Сумнівна коаліція і перевибори. Системна помилка Януковича — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сумнівна коаліція і перевибори. Системна помилка Януковича

Казна та Політика
4486
Відставка уряду може слідом за президентськими виборами стати для Партії регіонів пірровою перемогою. Сформувати нову коаліцію з регіоналів, блоку Литвина, комуністів, а також куплених і полонених бютівців і нунсівців, можна лише незаконно.
Слідкуйте за руками. Як прибирали прем’єра
"Ну що, буде відставка?" - поцікавився днями в парламенті кореспондент Фокусу в одного з представників "Єдиного центру", який вийшов передихнути в кулуари парламенту близько 10:30 ранку. "Ну.., - депутат з групи Балоги скривив губи і похитав головою, - не все поки складається". "А ви голосувати будете?" Депутат покосив погляд, ще більше скривився і знизавши плечима коротко прорік: "Ну!" Весь його вигляд говорив про те, що він голосуватиме за відставку Юлії Тимошенко.
Незважаючи на вранішні запевнення Лесі Оробець в своєму твіттері про те, що ЄЦ не голосуватиме за відставку уряду, недовіру Юлії Тимошенко в результаті висловили 243 депутати, включаючи самих соратників Балоги і навіть сімох депутатів від БЮТу (люди Йосипа Вінського і Богдана Губського).
Для підтримки віри перед лицем пересічного виборця депутатам слід було б відставляти уряд, принаймні, двічі на тиждень. Можливо, для економіки це було б і не найзручнішим рішенням, але з боку будь-кому було б зрозуміло: люди працюють! Адже такого аншлагу парламент не спостерігав уже давно. Парламент гудів як вулик, обстановка була знервованою, від різних депутатів надходили різні дані про перебіг торгів.
При цьому ще вранці було неясно, чи зберуть голоси для відставки Тимошенко. Особливо ненадійним партнером в такій делікатній справі регіонали вважали давно роздроблену на дрібні вотчинки фракцію НУ-НС. Ось вже два тижні Партія регіонів веде сепаратні переговори з кожним нунсівським князьком в марній спробі обіцянками і погрозами набрати необхідних для коаліції депутатів. Депутати залякуватися не хотіли і чекали, коли ж регіонали почнуть пропонувати їм щось серйозніше, ніж позиції глав парламентських комітетів. Ситуація непередбачувана - це ставало зрозуміло в приватних розмовах з регіоналами. На питання про те, якими ж стусанами вони заженуть НУ-НС в коаліцію, донецькі депутати як на підбір знервовано відповідали: "Ось спочатку знімемо Юлю, а потім і про коаліцію подумаємо", при цьому запевняючи журналістів у тому, що від 228 до 231 голосу за відставку Кабінету вони все ж наберуть.
За що купили
Нунсівці категорично не поділяли думку донецьких колег. Близько 12 години дня, ще до голосування, кореспондент Фокусу заговорив з одним з представників Самооборони, що представляють так звану групу Давида Жванії. "Не будемо ми голосувати, - відрізав він, - тому що треба було спочатку нормально домовитися про коаліцію, стабільно, а потім вже голосувати проти Тимошенко. Нас влаштовував лише свій прем'єр-міністр - Яценюк. Ось якби нам пообіцяли прем'єра-Яценюка, тоді б ми погодилися на обмін. А так - ні". Через дві з половиною години цей же депутат, вийшовши із залу засідань, досить повідомив: "Проголосував за відставку. Мені ще і двох бютівців свої картки дали, я за них теж проголосував". "Отже, Яценюк - прем'єр?" - перепитав журналіст в нунсівця. Відповіддю стала задоволена посмішка і піднятий вверх великий палець.
Виходило, що якоїсь домовленості останньої миті все ж було досягнуто. З цим питанням на вустах кореспондент Фокусу і підійшов до групи регіоналів: "Яценюк - прем'єр? Та ну, не сміши нас і не перебільшуй значення Жванії. Прем'єром буде Азаров, першим віце-прем'єром - Колесников. Литвин отримає матдопомогу, збереже пост спікера, його Гриневецький піде на Одеську область, а Шаров увійде, швидше за все, в Кабмін. Правда, Литвин хоче ще свого брата на міністра оборони пропхнути, але хто ж йому дасть. Міністром оборони стане, хай починають тремтіти Бровари, перевірений Кузьмук. "Наша Україна" отримає комітети Ради і деяких західних губернаторів. І хай радіють. Тому що, якщо не підуть в коаліцію - пролетять на перевиборах", - так звучала колективна цитата регіоналів, яка мало відрізняється від риторики тижневої і навіть двотижневої давності.
Коаліція короткої дії
Голосування щодо відставки Юлії Тимошенко показало одне - своєю жадністю і погрозами регіонали остаточно відлякали від себе велику частину НУ-НС. Під час дебатів з приводу відставки уряду лідер об'єднання "За Україну" В'ячеслав Кириленко фактично виступив з передвиборчою промовою. Він заявив про те, що не бажає "міняти шило на мило" і обмінювати економічне зростання передбачуваної коаліції на знехтування українськими цінностями. В результаті, маючи ще півтора тижні тому під час переговорного процесу близько 30 можливих союзників в НУ-НС і підтримку під час голосувань від понад 20 депутатів, Партія регіонів отримала лише 15 депутатів, які проголосували за відставку уряду, від цієї фракції. При цьому група Жванії голосувала на користь регіоналів уперше.
Досить зухвала поведінка під час переговорів з НУ-НС і велика кількість різноспрямованих інтересів майже поставили хрест на можливій коаліції за участю цієї фракції. А днем раніше сама Тимошенко зруйнувала ще одну розробку команди Януковича - можливості формування коаліції ПР, блоку Литвина, комуністів і позафракційних депутатів. Союз трьох фракцій, якщо Литвин повторює подвиг Олександра Мороза, давав можливість зібрати 219 голосів. За умови, що всі семеро позафракційних вступили б до коаліції, включаючи колишнього союзника, а тепер ворога Тараса Чорновола, набиралося б рівно 226 голосів. Хистко, але краще, ніж нічого. Нагадаємо, що окрім колишніх регіоналів Івана Плюща, Василя Кисельова, Інни Богословської і Тараса Чорновола в лавах позафракційних були чотири депутати, вигнані з БЮТ. Так от, у вівторок вдень БЮТ в терміновому порядку скасував своє рішення про виключення зі своїх лав Геннадія Задирка, Володимира Каплієнка і Григорія Омельченка, чим підкосив і без того хиткий, але законний план регіоналів.
В сухому залишку після вчорашнього голосування стало зрозуміло, що, усунувши уряд, Верховна Рада явно не здатна запропонувати нову кандидатуру прем'єр-міністра. А оскільки Литвин оголосив про те, що коаліції немає, лічильник перевиборів запущено. Про те, що регіонали продовжують робити хорошу міну при поганій грі свідчить хоч би той факт, що вчора депутати від ПР - Валерій Бондик і Володимир Демидко - внесли законопроект, в якому пропонують уточнити порядок формування коаліції, вписавши в закон про регламент ремарку про те, що коаліцію формує "об'єднання депутатських фракцій, народних депутатів, в яке входять більшість народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради".
По суті, регіонали намагаються протягнути формування коаліції на роздріб. І це їм майже вдалося - сьогодні поправка до регламенту прийнята в першому читанні. Затія виглядає досить авантюрною, враховуючи, що у вересні 2008 року Конституційний суд роз'яснив положення Основного закону про коаліцію, яка є "об'єднанням фракцій парламенту, до складу яких входить не менше 226 депутатів". Бажання перекроїти закон зрозуміле: поправки дозволили б Партії регіонів сформувати більшість за рахунок шантажу і скупки перебіжчиків із БЮТ і НУ-НС. Проте сьогоднішня поправка все ж виглядає вельми сумнівною з точки зору Основного закону. Навряд чи коаліцію на основі цих поправок можна буде сформувати швидко. Та і БЮТ явно не сидітиме склавши руки і засипле Конституційний суд зверненнями.
Таким чином країна, швидше за все, скоро переживатиме підготовку до чергових виборів - парламентських. Що несе для регіоналів нові ризики: кризу ніхто не відміняв, а відповідає за неї тепер президент Янукович; Тимошенко стартує на вибори з опозиційного майданчика, цілком використовуючи всі промахи президентської команди і розповідаючи всім про узурпацію влади Банковою; Сергій Тігіпко має всі шанси на вдале полювання в електоральних заповідниках Партії регіонів на південному сході країни. Європейські інститути і Венеціанська комісія теж не змовчать, якщо коаліція буде сформована з порушенням Конституції.
Навряд чи всього цього не розуміє оточення Януковича. Вочевидь, розрахунок спонсорів і соратників свіжоспеченого гаранта простий і короткий. Прибрати Тимошенко, абияк зліпити коаліцію, призначити свого прем'єра. Поки суди все це розглянуть, винесуть ухвали, пройдуть дострокові парламентські вибори - фінансові потоки, процеси приватизації і репресивний держапарат перейдуть у потрібні руки.
Сергій Висоцький
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас