Великий талан — Finance.ua

Великий талан

Казна та Політика
1481
Президент України Віктор Янукович неодноразово говорив, що новий склад Кабіну в першу чергу повинен провести реформування української економіки. У той же час відразу після оприлюднення попередніх підсумків виборів Віктор Федорович зустрівся з власниками найбільших українських ФПГ. Новий склад уряду свідчить про те, що зустріч пройшла успішно. По суті, люди, близькі до різних ФПГ, контролюватимуть роботу найбільш "грошових" міністерств.
Газ, нафта і зброя
У першу чергу йдеться про паливно-енергетичний комплекс. Юрій Бойко вдруге став главою Міністерства палива та енергетики. На відміну від свого попередника Юрія Продана, який на міністерській посаді в основному цікавився ситуацією в електроенергетиці, Бойко перш за все займається проблемами нафти і газу. Так, ще до свого призначення на нинішню посаду він заявив, що спробує переглянути чинні газові домовленості з Росією. Це й не дивно, адже нинішня ціна на газ фактично робить нерентабельною продукцію хімічних підприємств Дмитра Фірташа.
Крім того, з впевненістю можна припустити, що новий глава Мінпаливенерго займеться "перекроюваннмя" газового ринку України. Також він повинен зробити вибір між двома претендентами на будівництво заводу з виробництва ядерного палива - російською компанією ТВЕЛ та американської Westinghousе.
У вирішенні газових питань йому допомагатиме новий глава НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін. З останнім новий міністр працював ще на Лисичанському НПЗ у 1999-2001 роках., А за часів першого приходу Бойка в Мінпаливенерго у 2006-2007 роках. Бакулін також керував НАК. Крім того, посильну допомогу у вирішенні газових питань може надати і новий міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, який свого часу входив в Республіканську партію України, головою якої був Бойко.
Займатися діяльність Юрія Бойка на посаді глави Мінпаливенерго має перший віце-прем'єр Андрій Клюєв (удвох з братом контролюють корпорацію "Укрпідшипник"). Така схема була випробувана Віктором Януковичем під час його другого прем'єрства, щоправда, тоді Клюєв був віце-прем'єром без приставки "перший". Втім, його набагато більше цікавлять питання електроенергії, зокрема, її експорту до країн ЄС. Крім того, Клюєв буде курирувати НАЕК "Енергоатом", на керівництво яким претендують екс-глава компанії Андрій Деркач і колишній міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб.
Таким чином, між двома членами уряду, відповідальними за паливно-енергетичний комплекс, діє негласна домовленість про розподіл сфер впливу. Формально "група Фірташа - Бойка" в уряді представлена тільки перерахованими вище міністрами, однак не варто забувати і про голову СБУ Валерія Хорошковського, якого називають бізнес-партнером Фірташа, а також про голову Адміністрації Президента Сергій Льовочкін, який останнім часом дуже зблизився із вищезазначеною групою всередині "Партії регіонів".
Сергій Льовочкін не проти замкнути на себе вирішення питань експорту продукції підприємств оборонно-промислового комплексу. Тому зараз він намагається налагодити відносини з міністром оборони Михайлом Єжельем, який формально підпорядковується віце-прем'єру з питань національної безпеки і оборони Володимиру Сивковичу. Прикметно, що повноваження останнього поки залишаються незрозумілими. Втім, конкуренцію Льовочкіну в бажанні контролювати експорт зброї може скласти особисто Президент.
Віктор Федорович розглядає ідею створення Агентства з питань ОПК, яке може очолити екс-міністр оборони Олександр Кузьмук. У той же час експерти вважають, що зміна керівництва Міноборони суттєвих новацій в українську армію не принесе.
"Щоб провести модернізацію армії, не кажучи вже про обіцяний Президентом перехід збройних сил повністю на контрактну основу вже в 2011 р., необхідно збільшити бюджет Міноборони мінімум вдвічі. У той же час, з огляду на нинішню фінансову ситуацію в країні, навряд чи Микола Азаров піде на такий крок ", - сказав Сергій Згурець, керівник дослідницьких програм Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння.
Капітальний менеджмент
Власник корпорації "Систем Кепітал Менеджмент" (СКМ) Рінат Ахметов начебто і непогано представлений в уряді, але посади ці важко назвати ключовими. Друг Ріната Леонідовича Борис Колесников зайняв посаду віце-прем'єра з підготовки до Євро-2012. Завдяки чому отримав можливість контролювати фінансові потоки, що направляються на модернізацію аеропортів, а також будівництво та ремонт доріг. Тепер можна не сумніватися, що фінансування цих робіт у Держбюджеті-2010 буде значно збільшено. Звітувати віце-прем'єру із підготовки до Євро-2012 будуть голова Міністерства регіонального розвитку і будівництва Володимир Яцуба та голова Міністерства транспорту та зв'язку Костянтин Єфименко.
Перший обіймав нинішню посаду за часів другого прем'єрства Януковича і, незважаючи на свою дніпропетровську прописку, зараз фактично є "людиною Президента". Другий в уряді новачок і зобов'язаний своєю посадою спікеру Володимиру Литвину. Новий глава Мінтрансзв'язку має спільний бізнес з депутатом від ПР і одним із спонсорів Блоку Литвина Василем Хмельницьким. Давній друг Рината Ахметова Равіль Сафіуллін очолив Міністерство у справах сім'ї, молоді та спорту.
В першу чергу новий міністр отримав можливість курирувати роботи із реконструкції НСК "Олімпійський", на які планується витратити не менше 2 млрд грн.
У той же час на посаду голови Мінпромполітики Ринат Леонідович просувати друзів не став, зупинивши свій вибір на Дмитрі Колесникові, який довгий час працював на різних посадах на Центральному та Північному ГЗК (обидва входять до "Метінвестхолдингу" - металургійне крило CКM). Так як це міністерство формує державну політику щодо залізорудної сировини, два підприємства, на яких раніше працював новий міністр, можуть розраховувати на вигідні держзамовлення. В інтересах власника CКM буде працювати і новий міністр вугільної промисловості Юрій Ященко. Його називають людиною Сергія Тулуба, при якому він регулярно обіймав посаду заступника. У той же час перші кадрові рішення нового міністра свідчать про його лояльність до Ахметова. Зокрема, своїм першим заступником Ященко призначив Юрія Чередниченка, який тривалий час обіймав посаду керівника департаменту з видобутку вугілля в компанії ДТЕК (енергетичний крило CКM). Крім посад в Кабміні "групі Ахметова" дісталась посада голови Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ). Ним став Сергій Тітенко, вже займав цю посаду в 2007-2008 рр.. Після цього він перейшов на роботу в компанію "Київенерго", менеджмент якій раніше працював на підприємствах ДТЕК. У свою чергу, НАК "Енергетична компанія України" (НАК "ЕКУ") очолив Ігор Глущенко, який керував свого часу ТОВ "Східенерго" (входить в ДПЕК).
Інтерес Президента
Не залишився у програші і Президент: крім "силовиків" і гуманітарного напрямку Віктор Федорович через нового міністра економіки Василя Цушка буде повністю контролювати сферу державних закупівель, обсяг яких у минулому році склав 105 млрд грн.
Той факт, що новий міністр цілком і повністю зобов'язаний своїм поверненням в політику Президенту, гарантує останньому повну лояльність з його боку. Крім цього орієнтуватися на главу держави буде міністр з питань ЖКГ Олександр Попов, у якого є досвід роботи під керівництвом Віктора Федоровича в Кабміні. Незважаючи на те, що у велику політику його привів "ветеран" регіоналів "Володимир Рибак, зараз досить молодому міністрові необхідно подбати про своє політичне майбутнє, а під крилом Президента це зробити набагато простіше. Новий глава МінЖКГ славиться тим, що вміє добиватися значного збільшення фінансування. На новій посаді Попов уже заявив про необхідність виділення з держбюджету в найближчі роки більше 25 млрд грн. для реформування "комуналки".
І решта
При формуванні уряду Віктор Янукович не забув і про свого давнього друга Антона Пригодського. За інформацією "Бізнесу", Пригодський розраховував, що близький до нього Василь Джарти (обидва - представники так званої "Макіївської групи") отримає посаду глави Мінтрансзв`язку, однак в останню мить це крісло пожертвували Блоку Литвина. Замість міністерського портфеля Джарти обійняв посаду прем'єр-міністра АР Крим. Близького до Джарти Анатолія Могильова призначили головою МВС. Не залишився без свого представника у владі і Костянтин Григоришин, власник групи компаній "Енергетичний стандарт". Завдяки участі в парламентській коаліції фракції КПУ, спонсором якої є Григоришин, йому вдалося домогтися того, що Кабмін призначив в.о. голови Фонду державного майна Олександра Рябченка, який раніше керував Міжнародним інститутом приватизації, управління власністю й інвестиціями. Таким чином, давня мрія Костянтина Івановича приватизувати державний пакет акцій ВАТ "Турбоатом" може здійснитися найближчим часом.
Що стосується Сергія Тігіпка, то експерти вважають, що запропонована йому посаду віце-прем'єра з реформ особливого зиску його бізнесу не обіцяє. "Заяви про готовність взяти на себе відповідальність за проведення непопулярних реформ може зіграти з ним злий жарт, коли інші члени уряду будуть звалювати на Тігіпка відповідальність за свої промахи і невдачі", - говорить Володимир Горбач, експерт Центру Євро-Атлантичного співробітництва.
З огляду на кількість представників великого бізнесу в Кабміні, можна зробити висновок, що заяви прем'єра Миколи Азарова і Президента України Віктора Януковича про структурні реформи в економіці виглядають утопією.
Максим Каменєв
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас