Нацбанк наблизився до ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк наблизився до ринку

Кредит&Депозит
707
Нацбанк знизив вартість добових кредитів на 3-3,5 відсоткових пункти, до 12,5% із забезпечених позик і до 15,5% - з бланкових. Таким чином, регулятор почав слідувати тенденціям ринку, планомірно зменшуючи ставки з пасивів. Банкіри вважають, що достатня ліквідність дозволить їм за три місяці знизити ставки із депозитів на 5-6%, після чого вартість кредитів для підприємств опуститься нижче 20%.
З 10 березня вартість кредитів овернайт (добові кредити) Нацбанку знижена з 15,5% до 12,5% річних для позик, забезпечених державними облігаціями, і з 17% до 13,5% - з бланкових (беззаставних) кредитів. Свої "робочі" ставки, з яких НБУ видає кредити для підтримки ліквідності банків, регулятор залишав незмінними з 12 серпня минулого року. Тоді зменшення вартості овернайту з 16% і 18% відповідно було викликане зниженням облікової ставки з 11% до 10,25%. З цієї причини банкіри чекали від НБУ аналогічного кроку і зараз. Правління НБУ обговорювало можливість зменшення облікової ставки останні два місяці. "Варіанти ставки були від 8% до 10%", - повідомило джерело в НБУ.
Однак тепер Нацбанк не має наміру прислухатися до заяв політиків і знижувати облікову ставку, оскільки рівень інфляції все ще дуже високий. "Ставка корелюється зі всіма іншими макроекономічними умовами і очікуваннями", - говорить виконавчий директор НБУ з економічних питань Ігор Шумило. У НБУ зазначають, що при середньорічній інфляції в 11,5% нинішня облікова ставка залишається негативною до показника зростання цін. Тоді як центробанки розвинених країн знижують облікові ставки, намагаючись дешевим ресурсом підтримати економіку, більшість країн з економікою, що розвивається, встановлюють облікові ставки позитивними відносно індексу цін. Шумило уточнив, що найближчим часом НБУ розрахує свій прогноз інфляції на 2010 рік, відповідно до якого встановлюватиме ставки.
Банкіри вперше за рік назвали дії регулювятора обґрунтованими. "Нацбанк починає адекватно реагувати на динаміку ринку", - вважає директор департаменту операцій на фінансових ринках банку "Фінанси і Кредит" Андрій Войтенко. Причиною зниження ставок овернайт експерти називають достатню ліквідність (залишки на кореспондентських рахівницях банків вчора складали 17,32 млрд грн. при мінімально необхідних для банківської системи 13 млрд грн.), через що міжбанківські ставки овернайт більше місяця становлять 1-3%.
Експерти зазначають, що попри незначну можливість отримання ресурсів НБУ, цим рішенням регулятор підтримує політику банків із здешевлення ресурсів. Економіст ІК Astrum Investment Management Олексій Блінов говорить, що НБУ, активно скуповуючи останнім часом долари на ринку, щомісячно вливає на ринок більше 1 млрд грн. "Зараз чітке перевищення пропозиції валюти експортерами над попитом, і якби НБУ не купував її, то ми б вже давно побачили курс 7,5 грн/$", - стверджує директор казначейства одного з найбільших банків з іноземним капіталом.
Така значна пропозиція гриві змусить банки активніше відмовлятися від дорогих депозитів, знижуючи їх ставки на 5-6%. "Нас чекає різке зменшення ставок на депозитному ринку, - упевнений Андрій Войтенко.- Є загальна тенденція на здешевлення валютних депозитів протягом трьох місяців з 9% до 4%, а гривневих - до 14-15%". Втім, банкіри підкреслюють, що зниження кредитних ставок станеться повільніше - до осені вартість позик для юридичних осіб може опуститися з 25% до 19%.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас