Експортери заощадять на селянах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експортери заощадять на селянах

Аграрний ринок
690
Невиконання Кабміном своїх фінансових зобов'язань загрожує дестабілізацією всієї зернової галузі країни. Заклики до протистояння з владою вже з'являються. Президент Української зернової асоціації (УЗА) Володимир Клименко вчора заявив: "Якщо ми не знайдемо розуміння в Кабміну в питанні погашення заборгованості із повернення ПДВ експортерам, закупівельні ціни на зернові культури будуть знижені рівно на суму невідшкодованого податку - на 20%". Підштовхує до таких дій зернотрейдерів сума боргу, що накопичивсь із ПДВ на рівні 5 млрд. грн.
Загальна сума заборгованості держави перед агросектором, за оцінками Клименка, становить 20 млрд. грн. У зв'язку з цим УЗА звернулась із листами до всіх кураторів сектора - віце-прем'єрів Сергія Тігіпка, Віктору Слаути і міністра МінАПК Миколи Присяжнюка з проханням ліквідувати заборгованість протягом трьох місяців, а також не нагромаджувати нових боргів перед компаніями.
На думку Клименка, бомба сповільненої дії закладена в проекті держбюджету-2010. "Згідно із документом, держава має намір виплатити аграріям 20 млрд. грн. ПДВ, тоді як в 2008 р. ця сума складала 32 млрд. грн., в 2009-м - 36 млрд. грн..- і держава залишилася винна 20 млрд. Якщо передбачена норма збережеться в бюджетному кошторисі на поточний рік, це означає, що держава свідомо закладає дефіцит по ПДВ, і це треба виправляти", - вважає президент УЗА.
В цій ситуації експортери змушені скорочувати втрати. У арсеналі зерноторговців, які не бажають втрачати маржу, є декілька варіантів поведінки. Перший - зменшити експорт. За останніми даними, з початку року обсяг постачань зернових на зовнішні ринки знизився з початку року з 2,1 млн. т на місяць до 800 тис. т в березні - саме такої динаміки чекають за підсумками кварталу в УЗА. До подібної поведінки на ринку вже вдалась компанія Cargill. За деякими даними, вона знизила об'єм постачань продукції на експорт до 300 тис. т на місяць і оголосила про відсутність планів з інвестування в розвиток зерноторгового бізнесу в Україні.
Другий варіант, завдяки якому експортери також мають намір покласти тягар невідшкодованого ПДВ на крихкі плечі аграріїв, - зниження закупівельних цін. Це те, про що якраз говорить Клименко. Правда, коли буде реалізований цей сценарій боротьби з вимиванням оборотних коштів у експортерів, поки незрозуміло. Хоча УЗА констатує, що цю практику вони вже почали застосовувати, самі виробники сільгосппродукції це заперечують.
"Поки закупівля ведеться за прийнятними для нас цінами. Здешевлення ми не відзначаємо", - сказав глава Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томич. Саме цей сектор агрогосподарств найбільш схильний до впливу крупних торговців зерном, оскільки не має власних потужностей зі зберігання агропродукції і позбавлений переваг у створенні діалогу із транснаціональними компаніями.
Третій сценарій - зупинка експорту - взагалі маловірогідний в умовах рентабельності продажів. Так, за даними ІК "Драгон Кепітал", крупні виробники і експортери зернових мають цього року валову рентабельність на рівні не менше 40-50%, тоді як маржа дрібного і середнього виробника не перевищує 15-25%. Саме цей показник може постраждати унаслідок непогашення боргів із повернення ПДВ зернотрейдерам. В той же час аналітики ринку не схильні драматизувати ситуацію. Причина проста - велика частина експортоорієнтованої продукції доставлена кінцевому споживачеві на світових ринках. Нагадаємо, з 22 млн. т прогнозованих постачань зернових в 2009-2010 маркетинговому році вже реалізовано більше 17 млн. т. Саме цим експерти пояснюють нинішнє падіння обсягів. Наприклад, вивезення ячменю припинено, оскільки об'єми цієї продукції, що купуються Саудівською Аравією вже вичерпані - 7 млн. т. Аналітики відзначають падіння експорту ячменю ще з кінця минулого року, а кукурудзи - з січня поточного.
Ситуація наштовхує на думку про те, що не ПДВ - головна проблема експортерів. "Невідшкодований ПДВ - істотна, але не головна причина падіння обсягу експорту", - вважає Тамара Левченко, аналітик ІК "Драгон Кепітал". Вона зазначає, що торгівля зерном буде за результатами маркетингового року успішною - на рівні 20 млн. т. Позитивну динаміку впродовж цього періоду, на її думку, продемонстрували і ціни: "Їх зростання з початку року склало приблизно 60%".
Але Левченко солідарна із Клименком в тому, що вже в наступному маркетинговому році закупівельні ціни на сільгосппродукцію в Україні знизяться під тиском нового урожаю і проблем з ПДВ. Хоча зернотрейдери і спробують виправити ситуацію шляхом впливу на світові ціни. "Україна цього року здійснила постачання 9% світового експорту пшениці, отримавши право істотного впливу на ціноутворення", - говорить Тамара Левченко.
Тим не менше, ймовірно, експортери все ж вдадуться до більш виправданого способу із збереження показника прибутковості, який виручав їх не один раз, і аграріям все-таки доведеться поступитися в закупівельних цінах на продукцію.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас