Парламент дав стабільну команду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Парламент дав стабільну команду

Казна та Політика
1798
Призначений вчора Верховною радою блок реального сектора уряду можна назвати стабільною командою. На більшість посад призначені чиновники, чиї зусилля будуть спрямовані не стільки на реформи, скільки на стабілізацію роботи своїх галузей. Експерти припускають, що в новому Кабміні не передбачається серйозних конфліктів, що обіцяє підприємцям системну та стабільну роботу.
Вчора Верховна Рада призначила голів міністерств, які регулюють роботу реального сектора економіки: Мінпаливенерго, Мінвуглепрому, Мінпромполітики, Мінагрополітики і Мінтрансзв'язку. "Більшість підприємців очікували, що на цих посадах опиняться люди, здатні, з одного боку, провести економічні реформи, а з іншого боку" ефективно стримувати держрегулювання, до якого схильний часом нинішній прем'єр-міністр Микола Азаров ",- говорить генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа.
Схильність використовувати адмінресурс новим прем'єр-міністром, на думку учасників ринку, мала стримуватися перш за все за рахунок політичної ваги міністрів та їх здібності в крайньому випадку апелювати безпосередньо до президента. Принаймні, три міністерства з п'яти очолили політики, здатні діяти самостійно. Довгоочікуваних реформ бізнес може чекати лише в одному секторі - паливно-енергетичному.
Знизити ціни і підвищити тарифи
Міністром палива та енергетики Верховна Рада призначила заступника голови комітету Верховної Ради з ПЕК. Юрію Бойку дістанеться сектор, який найбільше потребує реформ. Немає сектора, який постраждав би за минулі два роки більше, ніж паливно-енергетичний. Обсяги видобутку нафти, а також їх транзиту через Україну знижуються. Теплові генерації вже більше року працюють збитково і знаходяться на межі банкрутства.
Політика пільг для державних шахт призвела до дефіциту вугілля і ще більше погіршила ситуацію в тепловій енергетиці. Кредиторська заборгованість НАК "Нафтогаз України" за минулий рік збільшилась в 2,5 рази, а генеруючих компаній у 3 рази. Вирішення цих проблем вимагає непопулярних заходів, у тому числі і підвищення цін на газ і електроенергію, зазначають експерти. "Головних завдань два - стабілізація роботи, фінансове оздоровлення підприємств галузі та зниження цін на газ для України", - прокоментував вчора Бойко свої плани.
Головне завдання Юрія Бойка на російському напрямі домогтися від "Газпрому" зниження ціни на російський газ з нинішніх $305 за тисячу кубометрів до $205-210. Причому зробити це він має намір до 7 квітня, коли прийде час чергового платежу України за газ. Джерела в "Газпромі" стверджують, що минулої п'ятниці глава "Газпрому" Олексій Міллер запросив його приїхати на газові переговори до Москви відразу після того, "як Рада затвердить уряд України, і буде призначений новий глава 'Нафтогазу'".
За даними Комерсант-Україна, керівником української нафтогазової компанії з великою часткою ймовірності може стати Євген Бакулін, який працював на цій посаді у 2007 році. "Бакулін домігся позитивних результатів на чолі 'Нафтогазу' в 2007 році. Йому вдалося знизити кредиторську заборгованість компанії, оптимізувати витрати і збільшити видобуток газу", - відзначає директор Центру енергетичних досліджень Костянтин Бородін. В "Газпромі" вчора підтвердили готовність до переговорів з Києвом: "У нас є досвід роботи з цими людьми, і ми їх добре знаємо". На питання про можливі знижки за ціною в монополії сказали, що "поки рішення з цього приводу немає".
Відшкодування ПДВ
Міністром промислової політики призначений заступник голови спеціальної контрольної комісії Верховної Ради з питань приватизації Дмитро Колесников. До приходу в політику Колесников працював директором із закупівель і логістики Північного ГЗК, що входить до складу групи "Метінвест". Заступник директора ВАТ "Одеський припортовий завод" Валерій Севастьянов говорить, що головним завданням нового міністра буде зниження цін на природний газ для хімічної промисловості та вирішення проблем своєчасного відшкодування ПДВ.
Мінвуглепром: інвестиції у видобуток
На посаду глави Мінвуглепрому призначений глава Нацагентства з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів Юрій Ященко. Як не дивно, але ця кандидатура влаштувала в тому числі і опонентів президента Віктора Януковича "Блок Юлії Тимошенко. Член комітету Верховної ради з ПЕК Михайло Волинець (БЮТ) назвав його єдиною шанованою і грамотною людиною в новому уряді. Волинець нагадав, що Юрій Ященко до лютого 2009 працював заступником міністра вугільної промисловості в уряді Юлії Тимошенко. "Він був противником політики необґрунтованих пільг для державних шахт на шкоду приватним вуглевидобувачам і виступав за помірну лібералізацію ринку, що, власне, і призвело до його відставки з міністерства", - говорить джерело в Мінвуглепромі.
Аграрний тандем
Аграрний блок в новому Кабміні буде традиційно представлений двома чиновниками - віце-прем'єром з питань агропромислового комплексу Віктором Слаутою і главою Мінагрополітики Миколою Присяжнюком. Голова правління ДАК "Хліб України" Іван Рішняк говорить, Слаута відомий тим, що забезпечив у 2007 році пільги для аграріїв, а також виступив ініціатором створення Аграрного фонду. "Це професіонал з практичними підходами до вирішення проблем, але кардинальних реформ від нього чекати не доводиться", - говорить голова Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич. Він зазначає, що тандем Віктора Слаути та Миколи Присяжнюка буде безконфліктним. "У них великий досвід спільної роботи і в комітеті Верховної ради з питань аграрної політики, і у фракції, вони мають спільну точку зору щодо розвитку агропромислового комплексу в Україні. Такого конфлікту, як між віце-прем'єром з питань АПК Юрієм Мельником та міністром агрополітики Олександром Барановським, очікувати не слід ", - говорить експерт.
Нове обличчя
Найнесподіванішим в новому Кабміні учасники ринку називають призначення новим міністром транспорту та зв'язку директора "Укртрансгазу" Костянтина Єфименка, який з 3 березня 2006 року є депутатом Київської облради від фракції Блоку Юлії Тимошенко. До останнього часу на Мінтрансзв'язку претендувала Партія регіонів, а найбільш вірогідним кандидатом називали Василя Джарти. "Костянтина Єфименка в 'Укртрансгаз' поставив Володимир Литвин. Мабуть, він виправдав довіру спікера Верховної Ради і тому пішов далі, як кажуть, на підвищення.
Профільної транспортної освіти, а також досвіду роботи в цій сфері у нього немає ", - призначення пояснив прес-секретар НАК "Нафтогаз України" Валентин Землянський. "Новому главі Мінтрансзв'язку дістанеться найбільш жива галузь в економіці. Саме транспортні підприємства, зокрема 'Укрзалізниця' і порти, минулого року в кілька разів збільшили обсяг прибутку і бюджетних платежів. Його головне завдання - не нашкодити і зберегти зростання в цих сегментах ", - вважає член комітету Верховної ради з транспорту і зв'язку Юрій Мароко.
Олег Гавриш, Олена Голубева, Олена Синицина
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас