Лужков знайшов інновації у каналізації — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лужков знайшов інновації у каналізації

Казна та Політика
267
Мер Москви Юрій Лужков не відстає від інноваторської лінії, оголошеної керівництвом російської держави. Колишній студент московського інституту нафтохімічної і газової промисловості, Лужков намагається застосовувати свої знання і в статусі градоначальника. Сьогодні він заявив, що бачить "нескінченні можливості" у видобутку електроенергії з каналізаційних стоків.
Ця ідея, як передають російські ЗМІ, знов прозвучала на Хімічному саміті в Москві. За словами мера, перспективи отримання такої електроенергії досить великі.
Останнім часом частка застарілих технологій, що застосовуються у хімічній галузі Росії, знизилася на 10 відсоткових пунктів - з 54% в 2004р. до 44% в 2008р. За словами Лужкова, не дивлячись на це, Росія виробляє в дев'ять разів менше хімічної продукції високого рівня, ніж Китай, який раніше був значно слабкіший в цій сфері.
Прорубивши вікно в каналізацію, можна значно поліпшити показники.
"Переробляючи твердий осад каналізацій, ми отримуємо до 10 мегават електроенергії", - цитує "Інтерфакс" слова Лужкова, який зазначив, що таких потужностей вистачає на забезпечення електроенергією до 10 тис. середньостатистичних московських квартир на день. "Все, що залишається - чудове добриво фосфорного ряду. Все це має безконечні можливості", - підкреслив столичний мер.
Він розповів також, що в Росії існує практика виробництва електричної енергії з гною: з нього отримують газ, а з газу - електроенергію.
Між тим, реалізація ідеї з гноєм в окремо взятих "куточках" бажаної фінансової вигоди доки не приносить. Про це пишуть кореспонденти російського Форбс, що з'їздили в Мединь (Калузька область), де Юрій Лужков "обкатує" свої новаторські проекти. "Останніми роками це місце стало полігоном для реалізації численних ідей столичного градоначальника. Біля однієї з ферм стоїть пара великих зелених резервуарів з написом "Біогаз". Це установка з переробки гною в електроенергію. За задумом Лужкова, вона повинна забезпечувати електрикою ферми, але доки освітлює лише саму себе", - пише видання.
Тим не менше, тепло каналізаційних стоків, температура води в яких не опускається нижче 16-18 градусів, за словами Лужкова, може використовуватися і для опалення житлових будинків і державних установ.
Загалом, навіть якщо реалізувати прогресивні ідеї Лужкова і не вдасться, ми знаємо, що "у нас каналізаційні стоки найкращі в світі і за жирністю, і за теплом".
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас