Японія потопає в боргах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Японія потопає в боргах

Казна та Політика
1005
Японський парламент схвалив держбюджет на 2010-2011 фінансовий рік (який починається 1 квітня 2010 р.) в обсязі 92,3 трлн. ієн (приблизно $1 трлн.).
Аби профінансувати витрати, уряд випустить боргові облігації на суму в 44,3 трлн. ієн ($490 млрд.) - рекорд для японських бюджетів.
В наступному фінансовому році японський уряд здійснить рекордні позики. Це необхідно, щоб заповнити дефіцит податкових надходжень, які складуть менше половини бюджету Японії.
Основна складова доходів держави в 2010 р. - податкові надходження - як очікується, скоротиться через рецесію до 37,4 трлн. ієн ($418,8 млрд.) проти 46,1 трлн. ієн в 2009-2010 фінансовому році. Іншими словами, вперше з часів Другої світової війни податкові доходи державного бюджету плануються в меншому розмірі, ніж нові державні запозичення.
Наразі Японія має найвищий рівень зовнішньої заборгованості серед промислово розвинених країн. За даними Міністерства фінансів Японії, до кінця 2010-2011 фінансового року сукупний держборг країни досягне 862 трлн. ієн, або 180% ВВП.
Відмінними рисами японського бюджету на 2010-2011 фінансовий рік аналітики називають зростання витрат на соціальні потреби на 9,8% і зниження асигнувань на громадські роботи на 18,3% в порівнянні з попереднім проектом, який був підготовлений ліберально-демократичним кабінетом Таро Асо рік тому.
Державні витрати на медичне і соціальне страхування, освіту, оборону та інше (за винятком коштів, необхідних на виплату боргових зобов'язань держави) складуть 53,5 трлн. ієн ($597,9 млрд.). Вперше половину цієї частини витрат складуть витрати на соціальне і медичне страхування - 27,3 трлн. ієн ($305,7 млрд.).
Партнери правлячої Демократичної партії в коаліційному уряді закликають виділити 11 трлн. ієн на нові стимул-реакції, щоб підтримати економіку напередодні виборів, очікуваних в липні. Річ у тім, що популярність влади падає. Проте прем'єр-міністр Юкіо Хатояма стверджує, що на сьогодні він не бачить необхідності в економічних стимул-реакціях, бо ризик повторної рецесії знижується.
При цьому прем'єр додав, що при необхідності уряд має бути готовий діяти, враховуючи такі ризики, як безробіття, які погіршують стан економіки.
Також прем'єр відзначив "важливість відновлення здорової фінансової системи". "Створивши сприятливі умови, завдяки яким зростатимуть зайнятість і попит, ми повинні очолити боротьбу з дефляцією", - заявив він в парламенті.
Експерти і критики уряду допускають, що рівень запозичень може виявитися ще вищим, ніж передбачено в бюджеті. "Є вірогідність, що уряд змінить свої передвиборні обіцянки, бо навіть проста людина розуміє, що те, що обіцяє уряд, є неможливим", - говорить фінансовий директор DIAM Asset Management Нобуто Ямазакі.
Аналітики не відкидають, що зростання кількості боргових облігацій може знизити кредитний рейтинг Японії, тому що борг країни вже наближається до 200% ВВП. Міжнародні рейтингові агентства Fitch, Moody’s і Standard & Poor’s неодноразово попереджали Японію про можливий перегляд оцінки її кредитоспроможності. Якщо суверенний кредитний рейтинг держави справді буде знижений, Японія зіштовхнеться з різким збільшенням вартості кредитів і зростанням недовіри з боку інвесторів.
Інші експерти налаштовані оптимістично, оскільки приватні заощадження японських сімей, що становлять близько $15 трлн., приблизно дорівнюють розмірам економіки США, і ці гроші регулярно вкладаються в державний борг країни. "Японія роками справлялася з дефіцитом бюджету, але це тому, що домашні господарства і корпоративний сектор фінансує державний сектор", - сказав головний економіст AMP Capital Investors в Сіднеї Шейн Олівер.
Більшість економістів вважають, що потужне відновлення Азії допоможе залежній від експорту економіці Японії здолати наслідки рецесії. У лютому Японія збільшила експорт на 45,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, досягнувши рівня 5,13 трлн. ієн ($56,7 млрд.).
Поставки автомобілів за кордон збільшилися на 117%, експорт електротехніки на 46%, а машинобудівного обладнання - на 31,5%. У лютому постачання до Азії підскочили на 55,7%, у тому числі до Китаю - на 47,7%. Проте, на відміну від попередніх місяців, ще швидше зростав японський експорт в США - на 50,4%. Збільшення обсягів постачань до Європи склало 19,7%.
Обсяг японського експорту різко збільшився внаслідок того, що відновлення світової економіки після рецесії підживлює глобальний попит на автомобілі і техніку. Стійке зростання експорту триває вже три місяці. Економісти вважають, що зростання експорту відображає вихід японської економіки з кризи.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас