Індекси в Європі впали в четвер на сумнівах інвесторів у готовності ЄС підтримати Грецію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Індекси в Європі впали в четвер на сумнівах інвесторів у готовності ЄС підтримати Грецію

Фондовий ринок
122
Європейські фондові індекси знизилися за підсумками торгів у четвер на 0,04-0,06% на тлі зростання сумнівів інвесторів у тому, що країни ЄС готові підтримати Грецію у вирішенні її проблем, повідомило агентство Bloomberg.
Зведений індекс найбільших підприємств Західної Європи Dow Jones Stoxx 600 опустився на 0,1%. Напрям руху індикатора змінювався в ході торгів, принаймні, 12 разів. Індекси впали на 15 з 18 основних фондових майданчиків країн регіону.
В середу представник канцлера Німеччини Ангели Меркель заявив, що якщо Греції потрібна допомога, країна може звернутися до Міжнародного валютного фонду (МВФ).
А.Меркель, як пише New York Times, вважає, що Європі потрібні суворіші правила щодо тих країн єврозони, які не виконують свої зобов'язання, аж до можливості виключати подібні держави з блоку. Позиція представників Німеччини все більше розходиться з поглядами інших європейських лідерів, включаючи президента Франції Ніколя Саркозі, главу Європейського Центробанку (ЄЦБ) Жан-Клода Тріше і прем'єр-міністра Люксембургу Жан-Клода Юнкера.
"Наші давні побоювання, пов'язані з тим, що ця ситуація може спричинити дуже серйозні проблеми в плані відносин країн, матеріалізуються, - відзначив стратег Deutsche Bank AG в Лондоні Джим Рейд. - В найближчій перспективі ми зберігатимемо нейтралітет відносно європейських акцій".
В четвер прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу заявив, що його країна може звернутися за допомогою до МВФ, якщо країни ЄС не зможуть на саміті 25-26 березня прийти до угоди щодо плану надання допомоги Греції.
За словами прем'єра, необхідно затвердити механізм для того, щоб ринки припинили спекулювати з приводу великого боргу Греції і пом'якшили умови по його рефінансуванню.
Грецький фондовий індекс ASE знизився в ході торгів у четвер на 3,4%. Акції National Bank of Greece просіли на 6%, папери EFG Eurobank Ergasias - на 7,1%, акції Alpha Bank обвалилися на 9,6%.
Ринкова вартість найбільшого банку Європи, британського HSBC Holdings, скоротилася на 1,7%, швейцарського UBS - на 1,8%.
Ціна паперів італійської енергетичної компанії Enel знизилася на 1,9%. Чистий прибуток Enel в 2009 році зріс на 2% - до 5,395 млрд євро, що перевершило середній прогноз експертів в 5,1 млрд євро. В той же час Enel прийняла рішення скоротити дивіденди за підсумками року на 49% - до 25 центів на акцію, а також заявила, що чекає слабкої зміни показника EBITDA в цьому і наступному році.
Папери Adidas зросли в ціні на 3,3%. Американська Nike оголосила про двократне збільшення чистого прибутку за підсумками минулого кварталу, що запевнило інвесторів у швидкому відновленні ринку спортивних товарів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас