Боягуз не грає в хокей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боягуз не грає в хокей

Казна та Політика
2237
Новий прем'єр, який завжди з особливим трепетно ставився до питань державних фінансів, напевно захоче бачити на ключових постах у фіскальних відомствах відданих йому людей. Тому нинішньому главі ДПАУ Сергію Буряку, який "заплямував" себе співпрацею з "помаранчевою" командою, недовго залишилося займати кабінет на Львівській площі. На його місце активно готують Анатолія Брезвіна, який встиг попрацювати на посаді головного податківця країни під керівництвом міністра фінансів Миколи Азарова в уряді Віктора Януковича.
Перед новим головою Державної податкової адміністрації постане нелегке завдання. Обсяги бюджетної заборгованості з відшкодування ПДВ оцінюються в понад 28 млрд грн., з яких 6,2 млрд грн., - протермыновано. Плани зі збору податків фіскалам вдавалося виконувати виключно завдяки їх коректуванню заднім числом. При цьому в своїй передвиборчій програмі Віктор Янукович наобіцяв бізнесу низку послаблень, частину з яких хоч би для вигляду потрібно буде запроваджувати.
Відразу декілька джерел підтвердили високу вірогідність того, що цю нелегку ношу готовий звалити на свої плечі президент Федерації хокею України Анатолій Брезвін, який накопив багатий досвід роботи в податкових органах. У головному фіскальному офісі країни він встиг попрацювати вже двічі: з грудня 1998-го по березень 2005 р. і з серпня 2006-го по грудень 2007 р. І хоча в нинішньому складі Київради Анатолій Іванович входить до фракції блоку Литвина, його вважають стовідсотковою креатурою Віктора Януковича. Саме це допоможе йому повернутися в крісло головного податківця країни. Хоча для самого Миколи Азарова це, можливо, буде не найкращим варіантом.
Свого часу активний протест голови Державної податкової адміністрації Анатолія Брезвіна проти надмірного втручання в справи фіскалів віце-прем'єра Миколи Азарова змусив Віктора Януковича, який займав тоді період прем'єрську посаду, в буквальному розумінні рознімати сперечальників силоміць (рішенням уряду ДПАУ була виведена з підпорядкування Мінфіну).
Колишні колеги з цеху згадують про Брезвіна як про жорсткого авторитарного начальника, який тримав все під особистим контролем. Для бізнесу відродження такого стилю керівництва фіскальним відомством може виявитися набагато вигіднішим від нинішнього.
"При Сергії Буряку дуже складно було добитися від податкової чіткого пояснення того чи іншого питання. Яскравий приклад: досі існують три різні листи-роз'яснення ДПАУ про порядок сплати податків інвесторами, задіяними в будівництві і реконструкції стадіонів і аеропортів до Євро-2012, під якими стоять підписи різних заступників. Загального ж роз'яснення так і не спромоглися зробити. У Сергія Васильовича від кожної дрібної партійки був заступник, який вирішував питання на власний розсуд. Зараз такого розкиду не буде", - упевнений президент Спілки податкових консультантів України Леонід Рубаненко.
Бізнесу Анатолій Брезвін запам'ятався як глава податкової, при якому заборгованість з ПДВ була найнижчою.
"Тоді це було 3,7 млрд грн. і вважалося, що це багато, тому й сварилися. А сьогодні одному лише ММК ім. Ілліча винні понад мільярда", - згадує Рубаненко. Втім, керівник податкової практики Ernst&Young в Україні Володимир Котенко заслуги чиновника в цьому не бачить. "Просто економіка була на підйомі, грошей було більше, тому і повертати їх можна було оперативно. У нинішній ситуації такого рівня швидко досягти не вдасться незалежно від того, хто очолить ДПАУ", - сказав він.
Зараз проблему невідшкодованого ПДВ вирішуватимуть інакше. В уряді серйозно розглядається можливість реструктуризації заборгованості шляхом випуску ПДВ-облігацій. Свого часу Микола Азаров вже встиг випробувати цю схему. Не виключено, що прем'єр, заручившись підтримкою нового глави фіскального відомства, спробує реалізувати свою давню ідею введення ПДВ-рахунків. Адже і самого Анатолія Івановича можна вважати ідейним натхненником цієї системи (в різний час він входив до групи з її розробки і впровадженню). При Брезвіні також може реанімуватися можливість оплати ввізного ПДВ векселями, що раніше існувала у імпортерів. Тим більше що Віктор Янукович в своїй передвиборчій програмі обіцяв повернути це послаблення.
Щоправда, необхідність наповнювати бюджет живими грошима змусить фіскалів жорсткіше закрутити гайки бізнесу. Причому все це відбуватиметься при повній підтримці уряду: Микола Янович ніколи не вирізнявся ліберальним ставленням до формування податкової політики. При наявній підтримці парламенту Кабміну не складе труднощів відразу ж оформляти фіскальні ініціативи законодавчо, а не власними постановами або нормативами ДПАУ, що позбавить підприємців можливості оскаржити шкідливі для них рішення в суді.
"Новому уряду і керівництву податкової все ж доведеться робити широкі жести на користь бізнесу, бо Президентові потрібно підтримати свій імідж людини слова. Скасування чи спрощення ліцензування, інші регуляторні послаблення - все це стане тлом, на якому можна буде говорити про турботу про підприємців, але не варто чекати обіцяних податкових пільг для малого і середнього бізнесу або іншої фіскальної лібералізації, оскільки казна гостро потребує грошей", - передбачає Володимир Котенко.
Альтернативою професійному податківцеві Брезвіну може стати професійний апаратник Вадим Копилов - креатура Миколи Азарова. Разом вони працювали в ДПАУ і Мінфіні. Проте, на відміну від Анатолія Івановича, Вадим Анатолійович встиг також попрацювати в енергетичній сфері. У 2000-2002 рр. він був першим замом глави Мінпаливенерго і поєднував цю посаду з посадую голови правління НАК "Нафтогаз Україні", а після "помаранчевих" чищень 2005 року очолював наглядову раду невеликого столичного банку "Камбіо", який деякі спостерігачі називають небайдужим Індустріальному союзу Донбасу. Першим заступником міністра фінансів Копилов працював у другому уряді Януковича. І, як передбачають джерела, оскільки його профілем є бюджетний напрям, найімовірніше, Вадим Анатолійович вирушить працювати в Мінфін і зараз.
Олексій Набожняк
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас