Бразилія покарала США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бразилія покарала США

Казна та Політика
1144
У Бразилії опубліковано список із 100 товарів, з яких планується введення високих імпортних мит у відповідь на незаконне субсидування владою США фермерів, які вирощують бавовну. Рішення Бразилії про введення торгових санкцій відносно товарів з США схвалила Світова організація торгівлі (СОТ), яка підтримує подібні обмеження світової торгівлі вкрай рідко.
Бразилія вводить торгові санкції, які охоплять широке коло американських товарів - від фруктів до сонцезахисних окулярів. Імпортне мито на автомобілі, виготовлені в США, буде збільшено на 35-50%, податок на імпорт сухого молока зросте на 20%. Мито на ввезення бавовни і бавовняно-паперової продукції збільшиться вдвічі.
Ці та інші товари почнуть обкладатися в Бразилії спеціальним імпортним митом через 30 днів, якщо до цього часу уряди двох країн не зуміють домовитися з питання субсидій, які дають переваги виробникам бавовни із США.
Представники Бразилії висунули свої претензії до США ще в 2002 р. За даними бразильської сторони, США добилися свого становища як другого найбільшого виробника на світовому ринку бавовни завдяки тому, що Вашингтон щорічно виділяє близько $3 млрд. субсидій фермерам, що вирощують цю культуру. З серпня 1999 р. по липень 2003 р. американські фермери отримали як субсидії $12,5 млрд. (Найбільшим світовим виробником бавовни є Китай, а Бразилія утримує п'яту позицію.)
Бразильська влада стверджує, що через субсидії та підтримку, що надаються Вашингтоном американським фермерам, що виробляють бавовну, ціни на цей товар у світі знижуються. Це завдає удару іншим учасникам ринку бавовни, які не можуть встановлювати низькі ціни на свою продукцію, щоб не піти в збиток. Інші світові виробники бавовни скористатися подібними державними субсидіями не можуть.
Відповідно до угоди про обмеження субсидування промисловості, найбільш розвинені країни, що входять до СОТ, зобов'язалися зменшити бавовняні субсидії до кінця 2006 р. і почати скорочувати інші види державних субсидій. У 2007 р. СОТ визнала, що субсидування владою США фермерів, які вирощують бавовну, є дискримінаційним відносно інших світових виробників. Однак, незважаючи на рішення СОТ, субсидування триває. У 2009 р. СОТ оштрафувала США на $147,4 млн. за субсидування виробників бавовни. У той же час сума штрафу виявилася істотно меншою в порівнянні із спочатку заявленою бразильською владою ($2,5 млрд.).
У 2009 р. СОТ дозволила Бразилії застосовувати проти товарів з США санкції, які еквівалентні штрафу розміром понад $829 млн. За деякими даними, збільшення Бразилією імпортних мит в цілому складе $591 млн. Газета The Financial Times оцінює плановане підвищення мит до $560 млн. Спостерігачі зазначають, що це один з небагатьох випадків, коли СОТ дозволила введення так званих перехресних санкцій, за яких обмеження стосуються секторів економіки, що не відносяться власне до предмету суперечки. Бразильський уряд скористався цим дозволом, щоб поширити підвищення мита на широке коло товарів.
Голова економічного департаменту Міністерства закордонних справ Бразилії заявив, що санкції вводяться для того, щоб як можна більше натиснути на владу США. Уряд Бразилії стверджує, що санкції - вимушений захід і що вони жалкують про їх введення, однак це є єдиним виходом, оскільки вісім років судових розглядів не принесли результату.
Тим часом аналітики вважають скасування владою США субсидій виробникам бавовни малоймовірним. На їх думку, скасування бавовняних субсидій неминуче спричинить за собою зміну законодавства США в галузі сільського господарства, однак в умовах економічної кризи Сенат США не піде на такий крок.
Дмитро Бондаренко
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас