Домогосподарки проти ВВП — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Домогосподарки проти ВВП

1234
У роки економічного буму в Україні значно збільшилась кількість домогосподарок. За оцінкою Держкомстату, в 2003 році в країні налічувалося 1,45 млн осіб, які займалися домашнім господарством і не прагнули знайти оплачувану роботу (цифра включає тільки осіб працездатного віку, не враховуючи пенсіонерів, студентів, інвалідів та ін). А в 2008 р. їх було вже 2,3 млн.
Це переважно жінки: за роки процвітання безробіття серед представниць прекрасної статі значно зменшилось. Кількість жінок, які працюють, при цьому не зросла, а навіть трохи зменшилась - з 8,92 млн у 2004 році до 8,9 млн у 2008му. Криза тільки збільшила кількість жінок, які присвячують свій основний час готуванню, прибиранню та вихованню дітей - правда, тепер вже вимушено. У першому півріччі 2009 року зайнятість серед них зменшилась до 63,2% (від кількості всіх жінок працездатного віку) - це на 1,1 відсоткових пункти менше, ніж за аналогічний період 2008-го (64,3%). При цьому найчастіше втрачали роботу жінки 30-39 років (у цій віковій групі зайнятість знизилася з 78,2% до 74,3%).
Зменшення кількості працюючих жінок зменшує економічний потенціал країни. Економісти американської інвестгрупи Goldman Sachs підрахували, що якби в США зайнятість серед жінок зрівнялася із зайнятістю серед чоловіків, це дозволило б збільшити ВВП на 9%, а в Італії - на 21% (у цій країні працює тільки 47% жінок працездатного віку, в США - близько 65%, у Данії та Швеції - 73-75%). Однак зростання зайнятості серед жінок негативно впливає на народжуваність.
У розвинених країнах зарплати у представниць слабкої статі менші, ніж у чоловіків на аналогічних посадах - за винятком незаміжніх жінок без дітей. У них зарплати такі ж, як і в чоловіків. Тому багато жінок відмовляються від можливості мати дітей заради кар'єри.
В Україні зростання кількості домогосподарок супроводжувалось збільшенням народжуваності. У 2001 році в країні народилось 376,4 тис. немовлят, а в 2008-м - вже 510,6 тис. Відбувалося це завдяки зростанню доходів населення.
"Серед причин підвищення народжуваності - збільшилася чисельність жінок у найбільш активному дітородному віці (від 20 до 30 років), що є результатом сплеску народжуваності на початку 1980-х років. Спостерігається також реалізація дітородних планів, здійснення яких в 1990-і багатьма сім'ями відкладалося через несприятливу соціально-економічної ситуацію. І, звичайно ж, на підвищення народжуваності вплинуло введення в квітні 2005-го відчутної державної допомоги при народженні дитини ", - пояснює Світлана Аксьонова, старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень (ІДСД) ім. М. В. Птухи НАН України.
Через кризу народжуваність знову почала падати. За підсумками 2009 року кількість немовлят трохи зросла (до 512,5 тис.), але це результат інерції. Тим не менше, невдовзі народжуваність може знову збільшитися. Багато побоювань населення в початковий період кризи, не виправдалися, а доходи рано чи пізно почнуть зростати.
Соціологічні дослідження показують, що українки не протиставляють кар'єру і народження дітей, зазначає Світлана Аксьонова. Більшість жінок розглядають роботу як спосіб забезпечити сім'ю, а відмовитися від народження дітей заради кар'єри готові небагато.
Коли економіка відновиться, кількість домогосподарок знову почне зростати. Відповідно до досліджень ІДСД, чимало українок мріють кинути роботу заради домашнього господарства. 21% опитаних у 2008 році жінок і чоловіків (вікова група 15-49 років) повністю погодилися з твердженням, що бути домогосподаркою і виховувати дітей - такий же спосіб реалізувати себе, як і зробити кар'єру. Ще 36% заявили, що згодні з цим твердженням. Швидше не схвалили таку тезу 31% опитаних, а повністю не згодні з нею лише 12%.
Економічному зростанню така тенденція не завадить. У порівнянні з іншими країнами в Україні і так працює досить багато представниць прекрасної статі (63,2% жінок працездатного віку). Щоб прискорити економічне зростання, існують інші, набагато ефективніші способи - наприклад, збільшення інвестицій в основний капітал і посилення конкуренції. Підвищення народжуваності в країні, населення якої зменшилось з 51,8 млн в 1990 році до 46,1 млн в 2009м, набагато важливіше.
Костянтин Кравчук
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас