсоткових ставках домогосподарства Китаю перемістять свої кошти з банківського сектора в реальні активи. Це ще більше розганятиме інфляцію.
За словам Думаса, в результаті виявиться, що уряд робить "надто багато і надто пізно".
Інші аналітики, як, наприклад, Віллем Буйтер з Citigroup, вважають, що Китай зможе розтягнути період зростання ще на рік або два, перш ніж бульбашки з активів вибухнуть самі собою.
Однак за розрахунками Думаса, кінець настане в другій половині поточного року. До зниження ліквідності банків Китаю, у міру того як люди підуть туди за своїми заощадженнями, може додатися серйозне посилення монетарної політики.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас