Конституційний суд суттєво змінив фінансування судів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Конституційний суд суттєво змінив фінансування судів

Казна та Політика
559
Така констатація закріплена в останньому рішенні Конституційного суду (КС). Тим самим фактично здійснилась мрія всіх керівників місцевих і апеляційних судів - самостійно розпоряджатися виділеними на суд коштами.
Напередодні КС оприлюднив чергове рішення, яке кардинально змінює правила гри в судовій системі. Віднині фінансування судів повинне здійснюватися за абсолютно іншою схемою, ніж було прийнято всі роки незалежності України. Головними "фінансистами" судів визначені Кабмін і Рада, а в держбюджеті витрати на кожен суд в країні повинні прописуватися окремим рядком. Окрім цього, кошти на суди повинні виділятися виключно з держбюджету.
Найбільшу інтригу в контексті даного рішення КС викликає подальша доля Державної судової адміністрації (ДСА). До останнього часу окремим рядком в держбюджеті фінансувалися лише чотири суди: КС, Верховний суд (ВСУ), Вищий госпсуд (ВГСУ) і Вищий адмінсуд (ВАСУ). Забезпечення витрат всіх місцевих і апеляційних судів, яких в нашій країні більше 700, здійснювала ДСА.
В спрощеному вигляді система працювала так: ДСА отримувала певну суму, своїм внутрішнім рішенням розкидала ці кошти на відповідні суди і при цьому здійснювала багато закупівель самостійно. У переважної більшості голів судів є в запасі історії, коли ДСА передавала до суду, скажімо, куплені теки, а суддям необхідні були папір і ручки. Керівникам судів нічого не залишалося, як йти і вимінювати теки на щось потрібніше в інших органах. А деякі ризикували і намагалися продавати незатребувані предмети.
В останні роки особливі багато претензій до роботи ДСА накопичилося у ВГСУ і його голови Сергія Демченка, на підставі звернення яких, власне, і винесена дана ухвала КС. Їх головна мета полягала в тому, аби довести, що ДСА судам не потрібна, а кожен госпсуд повинен фінансуватися окремим рядком в держбюджеті.
Важливо, що апатію до всіх цих речей проявляв ВСУ, що неодноразово помічав в своїх виступах Сергій Демченко. Але це недивно, адже ДСА підзвітна Раді суддів України (РСУ), де більшість членів підтримують голову ВСУ Василя Онопенка. Отже знаючі люди передбачають, що глава ДСА Іван Балаклицький порозумівся з паном Онопенком і його командою. При цьому важливо, що в 2003 р. функції із фінансування судів виводилися з Мін'юсту в ДСА саме тому, що команда тодішнього президента Леоніда Кучми прекрасно розуміла, як і для чого можна використовувати можливості, що відкриваються.
Таким чином, вчорашнє рішення КС стало вже третім рішенням за останні три місяці, які боляче ударили по інтересах ВСУ і РСУ. До цього КС визнав неконституційним повноваження ВСУ як касаційного органу, а також констатував, що в РСУ немає повноважень з призначення керівників судів. Начебто до вирішень КС і складно чіплятися з правової точки зору, але з політичної вони викликають все більше питань. Особливо в світлі ініціатив регіоналів з масштабного реформування судів.
Тепер виходить, що ДСА якщо і буде чимось займатися, то лише технічними функціями. Адже віднині, як відзначив суддя - доповідач у справі Михайло Колос, кожен суд зможе формулювати свої потреби і відправляти їх до Кабміну без врахування думки інших зацікавлених сторін. Пан Колос також виразив надію, що рішення КС сприятиме активізації судової реформи в Україні. "Ми залишили відкритим питання про конституційність такого органу, як ДСА, оскільки ВГСУ не може бути суб'єктом звернення з цього питання - це можуть зробити або 45 депутатів, або ВСУ. Але ВГСУ, розуміючи це, і не формулював питання таким чином. Своїм тлумаченням ми дали зрозуміти суспільству, державі і суддям, що держава забезпечує фінансування і організаційно-технічне забезпечення через органи державної влади - Кабмін і Раду. Мало хто зараз звертає увагу на закон про джерела фінансування органів держвлади. Але там чітко сказано, що кожен суд повинен мати в держбюджеті окремий рядок. За наявності цього рядка жоден орган інших гілок влади не зможе втручатися в організаційне і фінансове забезпечення судів", - підкреслив суддя КС.
На його думку, в поточному році держава навряд чи встигне привести фінансування судів у відповідність з рішенням КС, але в наступному це обов'язково станеться: "Орган, який робив би таку роботу, як ДСА, дуже потрібний. Інше питання, де він повинен знаходитися? Якщо він знаходитиметься в структурі судової системи, то це було б непогано. Думаю, з часом все так і буде. А самі розміри ДСА можуть бути істотно зменшені".
Цікаво, що рішення КС оповістив заступник голови цього суду Василь Бринцев, тоді як голова Андрій Стрижак спішно залишив будівлю КС за десять хвилин до початку пленарного засідання.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас