Нацдепозитарій зводить рахунки з Європою — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацдепозитарій зводить рахунки з Європою

Кредит&Депозит
419
Національний депозитарій відкрив кореспондентський рахунок в одному з найбільших в Європі депозитаріїв - Clearstream. Це дозволить українським компаніям зменшити витрати на операції з цінними паперами, номінованими в іноземній валюті. Тепер учасники ринку чекають, що Clearstream відкриє аналогічний рахунок в Нацдепозітарії, що дозволить нерезидентам збільшити торгівлю українськими акціями і облігаціями.
Як повідомили в Національному депозитарії України (НДУ), міжнародний депозитарій цінних паперів Clearstream Banking, зареєстрований в Люксембурзі, 19 березня підтвердив відкриття рахунку НДУ, що означає встановлення кореспондентських відносин із Clearstream. До цих пір НДУ мав такі договори з чотирма російськими депозитаріями ("Росбанк", "Інфінітум", "Депозитарні і корпоративні технології", Центральний московський депозитарій) і одним європейським - Центральним депозитарієм Австрії. Переговори ведуться і з другим найбільшим європейським депозитарієм - Euroclear Bank, повідомив голова правління НДУ Володимир Ульянов.
Депозитарій Clearstream Banking S. A. був створений в 2000 році завдяки злиттю Cedel International і Deutsche Borse Clearing. Щодня забезпечує розрахунки з більш ніж 250 тис. операцій з цінними паперами. Клієнтами депозитарію є 2,5 тис. компаній із 110 країн світу.
Кореспондентські відносини дозволяють українським компаніям дистанційно торгувати на зарубіжних фондових ринках. Закон "Про національну депозитарну систему і особливості електронного обігу цінних паперів в Україні" дозволяє встановлювати кореспондентські відносини з іноземними депозитаріями виключно НДУ. Але другий український депозитарій - Всеукраїнський депозитарій цінних паперів - найближчим часом планує підписати угоду про корвідносини з австрійським і угорським депозитаріями.
Відкриття рахунку в Clearstream дозволить Нацдепозітарію знизити тарифи на обслуговування клієнтів. "Коротшає ланцюжок кореспондентських відносин. Ті папери, які враховуються Clearstream, тепер не потрібно буде враховувати через кореспондентський рахунок в ОеКВ", - пояснив Ульянов. За даними НДУ, з початку 2009 року через систему корвідносин до України поступило майже $10 млн. У обліковій системі НДУ зараз обслуговуються номіновані в іноземній валюті цінні папери номінальною вартістю 205 млн грн.
Генеральний директор ІК "Тект-капитал" Олексій Сухоруков говорить, що до цих пір купувати єврооблігації України могли банки, які торгують через Clearstream: "Тепер більше можливостей по торгівлі цими паперами з'явиться в резидентів-небанківських організацій". Інтерес до українських єврооблігацій досить високий, підтверджує керуючий директор ІК Dragon Capital Томаш Фіалу. Компанії, що бажають їх купити, повинні отримати індивідуальну ліцензію НБУ, зазначає генеральний директор "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов.
Істотної зміни кон'юнктури ринку його учасники не чекають, оскільки вартість подвійного обслуговування невелика. За словами колишнього виконавчого директора ІК Phoenix Capital Олега Швеца, зараз учасники ринку чекають, аби європейські депозитарії почали відкриття рахунків в НДУ, що дозволить нерезидентам безпосередньо купувати цінні папери в Україні: "ADR - це дороге задоволення, оскільки для їх випуску потрібно витратити до 3 центів на один цінний папір. Відкриття Clearstream рахунку в НДУ здешевило б ці операції і зворотний викуп".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас