Торгівлю слоновою кісткою і синім тунцем можуть заборонити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Торгівлю слоновою кісткою і синім тунцем можуть заборонити

Аграрний ринок
319
Дебати довкола заборони на торгівлю слоновою кісткою і м'ясом синього тунця виявилися головною темою конференції (проходить в столиці Катара м.Доха) Організації з міжнародної торгівлі природними видами (CITES), яким загрожує знищення.
Як зазвичай буває в подібних випадках, зіткнулися інтереси захисників природи і бізнесу.
"Зелені" сподіваються також на вжиття додаткових заходів щодо захисту акул, коралів, білих ведмедів і деяких видів ящірок і земноводних, включаючи мексиканських ігуан.
Міжнародна торгівля слоновою кісткою - матеріалом, з якого століттями виготовлялися вишукані предмети розкоші, зокрема, трон Івана Грозного, що зберігається в московській Оружейній палаті, - і так заборонена з 1989 року.
Але деякі африканські держави, що раніше накопичили великі запаси слонових бивнів, раніше тричі отримували дозвіл частково викинути їх на ринок.
Замбія і Танзанія зараз хочуть добитися цього вчетверте.
Інші африканські країни, перш за все Кенія і Малі, вимагають повної заборони на торгівлю слоновою кісткою строком на 20 років. Їх головний аргумент полягає в тому, що складно відрізнити бивні з державних резервів від щойно здобутих мисливцями, тому будь-яка лазівка в ембарго стимулює браконьєрство.
Незаконний вантаж конфіскувала португальська поліція
За даними громадської організації Traffic, що бореться проти винищування африканських слонів, кількість фактів браконьєрства і затримання незаконно здобутої слонової кістки зростає з 2004 року, але прямого зв'язку з тимчасовими послабленнями на торгівлю, що вводилися в 1999-му і 2007 роках, статистика не фіксує.
Глава Traffic Том Міллікен вважає, що африканським державам треба боротися не з міжнародною торгівлею слоновою кісткою, яка допустима в розумних межах, а з браконьєрами і контрабандистами на своїй території.
Значну частку відповідальності за винищування слонів, за словами Міллікена, несе також Китай, який є головним ринком для незаконно здобутої слонової кістки.
Атлантичного синього тунця - найкрупніший підвид тунця, який досягає ваги в 350-400 кг і має надзвичайно смачне щільне м'ясо, - ловили ще Фінікії і древні греки.
Наряду з тріскою і палтусом, тунець є в наші дні одним з головних об'єктів морського промислу.
Популярний і спортивний вилов тунця на спінінг, особливо в США.
Згідно з даними, опублікованим в жовтні 2009 року Міжнародною комісією із збереження атлантичного тунця, поголів'я цієї риби за останні десять років скоротилося через інтенсивний вилов на 72% в східній і на 82% в західній частині Атлантики, а в Середземному морі ця риба стала рідкістю.
До того ж косяки тунця часто пливуть під зграями дельфінів, які також страждають і гинуть під час промислового лову.
На відміну від слонової кістки, повної заборони на видобуток атлантичного тунця ніхто не вимагає, проте США і Євросоюз, який нещодавно приєднався до них після багатомісячних вагань, пропонують оголосити мораторій строком на декілька років.
На думку біологів, це дозволить поголів'ю відновитися, тож з часом виграє і рибна промисловість.
Із тунця готують багато популярних страв. Японія, де м'ясо тунця є основним компонентом традиційної страви сашимі, вже заявила, що мораторій не підтримає.
Країни Північної Африки, які також ловлять тунця у великих кількостях, поки роздумують.
Велику частину споживаного м'яса тунця Японія імпортує. Якщо всі держави, окрім неї, приєднаються до мораторію, японцям хочеш-не-хочеш доведеться скорочувати споживання, говорять захисники природи.
На порядку денному конференції - також пропозиція США про заборону торгівлі шкурами й іклами білих ведмедів.
Організація з міжнародної торгівлі природними видами, яким загрожує знищення, існує з 1973 року і є підрозділом Агентства ООН з довкілля охорони (UNEP).
На конференціях, разів, що проводяться, в три роки, вона складає списки живих організмів, торгівля якими має бути або повністю заборонена, або піддаватися контролю і обмеженням.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас