"Ъ": Білорусія вводить обмеження на імпорт української крахмало-патоки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Ъ": Білорусія вводить обмеження на імпорт української крахмало-патоки

Аграрний ринок
480
Білорусія почала антидемпінгове розслідування стосовно української крохмало-патоки, яка зараз ввозиться безмитно, повідомив МЗС Білорусії в газеті "Республіка". Відповідне звернення в МЗС подав Білоруський державний концерн з виробництва і реалізації фармацевтичної і мікробіологічної продукції "Бєлбіофарм" (управляє білоруським виробником крохмало-патоки "Екзон-глюкоза"). На нього в 2006-2008 роках припадало понад 78% обсягу виробництва патоки.
Посол Білорусії в Україні Валентин Величко відзначає, що українська крохмало-патока продається в Білорусії за ціною нижчою, ніж в Україні. За даними МЗС, середня ціна української продукції в 2009 році склала $448,2/т, тоді як по бізнес-плану "Екзон-глюкози" для рентабельної роботи підприємства вартість його продукції мала складати не менше $550/т. У зв'язку з цим "Бєлбіофарм" зменшив обсяги виробництва в 2008 році в порівнянні з 2006 роком на 65,3%, а рентабельність продажів знизилася на 109,5%, повідомили в концерні.
Із 5,2 тис. т крохмало-патоки, імпортованої до Білорусії за 10 місяців 2009 років, на Україну припадає 4,5 тис. т на суму $2 млн, уточнили в посольстві Білорусії в Україні. Найбільший український виробник - Дніпровський крохмало-патоковий комбінат. Обсяг переробки продукту в країні - близько 10 тис. т на рік. Основні виробники - "Екзон-глюкоза" і Бобруйський завод. Їх загальні виробничі потужності складають 6 тис. т на рік.
Для Дніпровського крохмало-патокового комбінату, на який припадає 90% виробництв патоки в країні, Білорусія стала одним з пріоритетним ринків після введення Росією в 2005 році мита на патоку (0,6 євро/кг). "Але економічні бар'єри в Білорусії не призведуть до негативних наслідків - наша продукція є висококонкурентною", - заявили в прес-службі підприємства, відмовившись від детальніших коментарів.
Антидемпінгове розслідування зовсім не означає введення мита на ввезення продукції, говорить Величко. За його словами, проблема може бути знята, якщо Дніпровський крохмало-патоковий комбінат візьме на себе зобов'язання продавати продукцію за ціною меншою, ніж та, що буде встановлена в процесі переговорів. На початку минулого року така угода була підписана з найбільшими постачальниками кондитерської продукції з України - корпораціями Roshen, "бісквіт-шоколад" і кондитерською фабрикою "Житомирські ласощі". Це дозволило скасувати введене в середині минулого року мито на ввезення української карамелі.
Втім, обмеження імпорту патоки вигідне білоруським кондитерам, підкреслюють експерти. "Підвищення цін на продукцію Дніпровського крохмало-патокового комбінату в Білорусії призведе до скорочення постачань продукції в країну", - упевнена керівник аналітичного департаменту консалтингового агентства AAA Марія Колесник. За її словами, це дозволить вітчизняним підприємствам збільшити не лише обсяг виробництва, але і постачання російським споживачам. "Це позитивно вплине на російсько-білоруські торгівельні відносини. Росія - один з головних ринків збуту білоруської молочної продукції і цукру", - відзначає вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас