Цукровикам дадуть грошей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цукровикам дадуть грошей

Аграрний ринок
486
Так Кабмін має намір заохотити власників вирощувати більше цієї культури. Якщо гроші дійсно дістануться виробникам, вже до 2011 р. посіви буряка можуть збільшитися на 25-30%, вважають експерти.
В статті держбюджетних витрат на АПК в поточному році з'явиться рядок про виділення компенсації тим компаніям, які вирощуватимуть цукровий буряк, обіцяє міністр Микола Присяжнюк. "Ми передбачаємо в проекті бюджету на 2010 р. стимулювання вирощування цукрового буряка в об'ємі 1 тис. грн. на гектар посіяного цукрового буряка", - сказав він. На думку міністра, такий розмір дотації є досить хорошою стимул-реакцією для них.
За попередніми даними, в 2010 р. підприємства сектора мають намір засіяти не менше 370 тис. га цією культурою, що на 10-15% більше, ніж торік. Поки в Кабміні не обумовлюють загальну суму дотації, але можна передбачити, що вона складе не менше 300 млн. грн. У МінАПК сподіваються, що виробники правильно скористаються цією допомогою і виростять більше буряка. Аналітик компанії "Дрегон Кепітал" Тамара Левченко вважає, що така допомога сектору матиме істотний вплив на цукровий бізнес. "Якщо дотації будуть виділені до осені, а цінова ситуація сприятиме, посіви буряка можуть збільшитись на 25-30%, але лише в 2011 р.", - вважає вона.
Виробники поки ніяк не відреагували на обіцянки міністра. Але, судячи з усього, їх не зупинило те, що закладена в бюджеті-2009 норма компенсації у розмірі 750 грн. на 1 га так і не була виконана. Значно більше на них вплинули тенденції світового ринку. Аналітики оцінили нинішній дефіцит цукру в світі на рівні 20 млн. т, а це неминуче призведе до зростання цін. Торік ажіотаж довкола даного питання збільшив ціни на білий продукт на 150% порівняно з показниками 2008 р.
Але на початку року все змінилося після того, як низка країн повідомила про збільшення виробництва цукру (Індія), а також про скорочення імпорту цього продукту (Єгипет і Пакистан). Котирування цукру-сирцю на нью-йоркській біржі відразу відреагували пониженням цін на цукор-сирець до $400 ще в січні. Три тижні тому тонна цукру в Україні продавалася за ціною близько 9 тис. грн., але зараз його вартість істотно зменшилась - до 5,9 тис. грн.
Тенденція до зниження цін на цукор спостерігатиметься в квітні і травні, чекають в МінАПК, але з цим незгодні аналітики. "Навіть якщо до України надійде цукор-сирець іноземного походження, готовий продукт оцінюватиметься в квітні-травні на рівні $650 за т", - вважає Левченко. Не буде дешевим і білоруський аналог, враховуючи монополізацію його експортних постачань Білоруською Аграрною Компанією. Вартість білоруського цукру минулого тижня складала $790 за т. Якщо врахувати той факт, що і самі переробники незацікавлені в падінні цін, навряд чи варто чекати істотного здешевлення цукру найближчим часом.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас