"Газпром" знижує ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром" знижує ціни

Енергетика
2333
Найбільші компанії Європи зажадали від "Газпрому" знизити ціни і пом'якшити умови контрактів. Падіння попиту і обвалення спотових цін на газ поставили "Газпром" перед необхідністю реформування всієї системи постачання газу і ціноутворення.
Падіння попиту, викликане світовою кризою, і обвалення спотових цін на газ, наслідок "сланцевої революції" у США і перевиробництва СПГ, поставили "Газпром" перед необхідністю реформування всієї системи постачання газу і ціноутворення. Знизити ціни і пом'якшити умови контрактів від "Газпрому" зажадали E. ON, Wingas, Botas, Eni, RWE, EconGas, повідомляє ifx.ru
Як запевняє Олександр Медведєв, гендиректор "Газпром експорту", термін дії вже зроблених поступок обмежиться лише трьома роками.
Першим у відкритий наступ на "Газпром" пішов німецький E. ON Ruhrgas. Його керівники, ще не дочекавшись завершення 2009 року, почали критикувати умови контрактів "бери або плати" (take-or-pay). Обсяг невибраного газу за підсумками 2009 року E. ON Ruhrgas вдалося скоротити до 550 млн кубометрів завдяки додатковій закупівлі в IV кварталі минулого року 632 млн кубометрів, повідомило Агентству газової інформації (АГІ) джерело в галузі. Розмір авансового платежу за невибраний газ склав "двозначну мільйонну суму". Крім того, глава Ruhrgas Бернхард Ройтерсберг заявив, що компанія тепер отримуватиме понад 10% контрактного обсягу за спотовими цінами.
За даними співрозмовника АГІ, угорська дочка німецького холдингу E. ON Foldgas Trade домоглася від "Газпрому" скорочення контрактних обсягів на період до 2015 року при незмінності ціни.
Але не тільки традиційно "складні" партнери поставили перед "Газпромом" ультиматум перегляду умов. WIEH і Wingas (спільні торговельні підприємства "Газпрому" з BASF / Wintershall - мабуть, найбільш лояльні європейські партнери) також вимагають перегляду контрактної ціни з 1 січня 2010 року за всіма діючими контрактами. Представник Wingas повідомив АГІ, що переговори з "Газпромом" про нові цінові умови поки не завершені.
WIEH в IV кварталі також збільшила закупівлі газу, зменшивши річний недобір до 361 млн кубометрів, повідомило АГІ джерело, ознайомлене із ситуацією.
"Як спільне підприємство Wintershall і "Газпрому", Wingas - частина російської корпорації. Крім того, Wingas - один з найважливіших каналів збуту для Газпрому в Західній Європі. З огляду на те, що ми є частиною сім'ї "Газпрому", природно, наші умови були не такі погані, як у інших європейських імпортерів. У 2009 році ми ще раз показали, як добре ми впорались із конкуренцією: у 2009 Wingas отримав більше нових клієнтів, ніж втратив ", - заявив АГІ представник Wingas Міхаель Зассе.
Ще одна компанія з німецьким участю - польська RWE Transgas відмовилася платити штраф за умовою take-or-pay і зажадала знизити планку мінімального контрактного обсягу з 90% до 80% починаючи з 1 січня 2008 року.
Австрійська EconGas заплатила штраф за take-or-pay, але вимагає знизити рівень "бери або плати" з 83% до 50% і зменшити мінімальну добову кількість із 60% до 40%. У прес-службі EconGas АГІ заявили, що постійно перебувають у переговорах зі своїми контрагентами, але принципово не можуть повідомляти деталі контрактів або переговорів з кожним зі своїх партнерів.
Італійська Eni була рекордсменом за недобором газу - 3,3 млрд кубометрів, повідомило джерело. Проте, як випливає з раніше поширеного коментаря "Газпром експорту", Eni виконала всі свої зобов'язання за 2009 рік у рамках зобов'язання take-or-pay. Однак ціна постачань газу була "адаптована", щоб "зміцнити конкурентоспроможність російського газу на італійському ринку".
Фінська Gasum направила "Газпрому" вимогу про перегляд контрактної ціни у бік зниження - що зумовлене неконкурентноздатністю російського природного газу в порівнянні з іншими джерелами енергії.
Словацька SPP не виконала умов take-or-pay, у зв'язку з чим їй також був виставлений відповідний рахунок. Зустрічний рахунок - за збитки під час транзитної кризи - словаки виставили "Газпрому" в комерційний арбітраж в Парижі.
Турецька Botas також не вибрала мінімальний контрактний обсяг, але, за повідомленням газети Haber Turk, "Газпром" не став вимагати від неї виплати штрафу в $160 млн. Крім того, "Газпром" надав Туреччини 6,5% знижку в ціні на газ. За даними видання, знижку отримав не тільки Botas, але й ті учасники місцевого ринку, яким було передано частину контрактів на постачання російського газу: Avrasya Gaz, Shell Energy, Bosphorus Gas, Enerco Enerji. Раніше джерело в "Газпром експорт" повідомляло, що також були переглянуті і контрактні обсяги - у бік збільшення.
Одним з небагатьох клієнтів, які повністю виконали контрактні зобов'язання, виявилась польська PGNiG. Трейдер RosUkrEnergo не зміг отримати свій газ з українських сховищ і транспортувати його до Польщі. В результаті поляки в 2009 році навіть закупили у "Газпрому" додаткові 0,7 млрд кубометрів, щоб закрити дірку у своєму газовому балансі. Втім, ціну поставок російського газу до Польщі все ж таки було знижено. Росія і Польща довгий час сперечалися про тариф на прокачування газу. "Газпром" з 2006 року платив стільки, скільки вважав за потрібне - нижче ставки, яку визначали поляки. Частину вимог польської сторони вже підтверджено рішеннями третейських і арбітражних судів в РФ. Однак замість штрафів PGNiG отримала 5-річну знижку в ціні на газ.
За матеріалами:
Інвестгазета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас