Банки поміняють борги на акції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки поміняють борги на акції

Кредит&Депозит
1042
В поточному році фінансистам треба погасити євробонди на загальну суму $700 млн. Проте, як вважають експерти, реально будуть погашені лише один-два випуски на суму $200- 325 млн., решта - реструктуризовані.
"Погасити свої євробонди, швидше за все, вдасться одиничним банкам. Постараються реструктуризувати заборгованість "Надра", "Фінанси і Кредит", "Південний" та ін." - розповів аналітик Phoenix Capital Дмитро Бородай. Реструктуризацію зовнішніх боргів у поточному році продовжать банки, в яких немає інших джерел зовнішніх ресурсів, щоб рефінансувати ці виплати. Зокрема, банки з українським капіталом
При загальній сумі зовнішніх банківських боргів понад $33 млрд. короткочасна заборгованість фінансистів (яка має бути погашена в 2010 році), за оцінками експертів, складає від $6 млрд. до $12 млрд. Причому велика частина цієї суми сформована за рахунок приватного боргу (в основному кредитів іноземних материнських структур українським "дочкам"). "Найактивніше ресурси на зовнішніх ринках залучали дочірні структури європейських банків, серед них Укрсоцбанк, Райффайзен Банк Аваль, Укрсиббанк.
Зростання їх активів у докризовий період було забезпечене, головним чином, завдяки зовнішньому фінансуванню від материнських структур", - відзначає аналітик інвестиційної компанії BG Capital Віталій Ваврищук. Саме ця частина боргу не викликає у фінансистів жодних побоювань - в 2010 році вона буде без зусиль рефінансована. "Ми чекаємо, що велика частина боргів з єврооблігацій, синдикованих і двосторонніх кредитах і торгівельному фінансуванню буде пролонгована або ж реструктуризована. В результаті чистий відтік коштів складе близько $1 млрд." - вважає Дмитро Бородай. Хоча деякі аналітики вважають, що банкам доведеться пожертвувати кредиторам набагато більшу суму. "За нашими оцінками, в нинішньому році банки повинні погасити близько $13-15 млрд. При цьому чисті виплати складуть близько $5-6 млрд. проти $8 млрд. в 2009 році", - упевнений Віталій Ваврищук.
Як і в минулому році, у кредиторів не буде іншого виходу, як піти на поступки українським фінансистам. "Оптимізм вселяє той факт, що в найбільш складний 2009 рік жоден з вітчизняних банків не допустив дефолту. У такій ситуації реструктуризація боргових зобов'язань - взаємовигідний механізм вирішення проблеми для обох сторін. Певні ризики залишаються лише для банку "Надра", - констатує директор аналітичної компанії Da Vinci AG Анатолій Баронін.
Проте всупереч торішньому досвіду реструктуризації нинішні договори укладатимуться на досить тяжких умовах. Основні вимоги залишаться незмінними: негайне часткове погашення боргу і підвищення прибутковості. Наприклад, при реструктуризації облігацій ПУМБу на $275 млн. (термін їх погашення був перенесений з 16 лютого 2010 року на 31 грудня 2014-го) банку довелося погодитися не лише на підвищення відсоткової ставки з 9,75% до 11% річних, але і на перехід з піврічних на квартальні платежі, а також часткову виплату основної суми боргу в розмірі близько $17 млн.
Під час обміну європаперів Альфа-банку, що передбачали погашення в 2010 році, на єврооблігації з погашенням в 2012-му їх купонна прибутковість була збільшена з 9,35% до 13% річних. Крім того, умови реструктуризації передбачали негайну виплату частини єврооблігацій (15%) в грошовій формі. Аналогічні умови були запропоновані кредиторам і VAB Банком, який почав переговори про реструктуризацію своїх єврооблігацій на суму $125 млн. на цьому тижні. Умовами передбачено продовження терміну обігу облігацій на 4 роки, підвищення купонної ставки з 10,125% до 10,5% і виплату 10% від суми боргу.
Нинішні домовленості банків з кредиторами переносять пік погашення боргів фінансового сектора на 2012-2014 роки. Банкіри розраховують, що до цього часу зможуть наростити м'язи для проведення виплат із зобов'язань. Проте в нинішній ситуації довгочасні прогнози - справа невдячна: подальша платоспроможність банків залежатиме від комплексу не прогнозованих факторів. Це і економічна ситуація в світі і Україні, і монетарна політика банківського регулятора, і стабільність гривні тощо. Тому цілком імовірно, що через чотири роки фінансисти не зможуть розрахуватися за боргами.
В цьому випадку вони можуть вдатися до нової схеми реструктуризації, що передбачає зміну структури власників фінустанови. Зокрема, найближчим часом таку схему має намір "обкатати" Кредитпромбанк. Згідно з поширеним в кінці лютого повідомленням банку йому вдалося домовитися про пролонгацію зовнішнього боргу на загальну суму $400 млн. При цьому понад $100 млн. з них буде конвертовано в капітал. В результаті більше 20 найбільших міжнародних фінансових інститутів, що є кредиторами банку, стануть власниками його істотного міноритарного пакету.
"Такі операції стануть характерними для банків у складному фінансовому становищі і можуть бути компромісним варіантом для власників і кредиторів", - переконаний аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко. "Обмін боргу на акції - один з найнадійніших виходів для позичальника, адже в майбутньому йому більше не доведеться виплачувати цей борг і можна будувати подальшу стратегію не оглядаючись на нього", - вторить колезі партнер, директор інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Максим Нефьодов. Хоча при цьому акціонери банків змушені змиритися з втратою незалежності в управлінні фінустановою і необхідністю віддати акції за викидною ціною.
Безумовно, таке вирішення проблеми далеко не завжди влаштовуватиме самих кредиторів: в період фінансової кризи вони і самі гостро потребують живих грошей. Обмінювати дебіторську заборгованість згодні будуть лише на акції перспективних банків. За прогнозами експертів, впродовж 2010-2011 років зміна власників буде як мінімум у двох-трьох банках.
Тетяна Очимовська
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас