Солярки більше, ніж спекулянтів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Солярки більше, ніж спекулянтів

Енергетика
2436
Трейдери добре запаслись паливом під посівну, та і самі аграрії протягом останніх років попрацювали над скороченням своєї енергозалежності.
Не дає розгулятися весняному паливному ажіотажу держпрограма із забезпечення аграріїв паливом "Укргазвидобутку" (Шебелінський ГПЗ) за фіксованими цінами. Згідно із підписаним ще в грудні урядовим розпорядженням, для проведення весняної посівної кампанії протягом січня-травня 2010 р. це підприємство має надати 55 тис. т дизпалива і 85 тис. т бензину за фіксованою ціною в 4,9 тис. грн../т і 5,5 тис. грн../т плюс ПДВ - відповідно.
Відвантаження палива, хоча і з деяким запізненням від графіка - зважаючи на недавні сировинні труднощі на ГПЗ - відбуваються, але за їх рахунок буде покрита лише половина потреби аграріїв в паливі. Решту селяни докупали на вільному ринку, ціни на якому з початку весни вже гойднуло вгору. Хоча значно додати у вазі котируванням навряд чи вдасться: дизпалива, що найбільш потрібне аграріями, на ринку в надлишку - і трейдери, і заводи добре підготувалися до посівної. "Точковий дефіцит є лише з низькооктану в Луганської області і Криму. Що стосується дизпалива, то до кінця минулого тижня його залишки на заводах сумарно складали близько 94 тис. т. А звичайний рівень становить 40-60 тис. т", - зазначає аналітик компанії UPECO Олександр Сиренко.
За його словами, минулого тижня це дозволяло прогнозувати зниження цін на ДТ, що, власне, і сталося в десятих числах березня. Проте вже в останні дні вартість солярки в опті відновила зростання, але в межах 50-100 грн../т (до 7100-7150 грн../т) на тлі загального зростання оптових цін, європейських котирувань, що підігріваються зростанням. Втім, заробити на "аграрному" інтересі трейдерам доки удається насилу. Продажі, за виключенням хіба що південних регіонів, поки йдуть досить мляво. Трейдери зазначають, що аграрії доки зайняли стримано вичікувальну позицію, тому пропозицій на ринку куди більше, ніж заявок. "Поки сонечко не пригріло, продажі аграріям в основному йдуть невеликими партіями", - говорить Юрій Шило, заступник директора крупної полтавської компанії "Надія".
Експерти пояснюють "обачність" сільгоспвиробників, що мають можливість купувати ресурс про запас, тимчасовим запасом, який забезпечила відкладена посівна. Нагадаємо, що початок весняно-польових робіт цього року відкладений через низькі температури, глибоке промерзання землі, покритої льодом. За спостереженнями експертів, посівна цього року спізнюється приблизно на два тижні. "Зараз засіяно лише 50 тис. га ранніх зернових, хоча зазвичай в цей час вже засіяно від 200 до 400 тис. га. Але, судячи із прогнозів погоди, вже з наступного тижня все зміниться", - передбачає начальник прогнозно-аналітичного відділу компанії "Украгроконсалт" Єлизавета Малишко. За її словами, на початку 20-х чисел активізуються роботи на полях в Херсонській та інших південних областях, а в кінці березня - на початку квітня почнеться масова сівба в цілому по Україні. Тому на всю посівну у селян буде лише місяць до кінця квітня, і вичікувальна позиція може обернутися проти них самих. В такому разі вони не лише не діждуться зниження цін, а і, навпаки, можуть постраждати від точкового спекулятивного їх зростання до 5-7% у зв'язку з різкою активізацією попиту.
"Очікувати здешевлення палива навряд чи потрібно. Враховуючи поточне зростання котирувань на Platts на $60-70/т, думаю, аграрії вже і самі починають це розуміти", - зазначає прес-секретар "Концерну "Галнафтогаз" Олесь Пограничний. Одночасно в цілому аналітики ринку більше не схильні прогнозувати значні цінові коливання, якими супроводжувались посівні кампанії ще 5-10 років тому. Починаючи з 2000-х, сільгоспвиробники стали все більше скорочувати свою енергозалежність, внаслідок чого потреба в паливі у цього ключового споживача зменшилась в 3-4 рази за останні десять років.
По-перше, аграрії все частіше звертаються до мінімальної обробки землі (використовуючи культиватори, дискові борони), відмовляючись від плугових робіт. "Мінімальна або нульова обробка ґрунту дає можливість заощадити на паливі від 30% до 60%", - зазначає експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Андрій Товстопят, додаючи, що, починаючи з 2003 р., ця тенденція стає масовою. По-друге, аграрії переорієнтовувалися на культури, паливні витрати на які менші. "Посівні площі з цукровим буряком - найбільш енергоємною культурою - зменшилися в чотири рази. Землі, що вивільняються, зайняли зернові і олійні, паливні витрати на які, якщо брати повний цикл разом з вивезенням, за грубими підрахунками, будуть на 50-60% менші", - констатує пан Товстопят і додає: "Вже багато років в Україні відбувається активне оновлення парку сільгосптехніки. І питома витрата палива нових зразків на обробку одиниці площі значно менша, ніж в тракторів радянських часів, а також відбувається виведення з ротації малопродуктивних земель".
Однак не лише паливна залежність, що значно скоротилася, на руку сільгоспвиробникам. Їм назустріч йдуть і самі трейдери, пропонуючи обопільно вигідні схеми, при яких можна контрактувати завчасно і при цьому не витрачатися на зберігання ресурсу. "Ми хочемо запровадити нову послугу для крупних клієнтів, коли паливо постачатиметься їм бензовозами прямо в полі для заправки сільгосптехніки на місці", - розповідає пан Шило, уточнюючи, що доки розробляється технічна сторона - система обліку і роботи диспетчерської служби та ін. За його словами, це дозволить аграріям заощадити час і паливо під час польових робіт, до того ж застрахує їх від цінових ралі під час ажіотажних закупівель на вільному ринку.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас