Єврокомісія визначила основні виклики для Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія визначила основні виклики для Януковича

Казна та Політика
627
Єврокомісія визначила основні виклики, що стоять перед новим Президентом України у сфері енергетики.
Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це говориться в інформаційному повідомленні Єврокомісії, поширеному серед постійних представництв країн - членів Європейського Союзу.
"Головним викликом для нового Президента (України) стане пошук вирішення структурних і фінансових проблем газового сектора", - наголошується в повідомленні.
В цілому Єврокомісія визначила чотири основні напрями.
Перший напрям стосується отримання Україною фінансової допомоги. У документі наголошується, що восени 2008 року уряд Юлії Тимошенко домовився з Міжнародним валютним фондом про отримання кредиту stand-by у розмірі 16,5 млрд. дол. Повне надання цього кредиту було заморожене наприкінці 2009 року (Україна до кінця 2009 року отримала 10,5 млрд. дол. з 16,5 млрд). Крім того, в документі нагадується, що влітку 2009 року міжнародне співтовариство сфокусувалося на наданні допомоги Україні для оплати закачування газу в підземні сховища для забезпечення безперебійного транзиту газу до Європи (1,7 млрд. євро від різних міжнародних фінансових інститутів ).
“В той же час Україна не здійснила реформи газового сектора, які були обумовлені домовленістю між Комісією, міжнародними фінансовими інститутами і українською владою в кінці липня”, - наголошується в інформаційному повідомленні.
Єврокомісія зазначає, що в результаті новий Президент України повинен зробити зараз термінові кроки із поліпшення економічної і фінансової стабільності при тісній співпраці з МВФ для отримання частини кредиту stand-by, що залишилася, а також для отримання можливої бюджетної допомоги з боку ЄС.
Другий напрям стосується безпосередньо реформ в газовому секторі. Єврокомісія зазначає, що в грудні 2009 року міністерська конференція Енергетичної співдружності в цілому схвалила приєднання України. В той же час, саме приєднання станеться лише після схвалення Україною нового газового законодавства, яке б відповідало європейському.
Третій напрям стосується вирішення технічних питань.
“Комісія сприяла дискусіям з газовою індустрією ЄС про можливе вирішення проблемних газових відносин між Росією і Україною. Обговорювані можливості включали: 1) придбання газу європейською промисловістю і зберігання його в газових сховищах України; 2) створення консорціуму для управління українською газотранспортною системою; 3) фізичне відділення транзитної системи від останньої української внутрішньої газової системи”, - говориться в повідомленні.
Єврокомісія зазначає, що жодна з цих пропозицій не отримала достатньої підтримки від всіх сторін переговорів - ЄС, європейської газової промисловості, Росії і “Газпрому”, а також України і “Нафтогазу”. В той же час Єврокомісія звертає увагу на те, що новий Президент України Віктор Янукович виступає зараз за створення трибічного консорціуму з управління українською газотранспортною системою.
Четвертий напрям, за інформацією Єврокомісії, стосується модернізації основної газотранспортної інфраструктури України. У зв'язку з цим Єврокомісія звертає увагу на проведену 23 березня 2009 року в Брюсселі інвестиційну конференцію, за підсумками якої Світовий банк, ЄБРР і Європейський інвестиційний банк заявили про готовність надати фінансування “Нафтогазу України” на модернізацію в обмін на реформування газового ринку. Комісія також звертає увагу на те, що після конференції був створений технічний координаційний підрозділ для спостереження за імплементацією відповідних проектів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас