Moody’s погрозило Заходу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody’s погрозило Заходу

Казна та Політика
772
Найбільші розвинені країни можуть втратити довіру у кредиторів. Міжнародне рейтингове агентство Moody’s вважає, що програми стимулювання економік підривають здатність платити за боргами в США, Великобританії, Німеччини, Франції, Іспанії і скандинавських країн.
Масштабні бюджетні витрати розвинених країн на виведення економік з кризи і збереження робочих місць найближчими роками сильно збільшать боргове навантаження. За підрахунками аналітиків, в 2010 р. уряд США витратить трохи менше 7% доходів, що надходять від платників податків, на обслуговування державного боргу. За прогнозом на 2010 р., розмір держборгу США збільшиться з нинішніх $12,56 трлн. до $14,46 трлн., або до 98,1% ВВП країни. Вже в 2013 р. країні доведеться витрачати на ці цілі від 11% доходів бюджету за консервативним прогнозом до 15% доходів за песимістичним.
Це неминуче призведе до зниження рейтингу Штатів до "АА", оскільки для вищого кредитного рейтингу "ААА" максимально допустима частка витрат на обслуговування боргу складає 14%. Наступним за США найближчим кандидатом на зниження рейтингу йде Великобританія, борг якої досяг 848,5 млрд. фунтів, або 59,9% ВВП. У поточному році країна витратить на його обслуговування 7% доходів, а в 2013 р. ця частка досягне 9% за консервативним сценарієм і 12% за негативним.
Невпевненість в платоспроможності Іспанії у аналітиків виникла через бульбашку на ринку нерухомості і рівень безробіття, що наблизився до 20%. "Уряди розвинених країн повинні щонайшвидше знизити борговий тягар, але при цьому не підірвати економічне зростання надмірно поспішною реалізацією стратегії виходу з програм стимулювання. Ми чекаємо, що ситуація і далі погіршуватиметься за ключовими показниками рейтингу. Це інерційне погіршення не закінчиться до кінця нинішнього року", - заявив керуючий директор з суверенних ризиків Moody’s П’єр Каюто. Якщо бюджетна дисципліна не буде наведена, економіці не поздоровиться.
Сьогодні високі кредитні рейтинги розвинених країн дозволяють їм отримувати дешевші позики на міжнародних ринках капіталу. Якщо рейтинги знизять, інвестори можуть відмовитися купувати нові боргові облігації за низькими ставками. Наслідком буде зростання прибутковості і вартості обслуговування боргу, а також знецінення національних валют. Moody’s стало останнім агентством з "великої трійки", що виступило з подібними оцінками.
На минулому тижні компанія Standard & Poor’s випустила негативний звіт по США, висловивши невпевненість у збереженні ними рейтингу "ААА". Раніше експерти Fitch відзначали, що через зростання боргового навантаження фінансові системи розвинених країн стають набагато вразливішими до негативних потрясінь і уряди втрачають здатність проводити протициклічну кредитно-грошову політику. "Ринки поки не реагуватимуть на погрози рейтингових агентств, оскільки ніхто серйозно не сприймає прогнози про зниження рейтингу США на цьому етапі.
Навіть якщо платоспроможність Штатів різко погіршиться, долар залишиться світовою резервною валютою. Це означає, що центральні банки й інвестори продовжать купувати борги США", - вважає глава департаменту дослідження міжнародних фінансів банку HSBC Стівен Мейєр. Тим часом європейські лідери намагаються занизити значущість оцінок рейтингових агентств. Міністри фінансів Європейського союзу закликали Європейський центральний банк (ЄЦБ) розробити власну систему кредитних рейтингів для держав Єврозони, аби "звільнити регіон від залежності від міжнародних агентств", включаючи Standard & Poor’s, Moody’s і Fitch. Член ради ЄЦБ і глава центробанку Австрії Евальд Новотні різко розкритикував діяльність рейтингових агентств, висловивши думку, що центральні банки можуть набагато краще оцінити економічний стан держав.
Уже в 2013 р. країні доведеться витрачати на ці цілі від 11% доходів бюджету за консервативним прогнозом, до 15% доходів за песимістичним. Це неминуче призведе до зниження рейтингу Штатів до "АА", оскільки для вищого кредитного рейтингу "ААА" максимально допустима частка витрат на обслуговування боргу складає 14%.
Наступним за США найближчим кандидатом на пониження рейтингу йде Великобританія, борг якої досяг 848,5 млрд. фунтів, або 59,9% ВВП. У поточному році країна витратить на його обслуговування 7% доходів, а в 2013 р. ця частка досягне 9% за консервативним сценарієм і 12% за негативним. Невпевненість в платоспроможності Іспанії у аналітиків виникла бульбашку на ринку нерухомості і рівень безробіття, що наблизився до 20%.
"Уряди розвинених країн повинні щонайшвидше знизити борговий тягар, але при цьому не підірвати економічне зростання надмірно поспішною реалізацією стратегії виходу з програм стимулювання. Ми чекаємо, що ситуація і далі погіршуватиметься за ключовими показниками рейтингу. Це інерційне погіршення не закінчиться до кінця нинішнього року", - заявив керуючий директор із суверенних ризиків Moody’s П’єр Каюто.
Якщо бюджетна дисципліна не буде наведена, економіці не поздоровиться. Сьогодні високі кредитні рейтинги розвинених країн дозволяють їм отримувати дешевші позики на міжнародних ринках капіталу. Якщо рейтинги знизять, інвестори можуть відмовитися купувати нові боргові облігації за низькими ставками. Наслідком буде зростання прибутковості і вартості обслуговування боргу, а також знецінення національних валют.
Moody’s стало останнім агентством з "великої трійки", що виступило з подібними оцінками. Минулого тижня компанія Standard & Poor’s випустила негативний звіт по США, висловивши невпевненість в збереженні ними рейтингу "ААА". Раніше експерти Fitch відзначали, що через зростання боргового навантаження фінансові системи розвинених країн стають набагато вразливішими до негативних потрясінь і уряди втрачають здатність проводити протициклічну кредитно-грошову політику.
"Ринки поки не реагуватимуть на погрози рейтингових агентств, оскільки ніхто серйозно не сприймає прогнози про пониження рейтингу США на цьому етапі. Навіть якщо платоспроможність Штатів різко погіршиться, долар залишиться світовою резервною валютою. Це означає, що центральні банки і інвестори продовжать купувати борги США", - вважає глава департаменту дослідження міжнародних фінансів банку HSBC Стівен Мейєр.
Тим часом європейські лідери намагаються занизити значущість оцінок рейтингових агентств. Міністри фінансів Європейського союзу закликали Європейський центральний банк (ЄЦБ) розробити власну систему кредитних рейтингів для держав Єврозони, аби "звільнити регіон від залежності від міжнародних агентств", включаючи Standard & Poor’s, Moody’s і Fitch.
Член ради ЄЦБ і глава центробанку Австрії Евальд Новотні різко розкритикував діяльність рейтингових агентств, висловивши думку, що центральні банки можуть набагато краще оцінити економічний стан держав.
Денис Закіянов
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас