Бернанке додадуть повноважень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бернанке додадуть повноважень

Казна та Політика
611
Голова сенатського банківського комітету Крістофер Додд вніс на розгляд Сенату законопроект, який передбачає посилення державного контролю діяльності фінансових компаній і захист споживачів.
Сенат США розглядає законопроект, в результаті прийняття якого Федеральна резервна система (ФРС), яка виконує функції центробанку, може придбати повноваження з регулювання небанківських фінансових компаній, продовжуючи контролювати найбільші банківські холдинги США.
ФРС зможе здійснювати контроль над фінансовими компаніями з активами понад $50 млрд. Це істотно розширить коло компаній, що перебувають під наглядом ФРС, яка на сьогодні контролює банківські холдингові компанії з активами понад $100 млрд. В результаті ФРС контролюватиме близько 40 найбільших банківських холдингів, фінансових груп, філій іноземних банків.
Найбільші банки США Citigroup і Bank of America вже перебувають під пильним наглядом регулятора. Банки, які отримали державну допомогу за програмою TARP (у тому числі Goldman Sachs і Morgan Stanley), залишаться під наглядом ФРС, навіть якщо вирішать позбавитися статусу комерційного банку і знов стати інвестиційними.
Законопроект також може зберегти владу ФРС над чартерними банками штатів з менш ніж $50 млрд. в активах, які є частиною Федеральної резервної системи. Раніше пропонувалося контроль над такими банками передати Федеральній корпорації зі страхування вкладів (FDIC).
Передбачається, що ФРС отримає можливість розукрупнювати фінансові компанії, заставляти їх позбавлятися від активів, якщо вони становлять "серйозну небезпеку" для економіки. "Компанії не мають бути такими великими і з такою складною структурою. Ми будемо боротися з цими новими вимогами до капіталу й іншими наглядовими методами", - стверджує Додд.
Сенатор передбачає скасувати принцип, згідно з яким деякі фінансові компанії США вважаються "дуже великими, щоб збанкрутувати". Великим і дуже важливим для економіки США банкам буде дозволено оголошувати про банкротство. Сам процес їх ліквідації піде за звичайною процедурою банкротства, що передбачає продаж активів. Не покриті за рахунок цього збитки будуть компенсовані з фонду обсягом в $50 млрд., формованого за рахунок внесків найбільших фінансових організацій.
В законопроекті Крістофера Додда відбито і правило, яке забороняє комерційним банкам торгувати на власні кошти. Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) і Комісія з термінової біржової торгівлі США (CFTC) регулюватимуть біржові й позабіржові операції з дериватами. Хедж-фондам з активами понад $100 млн. доведеться проходити реєстрацію в регуляторів, також потрібно буде реєструвати операції з дериватами.
При ФРС може бути утворене нове агентство з контролю над фінансовими послугами. Ця структура займеться захистом прав споживачів фінансових послуг і отримає право видавати нормативні акти, обов'язкові до виконання учасниками ринку. Новий підрозділ ФРС зможе самостійно карати компанії, які проштрафилися, обсяг активів яких перевищує $10 млрд. Керівник нового органу призначатиметься безпосередньо президентом США.
Влітку 2009 р. президент США Барак Обама пропонував створити незалежне агентство з захисту споживачів фінансових послуг. При цьому глава ФРС Бен Бернанке неодноразово виступав проти створення окремого регулятора фінансових послуг, заявляючи, що недоцільно розділяти регулювання банків і послуг, які вони надають. В результаті створюване агентство може перейти під його управління.
Голова ФРС Бен Бернанке стверджує, що його відомство має найкращі можливості для контролю над найбільшими фінансовими установами і мусить зберегти наглядові функції над дрібними банками США, які хочуть відібрати частина конгресменів.
"Широке коло спеціалістів, які працюють у ФРС, робить цю організацію ідеально відповідною для контролю над великими, складними фінансовими організаціями, а також дає можливість займатися ризиками безпеки і стабільності фінансової системи в цілому. Наша участь в нагляді за банками всіх розмірів значно підвищує її здатність виконувати свої основні функції з регулювання банківського сектора", - заявив Бернанке.
Президент США Барак Обама вітав законопроект. На його думку, пропозиції сенатора Крістофера Додда є "міцною основою будівництва безпечнішої фінансової системи". Зокрема, президент схвалив законопроект, згідно з яким банківська справа має бути відокремлена від торгівлі цінними паперами і діяльності хеджових фондів. "У міру просування законопроекту я використовуватиму кожну можливість для роботи з Доддом і його колегами, аби підсилювати закон і боротися зі спробами пом'якшити його", - заявив Барак Обама.
Представник республіканців у банківському комітеті Сенату Річард Шелбі заявив, що Крістоферу Додду буде потрібна значна допомога республіканців, щоб реформа отримала затвердження в Сенаті. "Регулювання позабіржового ринку деривативів і корпоративного управління залишається головним спірним питанням, проте консенсус досягнутий вже на 90%", - заявив сенатор.
Між тим ринки сприймають ініціативи сенаторів з побоюванням. "Якщо Сенат має намір посилити вимоги до фінансового сектора і ці пропозиції будуть прийняті, вважаю, ми побачимо значний відтік ліквідності з ринків", - говорить головний трейдер компанії U.S. Global Investors Inc. Майкл Несто.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас