На Гонконзьку біржу надійшли заявки на IPO від кількох російських компаній — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Гонконзьку біржу надійшли заявки на IPO від кількох російських компаній

Фондовий ринок
267
Гонконзька фондова біржа (Hong Kong Exchanges and Clearing Limited, HKEx) отримала заявки на проведення IPO від декількох російських компаній, заявив керуючий директор з маркетингу біржі Лоуренс Фок журналістам.
Він не виключає, що розміщення можуть пройти вже в поточному році, повідомляють інформагентства.
За матеріалами біржі, Росія в даний час не входить до списку дозволених юрисдикцій біржі, тобто країн, емітенти яких можуть розміщуватися на ній безпосередньо. Зокрема, ОК "Русал", яка стала першою російською компанією, що проводила IPO на майданчику в Гонконзі, спеціально для цих цілей зареєструвала компанію в одній з визнаних юрисдикцій біржі. В даний час до цього списку входять Австралія, Британські Віргінські острови, канадські провінції Британська Колумбія і Онтаріо, Кіпр, Німеччина, острів Джерсі, Люксембург, Сингапур і Великобританія.
Як зазначають експерти, російські компанії, окрім способу, обраного "Русалом", можуть подати заявку на розміщення на основному майданчику Гонконзької біржі депозитарних розписок, випущених на їх акції.
Головною перешкодою для розміщення акцій російських компаній на біржі безпосередньо є відсутність угод між регуляторами фондових ринків обох країн. Це двостороння угода може не знадобитись, якщо ФСФР приєднається до багатобічного меморандуму про взаєморозуміння в рамках міжнародної організації національних регуляторів фондових ринків (International Organization of Securities Commissions, IOSCO).
Разом з тим, навіть у разі, якщо законодавство юрисдикції емітента не відповідає вимогам Гонконгу, біржа може розглянути можливість допуску цінних паперів російських компаній, якщо засновницькі документи емітента будуть змінені таким чином, що акціонери отримають ту міру захисту прав, яка існує в Гонконзі, заявив партнер юридичної фірми "Бейкер і Макензі" Михайло Турецький журналістам у вівторок.
"Росія не включена до списку визнаних юрисдикцій, і формально це є перешкодою для російських емітентів, але ми не хотіли б її переоцінювати", - сказав Турецький.
Він зазначив, що його фірма надіслала керівництву біржі відповідний лист, в якому намагалася переконати його в тому, що російські компанії можна включати в список юрисдикцій без прив'язки до конкретного емітента.
За його словами, з відповіді, отриманої від біржі, було зрозуміло, що для неї важливою є двостороння угода між регуляторами або багатобічний меморандум IOSÑO, якщо до нього приєднатися ФСФР.
Коментуючи інтерес клієнтів компанії до розміщення в Гонконзі, Турецький зазначив, що "є клієнти, які виявляли цікавість, але заявок на лістинг не було".
"Якщо це і повинно статися, то не раніше четвертого кварталу або першого кварталу майбутнього року, процес виходу на IPO досить тривалий", - додав він.
В лютому глава HKEx Рональд Аркуллі заявляв, що протягом найближчих декількох років від п'яти до десяти російських компаній можуть провести IPO на біржі Гонконгу, не дивлячись на значне падіння котирувань акцій "Русала" після первинного розміщення.
Торги акціями і GDS "Русала" стартували в Гонконгу 27 січня. Отримані від розміщення $2,143 млрд. було перераховано кредиторам компанії. Загальна сума заборгованості, включаючи борг перед групою "Онексим", в результаті здійснених виплат зменшилась до $12,9 млрд.
Крупними покупцями IPO компанії стали ВЕБ (3,15%), NR Investment Limited (0,48%), Paulson&Co Inc. (0,47%), компанії азійського мільярдера Роберта Куока (0,09%).
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас