Офіси можуть перемістити у промзони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Офіси можуть перемістити у промзони

Нерухомість
1180
Передбачається обмежити побудову офісів в центрі міста. І перенести такі об'єкти, наприклад на Троєщину, Лісовий масив, Борщагівку або Корчевате. На думку гравців ринку, в найближчі три-чотири роки подібні нововведення не будуть затребувані.
Головна причина, яка пояснює чому новим офісам не місце в центральній частині Києва, - пробки. За словами глави Центру містобудування і архітектури (комунальне підприємство займається створенням генплану міста) колишнього головного архітектора Києва Василя Присяжнюка, розміщення офісів на лівому березі Дніпра дозволить забезпечити більшу кількість городян, що проживають там, робочими місцями, що позбавить найнятих робітників від необхідності переправлятися на правий берег. Глава Центру містобудування і архітектури навіть обрав, на його думку, відповідне місце для розташування ділових центрів: біля Троєщинського ринку - на вул. Електротехнічна, біля ст. м. "Лісова", уподовж пр. Бажана і на території заводу "Радикал". На правому березі підійдуть колишні промислові масиви: Корчевате, Нижня Теличка і частина Рибальського п-ова.
Ставленнядо запропонованого нововведення у гравців ринку двояке. Річ у тому, що в нинішніх умовах в орендарів мають попит в основному офісні приміщення класу А і В - хорошої якості. З початком кризи орендні ставки впали практично удвічі, і багато крупних компаній, які раніше знімали приміщення класу С, почали перебиратися в кращі бізнес-центри. За даними Colliers International в Україні, середня вакантність в професійних офісних приміщеннях на ринку Києва становить 20%. Вакантність в класі А практично в два рази менша: в середньому 12% за підсумками другого півріччя 2009 р., а в нинішньому році очікується на рівні 9%.
"На лівому березі Дніпра зараз немає великомасштабних проектів, навіть на початковому етапі будівництва. Ті проекти, які вже реалізовані, - це будівлі, де була проведена реконструкція (клас С), і новобудови (клас В). Отже такі офіси чекає висока вакантность і велика конкуренція. Звичайно, споруд класу А в спальних районах не може бути за визначенням", - пояснив Максим Ткаленко, керівник відділу агентських послуг департаменту офісної нерухомості Colliers International в Україні. Так, лише в 2009 р. на ринку з'явилися комплекси, розташовані далеко від центральної частини Києва: БЦ "Лівобережний" (орендна площа 6 тис. кв. м) БЦ на вул. Польова (6,5 тис.кв. м) і БЦ на вул. Магнітогорська (8,6 тис. кв. м). При цьому на нинішній рік вже заявлені проекти в спальних районах, серед яких, наприклад, БЦ на вул. Лепсе "Преміум-центр" (36 тис. кв. м) і БЦ на Харківському шосе (10,2 тис. кв. м). Отже в найближчі декілька років навряд чи хтось візьметься за реалізацію подібних проектів з нуля. На думку Олександра Попова, директора проектної групи "Архиматика", важливим залишається наступне питання: чи створять особливі, пільгові, умови для забудовників, які планують будівництво офісних центрів на лівому березі Дніпра? "Якщо для девелоперів спростять процедуру узгодження будівництва офісних центрів, то проекти з'являться. Що стосується попиту, то офіси користуватимуться попитом швидше серед представників середнього і малого бізнесу. Крупні компанії віддадуть перевагу оренді висококласних офісів в центральній частині Києва", - вважає Попів.
"Мало визначити розташування ділової зони в якомусь районі за принципом "далі краще". Наприклад, якщо розглядається Троєщина, то треба відразу ж врахувати, що у нас лівий і правий берег дуже складно зв'язані між собою, - необхідно відразу закласти, які транспортні комунікації використовуватимуться через 15-20 років", - зазначає Олексій Говорун, заступник гендиректора компанії "ТММ".
Одночасно Василь Присяжнюк відзначає, що багато забудовників вже отримали землевідведення на офісне будівництво, переважно в Печерському, Шевченківському і Солом'янському районах. "Але Центр містобудування і архітектури пропонуватиме і Київраді, і інвесторам, і замовникам переглянути низку рішень про будівництво офісів в центральній частині міста, аби простимулювати будівництво додаткового житла", - додав Присяжнюк.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас