Чи є підстави очікувати сповільнення інфляції? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи є підстави очікувати сповільнення інфляції?

Казна та Політика
1293
Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує інфляцію в Україні цього року нижче 10%. Як передає Інтерфакс-Україна, про це днями на інвестиційному форумі в Києві заявив постійний представник МВФ в Україні Макс Альєр. Він відзначив, що річна інфляція в Україні у січні знизилася до 11%, а надалі "буде однозначною" і становитиме до 10%. За словами Альєра, це попередні прогнози Фонду, остаточні оголосять пізніше.
Нагадаємо, що Секретаріат Президента України прогнозував, що за підсумками 2010 року зростання споживчих цін становитиме 12,5%, а зростання цін виробників - 14%.
Тим часом директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін вважає, що в цьому році країну очікує інфляція на рівні 25%... Як повідомляє ІнтерМедіа Консалтинг, причини підвищення цін експерт бачить і в бажанні Національного банку вилучити з обігу монети номіналом 1 і 2 копійки. На думку Соскіна, це свідчить про свідоме стимулювання інфляції.
"Не треба вилучати з обігу 1-2 копійки, у всіх країнах вони є... Це призведе до округлення цін у більший бік. В менший бік же ніхто не округлює. Значить, якщо ціна була, наприклад, 34 копійки, то її зроблять мінімум 35 копійок, а як максимум 50 - щоб можна розрахуватись однією монетою. В жодній країні ці монетки не вилучаються, вони дуже дешеві. Вони повинні бути, як сигнал для населення, що в країні існує повністю стабільна грошова система, в тому числі й у монетах", - підкреслює експерт.
Але основний чинник інфляції Соскін вбачає у девальвації національної валюти. Як стверджує експерт, сьогодні можна говорити про девальвацію на 60%. "І ця девальвація повинна обов’язково вилитися в інфляції. Зараз ми вже бачимо, як поступово йде падіння купівельної спроможності в країні, що, у свою чергу, веде до наростання споживчої інфляції. Таким чином, якщо не буде відновлена купівельна спроможність гривні хоча б один долар до семи, інфляція повинна скласти на роздрібному ринку мінімум 25%", вважає Соскін. І це, за його словами, ще достатньо позитивний прогноз...
Який прогноз тоді песимістичний, і, власне, кому який вигідніший? На думку голови правління громадської організації "Нова формація", члена Ради підприємців при Кабінеті Міністрів України В’ячеслава Кредісова, висока інфляція "вигідна державі, яка має право друкувати гроші, банкам, які у цьому випадку починають значно швидше використовувати свої гроші, і чисельним торговим монополіям, які свого часу збільшили ціну і зараз максимально швидко продають щось за завищеними цінами".
Водночас Кредісов стверджує, що невигідна інфляція громадянам, "у яких протягом короткого часу знецінюються заощадження". Невигідна інфляція також діючому уряду та президенту, зауважує він. І, звичайно, українському бізнесу...
"Як ти можеш завозити продукцію, якщо ти не знаєш, який буде курс? Як ти можеш щось складати, якщо ти не розумієш, який буде попит на свою продукцію? Бізнес знаходиться у стадії очікування від влади політичних і юридичних механізмів впливу на ситуацію для того, щоб знизити ці ризики", - говорить В’ячеслав Кредісов.
Та чи дочекаються бізнес і громадяни цих механізмів, експертам поки важко спрогнозувати... "Тут так звана політична гра, - говорить Кредісов. - У цьому випадку кожен боїться брати на себе відповідальність, хоча дуже добре розуміє, що це має відбутися. Тобто друкування грошей у нас буде, його не може не бути. Питання, хто візьме на себе відповідальність, і коли це відбудеться. Мій особистий прогноз: протягом найближчих трьох місяців ми це відчуємо".
Що саме ми відчуємо, у свою чергу, залежатиме від низки зовнішніх і внутрішніх чинників. Зокрема й від ціни на газ та інші енергоносії, зазначає доктор економічних наук, президент Української асоціації економістів-міжнародників Антон Філіпенко.
"Але головне - моделювати ці процеси, - зазначає він. - Мають бути гарні економіко-математичні, економетричні моделі, які покажуть оптимістичний, песимістичний і нейтральний сценарії. А тоді вже можна вести мову про те, які є важелі впливу". На думку Філіпенко, один із таких важелів має стати політика імпортозаміщення. Як зазначає експерт, якщо робити наголос на власного виробника, інфляційні процеси можна буде принаймні стримати.
Стосовно ж оцінки масштабу цих процесів Філіпенко більше схиляється до прогнозів МВФ. "Фонд виходить із стандартних світових позицій, що відбуваються після криз та депресій. І його логіка абсолютно правильна, адже враховує і світові процеси..." - підсумовує Філіпенко.
За даними Державного комітету статистики, інфляція в Україні з початку 2009 року до грудня 2008 року становила 12,3%. У січні-грудні 2009 року, порівняно з аналогічним періодом 2008 року, інфляція становила 15,9%. Інфляція за підсумками 2008 року становила 22,3% (грудень 2008 року до грудня 2007 року).
Олексій Савицький
За матеріалами:
День
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас