"Ъ": Студентам можуть дати право брати кредити на навчання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Студентам можуть дати право брати кредити на навчання

572
Законопроект "Про кредитування на здобуття вищої освіти" містить три основні моменти, які, на думку його авторів, зроблять доступним платне навчання для малозабезпечених верств населення. Зокрема, передбачається кредит на здобуття вищої освіти зробити беззаставним, а для його оформлення студентові буде потрібен мінімальний набір документів: паспорт, ідентифікаційний код, довідка з вузу про вартість навчання і довідка про успішність. Крім того, банк може надати студентові-позичальникові відстрочення у виплатах по кредиту на термін, що дорівнює часу навчання у вузі плюс 12 місяців. При цьому ставка кредитування для студентів дорівнюватиме обліковій ставці НБУ на момент оформлення кредитного договору (станом на 16 березня вона складала 10,25%).
Як повідомила народний депутат Катерина Самойлик (Компартія), один з авторів законопроекту, різниця між кредитною ставкою банку і пільговою ставкою за кредитом для студентів компенсуватиметься з держбюджету. За її словами, кредитний договір банк укладатиме із студентом строком на один рік і подовжувати в міру необхідності. "Після закінчення кожного семестру студент-позичальник має надавати в банк довідку про успішність - якщо його оцінки погіршаться або він буде відрахований з вузу, банк має право вимагати дострокового погашення кредиту", - відзначила вона. У документі також відзначається, що держава відповідає по зобов'язаннях позичальника перед кредитором, якщо боржник відповідними органами визнаний непрацездатним або безробітним.
Разом з тим, на думку аналітиків, довідки з навчальних установ, а також відсутність заставного майна не є фінансовими гарантіями. "Кредитування в освітній сфері - прекрасна ініціатива, але без застави, та ще з такими величезними кредитними канікулами - вона має бути обов'язково підкріплена фінансуванням з бюджету або рефінансуванням НБУ", - заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. За його словами, комерційні банки можуть зацікавитися даним проектом лише за наявності чіткого механізму відпрацьованих виплат.
Голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук відзначив, що реалізувати проект кредитування вищої освіти в українських економічних реаліях буде непросто. "Ми готові брати участь в такому проекті, якщо в бюджеті будуть закладені компенсації і гарантії для банківських структур по кредитних виплатах. Зараз ми обслуговуємо вже наявні кредити по соціальних лініях, а з початку кризи більш вибірково підходимо до видачі нових позик", - сказав він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас