НБУ готовий підтримувати комбанки, які беруть участь у державних житлових програмах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ готовий підтримувати комбанки, які беруть участь у державних житлових програмах

Кредит&Депозит
600
Національний банк України (НБУ) готовий брати участь у фінансуванні державних житлових програм у вигляді рефінансування комерційних банків, що беруть участь в таких програмах, зі ставкою рефінансування 12,25% при кінцевій ставці за кредитом банку-учасника 15-16% річних.
Про це повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" глава НБУ Володимир Стельмах після наради з питань фінансування житлбудівництва на чолі з міністром регіонального розвитку і будівництва Володимиром Яцубою і за участю представників банківського і будівельного секторів в Києві в п'ятницю
"Нацбанк згоден (брати участь) в рефінансуванні всіх галузей, не виключаючи і будівництво. Я назвав ставку (12,25%), за якою можуть рефінансуватися комерційні банки. В комерційного банку є ще додаткові витрати, тому вона (ставка за кредитом банку-учасника програми) може вийти на 15% і на 16%", - сказав він.
Як повідомляє кореспондент агентства, на нараді обговорювалися можливості і перспективи реалізації двох державних житлових програм - будівництва доступного житла і добудови житлових недобудов зі ступенем будівельної готовності від 50% і від 70%.
Як підкреслив Стельмах під чассвого виступу, Нацбанк готовий брати участь в цих програмах через рефінансування банків, проте будівельникам необхідно розраховувати на кошти населення, які, на думку глави НБУ, повинні скласти близько 70% загального обсягу фінансування з цих програм.
"Є в населення гроші. Ми перевіряли - є. 150 млрд на руках в гривні і, шановані, 480 млрд в доларах (йдеться про доларову масу в населення в гривневому еквіваленті) - і курс тут ні при чому", - сказав він, звертаючись до присутніх представників будівельної галузі.
Глава Міністерства регіонального розвитку і будівництва Яцуба також зазначив, що на істотне бюджетне фінансування програм будівництва житла в даний час розраховувати не доводиться.
За його словами, з держпрограми добудови житла з мірою готовності від 50% і 70% за держкошти або кредитні кошти банків-учасників за ставкою 16% річних під держгарантії, що стосуються завершення будівництва в обумовлені сторонами терміни і гарантованого введення в експлуатацію, добудовуватимуться квартири площею від 100 кв.м. Таких квартир, за підрахунками Мінрегіонбуду, сьогодні в Україні налічується 49 тис. в 689 недобудованих об'єктах зі ступенем готовності від 50%. На їх добудову в цілому необхідно 7,953 млрд грн. Ще 4,14 млрд грн. необхідно залучити в галузь для добудови 27,846 тис. квартир в 499 об'єктах зі ступенем готовності від 70%.
В той же час присутня на нараді перший заступник глави адміністрації президента Ірина Аквмова висловилася за необхідність зупинитися на програмі будівництва доступного житла, яка передбачає одиноразову державну допомогу індивідуальному інвесторові у розмірі 30% загальної вартості житла, додавши, що ця програма потребує доопрацювання.
Акімова також зазначила, що пункт передвиборчої програми президента, що передбачає урядове кредитування покупки житла на рівні 7% річних, слід розглядати як завдання "системне і стратегічне, яке вимагає системних і стратегічних заходів", а не як завдання, яке можна вирішити сьогодні-завтра".
За словами Яцуби, обидві держпрограми планується доопрацювати у складі групи, створеної на нараді, і після захисту в Кабінеті міністрів представити парламенту.
"Потрібно їх підготувати міністерству разом з банкірами, будівельниками. Вважаю, протягом місяця ми виконаємо це завдання", - сказав міністр.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас