Країни Європи і Центральної Азії стоять на порозі енергокризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Європи і Центральної Азії стоять на порозі енергокризи

Енергетика
671
Світовий банк вважає, що країни Європи і Центральної Азії стоять на порозі енергетичної кризи.
Як передає власний кореспондент УНІАН в Брюсселі, про це говориться в звіті Світового банку, оприлюдненому сьогодні директором Департаменту Світового банку з питань стійкого розвитку країн Східної Європи і колишнього СРСР Пітером Томсоном.
“Очікується, що до 2030 року попит на первинні енергоносії в регіоні Європи і Центральної Азії зросте на 50%, тоді як вжиток електроенергії, за прогнозами, збільшиться на 90%”, - сказав він.
За словами представника Світового банку, для забезпечення таких зростаючих потреб в енергетичних ресурсах будуть потрібні значні інвестиції, загальна сума яких повинна перевищити 3 трлн. дол. США в цінах 2008 року.
Так, лише для розробки родовищ первинних енергоресурсів потреба в інвестиціях на період з 2010 по 2030 рік складатиме 1,3 трлн. дол., на підтримку і розвиток інфраструктури енергетичної галузі - 1,5 трлн. дол., ще 500 млрд. дол. - на розвиток системи центрального опалювання.
“Загальний обсяг інвестицій, що перевищує 3 трлн. дол. США, неможливо отримати лише за рахунок державних коштів. А для залучення приватних інвесторів потрібно удосконалювати інвестиційний клімат”, - сказав Томсон.
Одним із шляхів, який сприятиме уникненню енергетичної кризи, представник Світового банку назвав вкладення коштів в енергоефективність. За його словами, кожен долар, вкладений в енергоефективність, дає можливість заощадити 2 долари на інвестиціях у виробництво енергії.
В доповіді Світового банку також наголошується, що у зв'язку з потребою країн регіону в надзвичайно крупних інвестиціях, а також у зв'язку з тривалими термінами реалізації проектів в енергетичній сфері, ці країни повинні шукати джерела фінансування енергетичних проектів в найкоротші терміни.
“Якщо в цілому ставлення країн регіону до експлуатації енергоресурсів не зміниться, регіон в цілому може зіткнутися з гострим браком енергії і до 2030 року перетворитися з експортера в імпортера енергії”, - зазначив Томсон.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас