"Ъ": Знизилися темпи зростання промвиробництва — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Знизилися темпи зростання промвиробництва

415
Обсяг промислового виробництва в лютому зменшилися порівняно з показником січня на 0,3%, повідомили в Держкомстаті. При цьому темпи зростання до аналогічного періоду минулого року скоротилися з 11,8% в січні до 5,6% в лютому. Через це приріст з початку року склав 8,8%. На загальному фоні гальмування роботи промисловості низка галузей наростили обороти. Серед них - деревообробна (+35,4% до січня) і легка промисловості (+21,6%), а також поліграфія (+18%). "Девальвація гривні й подорожчання імпортних товарів збільшили попит на вітчизняну продукцію, - розповідає глава асоціації 'Укрлегпром' Валентина Ізовіт. - До того ж лютневі холоди виявилися дуже сприятливими для нас, бо підтримали попит на теплий одяг". Менш високий приріст показали хімічна (+14,1%) і харчова (+6,9%) промисловості.
На зниження загального показника найбільше вплинуло погіршення роботи металургійної галузі (-8,7%). "У лютому у нас були простої, пов'язані з сильними холодами. Проте в цілому ситуація в галузі залишається сприятливою, і якщо не рахувати простоїв, темпи роботи стабільні", - говорить генеральний директор "Металургпрому" Василь Харахулах. Незважаючи на холоди, виробництво і розподіл електроенергії, газу і води знизилися на 10,2%. "Нічого дивного тут не немає. Просто споживачі, як комунальні, так і промислові підприємства, стали економнішими", - пояснив ситуацію екс-міністр з питань ЖКГ Олексій Кучеренко.
Результати роботи промисловості в лютому виявилися гіршими, ніж очікувалося, але вже з березня можна чекати прискорення темпів зростання, вважає аналітик ІК Dragon Capital Олена Белан. "Дуже важливо, що позитивну динаміку демонструє машинобудування - на 16,1%. Це означає, що попит на українську продукцію відновлюється. Тому ми поки не бачимо підстав переглядати свій річний прогноз щодо промисловості - зростання на 8%", - відзначає експерт.
Інші галузі також показали погіршення. Кумулятивні показники зростання сільського господарства до кінця лютого сповільнилися на 0,2 процентного пункту (до 5,2%), транспорту - на 4,9 п. п. (до 12,5%), роздрібної торгівлі - на 0,1 п. п. (до 5,4%). Спад в будівництві знизився на 3,2 п. п. (до 20,9%).
За словами керівника групи радників глави НБУ Валерія Литвицького, такі результати означають, що за підсумками січня-лютого зростання ВВП склало близько 1,5%. "За підсумками січня ми говорили про зростання ВВП на 7,5%. Проте ці галузі формують лише 75% структур ВВП. Коли ми отримали дані за січень у фінансовому секторі, по субсидіях, чистих податках, секторі держуправління, то були змушені знизити прогноз", - говорить він. Отримані економічні показники Валерій Литвицький називає загрозливими: "Навіть попри те що січень і лютий - найскладніші місяці і вже в березні економіка поліпшить показники, такий низький старт показує, що відновлення економіки відбувається набагато повільніше, ніж очікувалося. Необхідно терміново проаналізувати цю тенденцію, щоб внести в держбюджет реальні показники".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас