Експерти: Угода ЄС щодо Греції допоможе запобігти кризі, але залишає країни з високими боргами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Угода ЄС щодо Греції допоможе запобігти кризі, але залишає країни з високими боргами

506
Досягнута країнами Євросоюзу угода про надання допомоги Греції запобіжить настанню кризи, проте залишає регіон зі значним рівнем боргу, який чинитиме тиск на його економіку протягом декількох років, вважають аналітики JPMorgan Chase & Co.
Механізм екстреної фінансової допомоги Греції, запропонований Німеччиною і Францією і схвалений лідерами інших країн ЄС, вступить в дію в разі нездатності Афін продовжувати запозичення на фінансовому ринку.
Погоджений план передбачає виділення кредитів Греції на двосторонній основі на ринкових умовах і разом з фінансуванням з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ).
"Фінансову кризу в Греції, ймовірно, можна вважати завершеною, але проблеми з держфінансами в країнах єврозони збережуться протягом декількох років, - відзначає старший економіст JPMorgan Chase по європейських ринках Девід Маки. - Інші країни регіону, які зазнають схожих труднощів, навряд чи можуть вважати створений механізм панацеєю для вирішення їхніх проблем".
За словами відомого економіста Нуріеля Рубіні, досягнута угода "є компромісом між прагненням Німеччини залучити до вирішення проблем Греції МВФ і думкою інших членів ЄС про необхідність надання підтримки країнами Євросоюзу".
"Було б правильніше покласти на МВФ надання допомоги Греції, оскільки фонд має значний досвід в наданні допомоги країнам, що зіткнулися з проблемами", - відзначив він.
Н.Рубіні вважає, що дуже значний акцент, зроблений в угоді на заходи скорочення Грецією витрат, може зрештою нашкодити економіці цієї країни, а не допомогти їй.
Між тим, прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу сподівається на те, що його уряду не доведеться скористатися механізмом допомоги, розробленим країнами ЄС.
"Сподіваюсь, ми ніколи не скористаємося ним, - заявив він. - Проте сам факт того, що цей механізм існує, є дуже позитивним сигналом і дає позитивний імпульс ринкам".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас