Абу-Дабі розповів про свої гроші — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Абу-Дабі розповів про свої гроші

Казна та Політика
1002
Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), найбільший державний інвестиційний фонд світу, вперше за час існування з 1976 р. представив дані щодо стратегії свого інвестування. При цьому керівники Abu Dhabi Investment Authority так і не назвали загальної суми активів, що перебувають під управлінням фонду.
За незалежними оцінками, вартість активів фонду складає від $400 млрд. до $875 млрд. Інвестиційний фонд емірату Абу-Дабі розкрив приблизну структуру своїх активів і географію вкладень. Згідно з матеріалами Abu Dhabi Investment Authority, в Північній Америці фонд інвестує від 35% до 50% своїх коштів, в країнах Європи - від 25% до 35%, в розвинених країнах Азії - від 10% до 20%, в країнах світу, що розвиваються, - від 15% до 25%. В акції компаній на території розвинених країн Abu Dhabi Investment Authority інвестує від 35% до 45% своїх фінансових ресурсів.
В той же час в країнах, що розвиваються, на покупку акцій компаній фонд виділяє від 10% до 20% коштів, які він має в своєму розпорядженні. Що стосується фінансових інструментів, в державні облігації суверенний фонд вкладає від 10% до 20% своїх активів, в хедж-фонди - від 5% до 10%, в нерухомість - від 5% до 10%, в компанії, що не розміщують цінні папери на біржі, - від 2% до 8%, в акції компаній з невеликою капіталізацією - від 1% до 5%. До 10% своїх активів Abu Dhabi Investment Authority тримає в готівці. Наповнюється фонд із коштів нафтової компанії Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC), а також за рахунок відрахувань урядом надлишків бюджету емірату Абу-Дабі. В разі дефіциту бюджетних коштів уряд емірату може скористатися грошима суверенного фонду. Подібно до багатьох великих інституційних інвесторів, суверенний фонд Абу-Дабі дотримується доволі консервативної стратегії вкладень своїх коштів, відстежуючи зміни основних світових індексів фондового ринку, таких як S&P 500. Така інвестиційна стратегія дозволила фонду показувати стійко позитивні результати своїх вкладень впродовж багатьох років.
Згідно з даними інвестиційного фонду, за останні 20 років середня річна прибутковість інвестицій ADIA склала приблизно 6,5%. А за тридцятирічний період (з розрахунку на кінець 2009 р.) річний рівень прибутковості інвестицій суверенного фонду виявився ще вищим і досяг 8%. Фонд повідомив, що близько 80% рішень про вкладення коштів за ADIA приймають зовнішні керівники, що зосередили велику частину інвестицій. З числа 1200 співробітників Abu Dhabi Investment Authority громадяни Об'єднаних Арабських Еміратів складають 31%, громадяни країн Азії - 36%, Близького Сходу і Африки - 11%, Європи - 12%, Америки - 8%, Австралії і Нової Зеландії - 2%. У штаб-квартирі фонду в Абу-Дабі працюють громадяни 40 держав світу.
Оприлюднення структури інвестицій керівництвом ADIA стало жестом доброї волі, покликаним зняти напругу в країнах Європи і Америки з приводу закритості суверенних фондів, які стають найбільшими учасниками світового фінансового ринку.
"Це хороший піар для ADIA, і час для нього вибраний відповідний. Фонд вже давно відчуває тиск з боку учасників ринку через закритість і тепер може сподіватися на зміцнення довіри до себе", - відзначає економіст британського Chatham House Ванесса Россі. За її словами, світова фінансова криза в цілому не сприяла поліпшенню іміджу суверенних фондів, а фінансові проблеми емірату Дубай поставили під сумнів можливості суверенних фондів надавати підтримку державам в кризових ситуаціях.
"За останні роки інтерес до суверенних фондів істотно зріс. ADIA усвідомлює важливість чітких відповідей на запитання: чим фонд є, куди інвестує і чому", - йдеться в огляді фонду. Керівники Abu Dhabi Investment Authority запевняють, що за їх фінансовими вкладеннями не стоять якісь політичні інтереси і при прийнятті інвестиційних рішень фонд керується виключно фінансовими міркуваннями.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас