Рада кожному — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада кожному

Казна та Політика
612
Парламентарі вчора прийняли зміни до регламенту Верховної ради, надавши право окремим депутатам нарівні з фракціями брати участь у створенні коаліції.
Представники БЮТ і "Нашої України-Народної самооборони", які раніше виступали проти цього, навіть не спробували перешкодити прийняттю неконституційних, на їх думку, поправок до закону. У Партії регіонів впевнені, що нова парламентська більшість буде сформована найближчим часом.
За годину до початку вчорашнього пленарного засідання Верховної ради відбулася погоджувальна рада лідерів депутатських фракцій і голів парламентських комітетів. Головним питанням стала можливість остаточного ухвалення змін до регламенту Ради.
"Комітет розглянув цей законопроект, і ми готові внести його до зали після 12 годин", - повідомив присутнім голова комітету з питань регламенту і депутатської етики Олександр Єфремов (ПР), додавши, що розглянути його необхідно якомога швидше, оскільки саме від цього документу залежить, коли в парламенті з'явиться нова більшість. "Без неї (коаліції) країні важко жити і працювати", - зазначив Єфремов.
Нагадаємо, в першому читанні законопроект № 6137 про внесення змін до закону про регламент (автори - Валерій Бондик і Валерій Демидко, обидва - Партія регіонів) було прийнято в минулий четвер, 4 березня. Сенс поправок зводиться до того, що в ст. 61 регламенту, зокрема, вноситься норма, яка дозволяє окремим народним депутатам нарівні з фракціями брати участь у створенні в Раді парламентської більшості. Проти цього виступили депутати Блоку Юлії Тимошенко, назвавши їх такими, що суперечать Конституції. У БЮТ переконані, що механізм створення коаліції повністю описаний в основному законі, де п. 6 ст. 83 говорить: "У Верховній раді, за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій, формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради".
Пропозицію Олександра Єфремова з готовністю підтримали лідери фракцій блоку Литвина Ігор Шаров та Комуністичної партії і Петро Симоненко. Проти якнайшвидшого розгляду виступили лідери фракцій БЮТ Іван Кириленко та "Нашої України-Народної самооборони" (НУ-НС) Микола Мартиненко. "Ми попереджаємо, що при створенні коаліції необхідно діяти виключно в рамках Конституції", - без ентузіазму заявив Кириленко. "Фракція (НУ-НС) дасть на диво мало голосів у другому читанні", - підтримав його Мартиненко.
Прийняти консолідоване рішення лідерам фракцій на погоджувальній раді так і не вдалося - уникаючи журналістів, парламентарі пішли до сесійної зали. І лише член фракції Партії регіонів Михайло Чечетов не приховував від представників ЗМІ оптимізму, всім своїм виглядом демонструючи впевненість в тому, що створення нової коаліції з фракцій і окремих депутатів не за горами. "У політику прийдуть серйозні люди, які в шахи грають, а не в підкидного дурня, - пояснював він журналістам .- А в підкидного дурня там, біля пам'ятника Шевченка, грають". Остання репліка, мабуть, стосувалася Юлії Тимошенко, яка заявила вчора про створення нової демократичної опозиції, а не Віктора Януковича, який вранці поклав квіти до пам'ятника поета.
Депутати фракції БЮТ апелювали до авторитету Тараса Шевченка. "Великий поет мріяв про сильну, багату і самостійну Україну, і для цього потрібно не так багато: жити і діяти згідно із законом - громадським і моральним, - похмуро сказав Іван Кириленко .- Тому ми в черговий раз звертаємося до депутатів, які вже називають себе більшістю : почніть свою діяльність у владі не з порушень Конституції, а з вирішення проблем держави і виборців! "
Цей заклик не був почутий. Вийшовши на трибуну, Олександр Єфремов знову заявив, що регламентний комітет розглянув всі поправки до законопроекту і рекомендує прийняти його в цілому. "Просимо підтримати", - звернувся він до депутатів, після чого почалося обговорення документа і розгляд внесених поправок.
Прихильники Юлії Тимошенко, яка раніше неодноразово запевняла, що буде всіляко перешкоджати прийняттю документа, не дотрималися своєї обіцянки. Найбільш радикальну заяву зробив депутат фракції БЮТ Сергій Підгорний - він назвав розгляд поправок депутатами політичним бандитизмом. А найактивніше проти законопроекту № 6137 виступив народний депутат Роман Зварич (НУ-НС), тричі назвавши його неконституційним. Коли його вимоги відмовитися від розгляду документа були проігноровані, він запропонував свою поправку: після створення більшості опублікувати в парламентській газеті "Голос України" "текст коаліційної угоди і персональний склад зрадників".
- Я цілком серйозно пропоную опублікувати список тих зрадників, які всупереч волі своєї фракції, всупереч волі своїх виборців все-таки підпишуть таку коаліційну угоду і таким чином зроблять конституційний переворот в країні! - Наполягав Зварич.
- Ви, напевно, зі знанням справи вносите цю поправку, враховуючи, що всю передвиборчу кампанію провели не в блоці "Наша Україна-Народна самооборона", а в БЮТ, - іронічно прокоментував ініціативу Олександр Єфремов.
- Схаменіться! - Закричав Роман Зварич .- Зупиніть цей цирк, який ви нав'язуєте не тільки парламенту, але і, вибачте за слово, новообраному президенту!
Втім, заклик Зварича не вплинув належним чином. Литвин поставив на голосування прийняття поправок в цілому. Документ підтримали 235 народних депутатів - фракції ПР, КПУ, блоку Литвина, до яких приєдналися 7 членів фракції БЮТ, 6 - НУ-НС і 4 позафракційних депутата.
Після голосування "регіонали" вже відкрито заявили, що зробили ще один крок до створення коаліції. Другий крок, на їх думку, повинен зробити президент - підписати ухвалений закон. "Це може зайняти від двох годин до 15 днів, - сказав Єфремов .- Після цього ми оголосимо про створення коаліції".
Валерій Кучерук
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас