Вхід і вихід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вхід і вихід

Фондовий ринок
2315
Сніг за вікном - не перешкода для появи в головах олігархів весняного настрою. Одні починають плекати нові амбітні плани, інші - бадьоро беруться за свіжі завдання, треті - закривають старі проблемні питання.
Відразу декілька джерел на фондовому ринку розповіли, що компанії фігуранта чемпіонату Рината Ахметова ("Метінвест Холдинг" і ДТЕК) - найбільш очікувані суб'єкти виходу на IPO найближчим часом. Як вважає генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа, ДТЕК і "Метінвест" вийдуть на ринок зовнішніх запозичень вже в першому півріччі ц.р. Втім, як уточнив Мазепа, поки на ринку немає інформації про те, що компанії почали конкретну підготовку до IPO. Тоді як цей факт стає відомим за чотири-п'ять місяців до початку розміщення. Джерела в компаніях, які супроводжують найбільші операції з залучення капіталу, чекають, що згадані організації вийдуть на IPO вже в травні-червні, використовуючи свіжу річну звітність. Якщо ж част буде втрачено, то вихід зміститься на осінь.
Втім, в самих компаніях вважають за краще не афішувати плани, навіть якщо вони є. Як повідомив "ВД" PR-менеджер "Метінвест Холдингу" Іван Шмидик, вихід на ринок зовнішніх запозичень був намічений ще на 2007 р., і ці плани залишаються актуальними. Просто для прийняття остаточного рішення вибирається слушний час. Кошти металургійному холдингу Ахметова можуть знадобитися вже найближчими місяцями для поглинань. Те, що компанія вивчає можливості покупки активів, підтверджує інформація, що просочується в пресу. Зокрема, "Метінвест" проводить due diligence італійської сталеливарної компанії Lucchini Group, підконтрольної російській "Сєвєрсталі". Чи вибере найбагатша людина України саме цей суб'єкт, скоро побачимо. Проте сам факт інвестиційних амбіцій олігарха підтверджує стійкий стан справ у його бізнесі.
Ігор Коломойський не зраджує своєму агресивному стилю ведення бізнесу. Тепер він звернув увагу на горілчаний ринок, що досі не входив до сфери його інтересів. За інформацією газети "Дело", Коломойський став новим власником компанії "Союз-Віктан". Втім, джерела цю інформацію не підтверджують. Та і який сенс входити в статутний капітал компанії, стосовно якої порушено справу про банкротство? На "Союз-Віктані" "висять" борги на загальну суму близько $200 млн. Можливо, Коломойський отримав доступ до операційного бізнесу "СВ" (до тих, що орендують виробничі потужності ТОВ "Алкорус" в Росії і "Кримська горілчана компанія" в Україні), проте точних підтверджень цієї версії поки нема. Побічно на її користь може свідчити активність пов'язаних з олігархом структур, які засипали позовами "Імідж Холдинг" (ТМ "Хортиця"), - як вважають аналітики, з метою дискредитації конкурента. Дві компанії, підконтрольні засновникам групи "Приват" ("Дніпро Пласт" і "Агрокосм"), через госпсуди добилися стягнення з "Імідж Холдингу" відповідно 57 млн грн. і 97 млн грн. за неоплачений товар. На обидва рішення "Імідж Холдинг" подав апеляції. Але поки "ВД" оцінить успішність Коломойського на цьому етапі в +1 бал.
У Костянтина Григоришина весна також збудила агресивні настрої. Він зробив черговий "залп" в перманентній багатолітній війні з керівництвом ВАТ "Турбоатом", де є міноритарним акціонером (близько 12%). Господарський суд Харківської області за позовом "Сварог Ессет Менеджменту" визнав недійсним рішення зборів акціонерів ВАТ "Турбоатом" про спрямування на виплату дивідендів 35% від чистого прибутку в розмірі 125,7 млн грн., отриманої торік. Таким чином Григоришин заблокував виведення з підприємства 33,103 млн грн., що призначалися державі як дивіденди (+1 бал за успішність). Проте спроби "Сварог Ессет Менеджменту" ініціювати перевибори складу дирекції на зборах провалилися.
Дмитро Фірташ узяв реванш у справі, в якій під час прем'єрства Тимошенко зазнав поразки. Феміда реабілітувала СП "УкрГаз-Енерго", яке протягом останніх двох років не веде господарської діяльності. Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", Київський апеляційний госпсуд прийняв рішення повернути справу про ліквідацію СП до Господарського суду столиці для повторного розгляду у зв'язку з обставинами, що знов відкрилися (+1 бал за успішність). Втім, навряд чи можна говорити про повноцінне відновлення діяльності колись основного постачальника газу для промислових підприємств України. Адже в країні діють прямі договори на постачання російського газу, і колишніх споживачів УГЕ перебрала на себе газпромівська "дочка" - ТОВ "Газпромзбут Україна".
Перша ліга
Леонід Юрушев поставив крапку в багатомісячному спорі, продавши 26,25% банку "Форум", які залишалися у нього до останнього часу, власникові контрольного пакету - німецькому Commerzbank. Коли кілька місяців тому мажоритарій вирішив збільшити статутний фонд фінустанови, Юрушев відчайдушно чинив опір. Збори акціонерів неодноразово зривали затвердження умов додаткової емісії майже на 90% - до 2,4 млрд грн. За оцінками аналітиків, сума, заплачена Commerzbank за можливість безперешкодно докапіталізувати банк згідно з вимогами НБУ, складає від 600 млн до 1 млрд грн. Звісно, навіть максимальний показник цього коридору означає, що ціна за акції була в два рази нижчою від тієї, за якою Юрушев продав німцям 60% плюс одна акція в березні 2008 р. Але, враховуючи кризову обстановку, вихід Юрушева з бізнесу можна назвати успішним - його частка не була "розмита", з ним вчинили цивілізовано (+1 бал за успішність).
Тож тепер Юрушев має кошти для інвестування в інші напрями бізнесу, що він активно і робить. За інформацією "Ділової столиці", в травні ц.р. буде завершено розпочате майже рік тому будівництво першого в Україні заводу з випуску деревних плит для виробництва меблів і паркетних панелей потужністю 300 тис. куб. м на рік в Житомирській області. Інвестор проекту - підконтрольне Юрушеву ТОВ "Арт-прогрес", чиї вкладення оцінюються в $120 млн (+1 бал за успішність). Компанія бізнесмена розраховує зайняти до половини внутрішнього ринку цієї продукції.
А Петро Порошенко, схоже, вже не встигне скористатися впливом як міністра закордонних справ для вирішення проблем свого бізнесу в Білорусі. Влада цієї країни має намір почати антидемпінгове розслідування стосовно постачань крохмальної патоки з України. В разі вжиття обмежувальних заходів основному українському постачальникові - ВАТ "Дніпровський крахмалопатоковий комбінат", підконтрольному групі "Укрпромінвест", - доведеться шукати нові ринки збуту. Зате бальзамом на душу Порошенка стало вручення йому державної винагороди Іспанії - ордена "За громадянські заслуги" ступеня Великого Хреста за видатні зусилля в розвитку відносин двох країн (+1 бал за імідж).
М’ясо Жеваго заборонили
Одне з найбільших м'ясопереробних підприємств України - підконтрольне Костянтину Жеваго ВАТ "Кременчукм’ясо" - позбулося великого ринку збуту. Федеральна служба ветеринарного і фітосанітарного нагляду Росії з 12 березня тимчасово заборонила ввезення в країну яловичини виробництва цього заводу. Причина - виявлені в м'ясі лістерії (патогенні бактерії). Потужність Кременчуцького м'ясокомбінату складає 70 тонн продукції на добу.
Для підприємства споживчої сфери роль дискредитуючої інформації, що впливає на лояльність споживачів, складно переоцінити. Жеваго отримує -1 бал за імідж.
Ахметов продає
Компанія "Східенерго", яка входить ДТЕК Ахметова, оголосила тендер з продажу більше 5 млн одиниць скорочення викидів (ЕСВ) в рамках Кіотського протоколу. Додаткові ЕСВ в компанії з'явились в результаті проведення масштабної реконструкції, зокрема Кураховської, Луганської і Зуєвської ТЕС. Всього в реконструкцію енергоблоків планується вкласти 8 млрд грн. Бали Ахметов отримає за фактом успішної реалізації квот.
У 2009 р. аналогічний проект реалізувало ще одне підприємство ДТЕК - шахта "Комсомолець Донбасу". Тоді голландський ING Bank N.V. придбав 300 тис. ЕСВ і отримав право переважної покупки додаткових 200 тис.
Жеваго буде платити
Банк "Фінанси і Кредит" має намір реструктуризувати борги на загальну суму понад $100 млн - відповідні пропозиції передані комітету кредиторів. Йдеться про реструктуризацію двох синдикованих кредитів на суму $42,5 млн і $70 млн. Параметри пропозиції у фінустанові не розкривають.
Як повідомила прес-секретар банку Наталія Нападовська, пропонується підвищення відсоткові ставки і новий графік погашень. Відповідь кредитори дадуть протягом двох тижнів. За вказаними синдикованими кредитами банк погасив лише $1,5 млн і $9,5 млн. У грудні минулого року "Фінанси і Кредит" домовився про реструктуризацію євробондів на $100 млн.
Юлія Слинько
За матеріалами:
Власть денег
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас